Dostupni linkovi

DPS i manjinske partije blokirali izborni zakon


Zasijedanje Skupštine Crne Gore
Zasijedanje Skupštine Crne Gore
Iako je prethodno dobio načelnu podršku, Predlog zakona o izboru poslanika i odbornika Skupština Crne Gore ipak nije usvojila čime je, čini se, desetomjesečni rad parlamentaraca na vraćanju povjerenja u izborni sistem definitivno verifikovan kao - neuspješan.

Krovni akt izbornog zakonodavstva danas nije usvojen zbog protivljenja Demokratske partije socijalista ali i dijela manjinskih stranaka koje su napustile sjednicu prije glasanja. Poslanici Bošnjačke stranke i albanskih partija su, navodno, nezadovoljne zbog neusvajanja njihovih amandmana napustile sjednicu, a krajnji rezultat je bio nemogućnost formiranja neophodne podrške dvije trećine od ukupnog broja poslanika. Time je, po ovom pitanju, ostvaren interes vladajuće Demokratske partije socijalista koja se protivila tekstu koji je podržavala cjelokupna opozicija i manja članica vladajuće koalicije, Socijaldemokratska partija.

Dramatičan obrt je nastao pošto, tokom rasprave o 59 amandmana nije prošao predlog Bošnjačke stranke po kom bi se, ukoliko na lokalnim izborima nijedna partija neke manjine ne predje cenzus, sabrali svi glasovi da bi se dobio jedan mandat za najjaču od njih.

"Budući da je ovo direktan udar na Ustav Crne Gore mi ne želimo dalje učestvovati u ovom daljem ustavnom nasilju, napuštamo ovo zasjedanje jer smatramo da nije potrebno da učestvujemo u daljem glasanju oko ovog zakona budući da se temeljno krši Ustav.U ime poslaničkog kluba Bošnjačke stranke obavještavam javnost da mi napuštamo zasjedanje", saopštio je Suljo Mustafić iz Bošnjačke stranke.

Poslanik Demokratska partije socijalista, Tarzan Milošević je stav svoje partije koja nije podržavala predložen zakon o izboru poslanika i odbornika potkrijepio ocjenom da nije dobro usvajati zakon koji nema podršku manjinskih partija.

"Dobra je praksa bila u prethodnom periodu akada smo se svi u ovom domu trudili da zadržimo i Albance da ostanu u parlamentu i da izglasamo zakone i da zajedno sa nama glasaju za Zakon o izboru odbornika i poslanika .Ako želimo da donesemo zakon bez četiri naroda Albanaca, Hrvata , Bošnjaka i Muslimana mislim da to nije dobro ni za Crnu Goru niti za ovaj parlament"

Na ono što je moglo izgledati kao principijelan stav manjinskih partija, sjenku sumnje je bacio odgovor predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića koji je bio i predlagač zakona.

"Podsjetiću vas da smo mi sinoć odložili sjednicu na zahtjev manjinskih partija sa željom da imamo prenos i da saopšte svoj stav. Njihovi amandamani nijesu dio zbog kojeg smo otvorili ovaj paket. Oni imaju ustavnu spornost kod mnogih političkih subjekata i to nije nešto zbog čega smo ušli u ovaj proces. Oni su već bili u procedure predhodni put kada smo usvajali Zakon o izboru odbornika i poslanika prije dvije godine i takođe nijesu usvojeni. Dakle, nije tu nekakav novi element. Prema tome ne radi se o nikakvom novom ponašanju prema manjinskim partijama."

"Uvijek ćemo podražati amandmane svih manjinskih partija čiji je cilj ostvarenje legitimnih interesa manjinskih naroda, pa i Bošnjačke stranke ali sasvim sigurno nećemo podržati nijednu aktivnost bilo koje partije čiji je cilj ostvarenje interesa Demokratske partija socijalista", rekla je poslanica opozicione Pozitivne Crne Gore, Azra Jasavić.

"Vi upravo zloupotrebljavate manjinske narode za ostvarivanje svojih partikularnih, ličnih interesa i to ne za partiju nego za vrh DPS-a. Žalosno je da danas ponovo tražite da rješavamo pitanja amnadmana jedne partije dok potpuno minorizujete pitanje Albanaca.To vam nećemo prihvatiti, te vaše igranke igrajte sa nekim drugim. Kraj je vašim igrankama, moraćemo ozbiljno politički da razgovaramo o vrlo ozbiljnim političkim temama gdje ćete vi morati konačno da se ponašate kao ozbiljan politički subjekt."

"Neusvajanje zakona o izboru odbornika i poslanika loše je po crnogorski paralmentarizam i izborni proces, prije svega za lokalne izbore na proljeće", rekao je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, navodeći da je za to najviše kriva vlast. Krivokapić je nakon sjednice novinarima rekao da po završetku lokalnih izbora treba krenuti ispočetka u izradu zakona i izgradnju povjerenja u izborni proces, te da je neusvajanjem krovnog iz seta izbornih zakona, povjerenje dodatno poljuljano kao i da očekuje negativan odjek međunarodne zajednice.

Današnje neusvajanje Predloga zakona o izboru poslanika i odbornika je finale desetomjesečnog rada na vraćanju povjerenja u izborni proces u Crnoj Gori koje je definitivno narušeno aferom "snimak" koja je nastala nakon objavljivanja audio snimaka sa sjednica organa vladajuće Demokratske partije socijalista na kojima je otvoreno govoreno o korišćenju državnih resursa u stranačke svrhe, a prethodno su izražene ozbiljne sumnje i u regularnost biračkih spiskova, odnosno, manipulacije duplim glasačima, kao i glasanje putem pisama.
XS
SM
MD
LG