Dostupni linkovi

Opozicija RS u Beogradu: Istražiti lažne informacije medija iz Srbije


Dragan Čavić
Dragan Čavić

Lideri Saveza za promene Republike Srpske najavili su u Beogradu da će pokrenuti pravne postupke protiv medija u Srbiji i RS koji su objavili informaciju da ih finansira Fond za otvoreno društvo američkog biznismena Džordža Soroša. Oni su na konferenciji za štampu od vlasti Srbije i Republike Srpske zatražili da istraže poreklo i istinitost te vesti, i postupe shodno rezultatima istrage.

Dragan Čavić, predsednik Narodnog demokratskog pokreta, rekao je da se radi o laži u cilju kompromitacije opozicije u RS.

„I odmah da vam kažem, spreman sam da odem na poligraf i da na poligrafu utvrdimo da li govorim istinu. Mislim da je to strašno otežavajuća okolnost za mene ako bi to bilo tačno. I onda ne bih trebalo da budem ovde, nego iza brave. Znam šta je prava istina, hoću reći da je to falsifikat, i očekujem da vlasti utvrde pravu istinu.“

Čavić je u kontekstu plasiranja lažne informacije apostrofirao beogradski list „Informer“ i Televiziju Pink, i naveo da je 13. maja Fond za otvoreno društvo Sarajevo objavio da se radi o falsifikovanom dokumentu da su, navodno, opozicioni protesti u Banjaluci plaćeni Soroševim novcem.

Mladen Bosić, predsednik Partije demokratskog progresa, saopštio je da su kontaktirali predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i dogovorili da narednih dana razgovaraju o situaciji o navodnim plaćenicima Zapada u Republici Srpskoj.

„Mi imamo puno informacija koje nismo mogli da proverimo. Ali neke od njih govore da se čak i vlastima u Srbiji od nadležnih institucija plasiraju lažne informacije. Izgleda da atmosfera koja se stvara u Srbiji ima podlogu i u nekim zaostacima bivših pripadnika obaveštajnih službi. Ali mi očekujemo da to ustanovi vlast.“

Predstavnici Saveza za promene objasnili su da su se obratili iz Beograda da bi ovdašnjoj javnosti bolje objasnili situaciju po pitanju lažnih optužbi, ali i lično preneli stavove zbog kojih traže promene u Republici Srpskoj i prevremene izbore.

Dragan Čavić poručio je da će se opozicioni protesti nastaviti, i da ostaje zahtev da Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, podnese ostavku.

„Smatramo da je Milorad Dodik, zbog svoje svađalačke i često primitivne političke retorike, osnovni uzrok konflikta među Srbima. Osnovni problem Republike Srpske je da je stavlja u izolaciju i stvara joj sve veći broj neprijatelja. I zato tražimo njegovu ostavku.“

XS
SM
MD
LG