Dostupni linkovi

Slučaj Pak: Paralelni svjetovi bh. medija


Doris Pak
Doris Pak
Evropska parlamentarka Doris Pak razočarana je kako su je prenijeli mediji u BiH tokom prošlonedjeljnog boravka u Banjaluci.

Izvlačenje izjava iz konteksta nije profesionalno, ali se nerijetko bilježi u svijetu, smatraju stručnjaci, međutim na bh. političkoj sceni dodaje ulje na vatru u ionako pregrijanoj atmosferi.

Političari u BiH odavno su navikli da mediji njihove izjave izvlače iz konteksta, pa rijetko i reagiraju. Što se tiče evropskih političara situacija je, očigledno, drugačija. To je potvrdila i poslanik Evropskog parlamenta Doris Pak, koja je, bijesna načinom na koji su njenu izjavu od 10. decembra prenijeli mediji, reagovala dan kasnije u Banjaluci.

„Jutros sam pročitala novine. I znate šta - ponekad se pitam šta ovi ljudi meni rade. Moram da kažem da sam oklijevala da ponovo stanem pred medije“, kazala je Pak.

Pakova je dan ranije govorila o složenoj strukturi Bosne i Hercegovine, što je većina medija u RS, koja je zadužena za stvaranje slike kako je Republika Srpska bolji dio BiH, jedva dočekala. Pa tako banjalučke Nezavisne novine prenose kako je Pakova izjavila da su svi u Federaciji BiH žrtve entiteta koji je disfunkcionalan.

Vukotić: Kod nas za jedne je čaša napola puna, za druge napola prazna. I mediji su samo postali dio političkog cirkusa u BiH.
Demantujući ovakve ocjene, Pakova je ponovila svoju izjavu.

„Ja nisam hvalila RS, a kudila Federaciju. Ja sam samo rekla da je srećom Republika Srpska drugačije strukturisana od Federacije. A Federacija BiH ne može da se krivi za strukturu koju ima jer je ona uspostavljena Vašingtonskim sporazumom, a preuzeta u Dejtonu. A neki problemi postoje i zbog problematične strukture BiH“, naglasila je ona.

Novinar i urednik bajalučke Alternativne televizije Vlatko Vukotić kaže da nije ništa novo da mediji, zavisno iz kog entiteta dolaze, različito vide jedan te isti događaj.

„Uglavnom, kod nas za jedne je čaša napola puna, za druge napola prazna. I mediji su samo postali dio političkog cirkusa u BiH“, ocjenjuje Vukotić.

Mediji kao navijači

SDP je u svom saopštenju naveo da mu je, osim stavova o Federaciji BiH, zasmetao i način kojim je, kako su rekli, pokušala relativizirati Dodikov nasrtaj na nedavnom skupu u Italiji na pravni poredak BiH, te u kojoj se posebno dotakla tzv. kiparskog scenarija za BiH.

Selekcija informacija i naglašavanje pojedinih dijelova u medijima nije ništa novo, ali oko toga se ne treba mnogo sekirati, kaže član Upravnog odbora Radiotelevizije
Milkica Milojević
Milkica Milojević
Federacije Bosne Hercegovine i predavač u sarajevskom Media plan institutu Radenko Udovičić.

„Profesionalnu zajednicu sekira takav vid izvještavanja, u krajnjem slučaju zbog toga i vi pravite ovaj prilog. Takođe, i ljude koji su duboko involvirani u političke procese u BiH to sekira. Međutim, običan svijet na to ne reaguje. Vi sada da pitate na ulici nekoga šta je Doris Pak stvarno rekla ili koga je ona podržala, mnogi će vam odmahnuti rukom ili neće znati ili ih baš briga za to“, ističe Udovičić.

Predsjednica Upravnog odbora Udruženja “BH novinari” Milkica Milojević smatra da je i ovo potvrda kao je u BiH sve više ima neodgovornog novinarstva.

„Mi imamo problem javnog djelovanja ne samo medijskog nego i političkog. Kod nas igra samo krivična odgovornost i građanska odgovornost - hoćeš li ti nekome platiti odštetu i hoćeš li otići u zatvor. Sve ostale vrste odgovornosti, uključujući i profesionalnu, koja je itekako bitna, i političku kod nas ne funkcionišu - jer ako vama laže iz godine u godinu jedni te isti političari da će
napraviti ovo ili ono, i to ne urade, a vi njih opet birate, ako vam tako novine ili televizija izaberu dio koji im odgovara pa ih prikažu, a vi ih i dalje gledate i čitate, onda je pitanje, uslovno kazano, da li se isplati biti odgovoran“, kaže Milojević.

U bh. društvu mediji su samo ogledalo i refleksija jednog opšteg stanja, smatra politička analitičarka Tanja Topić.

„Oni su se pretvorili u navijače, zauzeli su određene strane i te strane uglavnom korespondiraju sa etničkim i entitetskim linijama u zemlji. Zapravo, podijeljeni smo na naše i na njihove, pri čemu onda svako uzima onaj ugao i onu perspektivu koja najbolje odražava onu političku ili nacionalnu priču ili stav koji se samo prezentuje javnosti posredstvom medija. Takvo stanje teško se može promijeniti iz prostog razloga što postojeći politički i nacionalni problemi u zemlji nisu riješeni, i to će trajati jako dugo, pri čemu najviše trpe profesionalizam i objektivnost“, ocjenjuje Topićeva.
XS
SM
MD
LG