Dostupni linkovi

DPS-SDP: Koalicioni „fair play“


Milo Đukanović i Ranko Krivokapić
Milo Đukanović i Ranko Krivokapić

Opozicija u Crnoj Gori godinama negoduje zbog neregularnog izbornog procesa na kom vladajuća koalicija ima prednost jer zloupotrebljava državne resurse u izborne svrhe, odnosno, utiče na birače dajući im novac i obećavajući im radna mjesta u zamjenu za glas.

Međutim, sudeći po tvrdnjama aktivista Socijaldemokratske partije, sada je i ovu, manju članicu vladajuće koalicije snašla ista muka.

Nekoliko plavskih socijaldemokrata je optužilo pojedine funkcionere dominantne članice vladajuće koalicije – Demokratske partije socijalista da su im nudili novac i zaposlenje da bi na nedavno održanom kongresu Socijaldemokratske partije glasali protiv predsjednika SDP-a, Ranka Krivokapića.

Ovo je za naš Radio potvrdio i šef plavskog SDP-a, Džavid Šabović.

„Par dana uoči kongresa, obratila mi se grupa naših partijskih delegata koji su mi predočili da trpe pritiske od strane članova DPS-a: direktora, rukovodilaca... da im nude novac, zaposlenja, da neke zastrašuju. Pominjali su i rodbinske veze, da je tu bilo poziva iz inostranstva da glasaju, ne za kandidata Ivana Brajovića, nego protiv Ranka Krivokapića. Vjerovatno je nekome izvan SDP-a odgovarao drugačiji ishod ili to što sam se ja, odmah na početku, izjansio za koga sam.“

O pritiscima DPS-a na manjeg koalicionog partnera špekulisalo se i uoči kongresa SDP-a na kom se birao predsjednik partije. Premijer i šef DPS-a, Milo Đukanović već duže vrijeme ne krije nezadovoljstvo zbog činjenice da Krivokapićeve socijaldemokrate odbijaju da slijepo podržavaju Vladine projekte, odnosno, zato što su se u više navrata argumentovano protivili projektima koje je gurao Đukanović i zajedno sa opozicijom u parlamentu glasali protiv. Premijer Đukanović je u jednom od trenutaka eskalacije neslaganja, iritiran činjenicom da ne raspolaže glasačkom mašinom koja bi u parlamentu izglasavala sve što bi zamislio, čak govorio i o parlamentarnoj diktaturi. Posljednji slučaj je bio zaustavljanje, za značajan dio domaće javnosti sporan, projekta Kraljičine plaže – Dubovica, kada je arapska kompanija sa globalnom reputacijom – Royal Group ostala bez projekta koji su prethodno dogovorili sa Đukanovićem.

SDP-u nije pomagalo ni to što su, koristeći ubjedljivu argumentaciju, neprestano naglašavali da su strani investitori više nego dobrodošli, ali uz puno poštovanje i dosljednu primjenu zakona.

Zbog dugotrajnog i višestrukog razmimoilaženja, odnosi Đukanovićevog DPS-a i Krivokapićevog SDP-a već duže vrijeme imaju silaznu putanju, pa se špekulisalo da će partijski izbori za predsjednika SDP-a biti tačka konačnog obračuna u kom će Đukanović pokušati da instalira šefa SDP-a koji bi bio kooperativniji. Međutim, Ranko Krivokapić je ostao predsjednik socijaldemokrata, a sada iz redova te partije počinju sa stižu potvrde prethodnih špekulacija da se DPS služio nelegitimnim sredstvima.

Među prozvanima je bio i funkcioner DPS-a iz Plava, Husnija Šabović koji optužbe odbacuje i odgovara kontraoptužbama.

„Ja vjerujem da je to neistina, odnosno da, vjerovatno ljudi iz SDP-a time žele da prikriju ono što su oni obećavali svojim delegatima jer im nijesu vjerovali. Čitav Plav sada zna da su pojedinim ljudima obećavana radna mjesta. Mi u DPS-u nemamo ni sredstava ni mogućnosti da zapošljavamo po tom osnovu, a po tome su prepoznatljivi ovi iz SDP-a jer oni to čine u Plavu zloupotrebljavajući funkcije određenih ministarstava i to je opšte poznato. A, za četiri lica koja, navodno, potpisuju te tvrdnje ja ću predložiti da podnesemo krivičnu prijavu.“

I u SDP-u očekuju reagovanje instituicija.

„Prije svega očekujem da Tužilaštvo povuče pravne poteze, utvrdi činjenično stanje i primijeni zakon. Ja se prvi, javno odričem poslaničkog imuniteta i da budem saslušan. Pristao bih i da mi se da serum istine“, zaključio je Džavid Šabović.

XS
SM
MD
LG