Dostupni linkovi

Nezvanično od dopisnika RSE: Zvaničnici EU očekuju dogovor


Zastave Srbije i Kosova
Zastave Srbije i Kosova
Sporazum između Beograda i Prištine u Briselu biće po svoj prilici postignut, ali bez potpisivanja, javlja dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Brisela Rikard Jozwiak, pozivajući se na diplomate iz tima Cahterine Ashton.

Završeni su zajednički sastanci delegacije Srbije i Kosova sa Cahterine Ashton u okviru osme runde dijaloga Beograda i Prištine. Visoka predstavnica sastala se ranije sa kosovskom delegacijom koju predvodi premijer Hašim Tači, a pre toga je razgovarala sa srpskom delegacijom koju predvodi premijer Ivica Dačić.

„Neće biti potpisivanja bilo kakvog papira, ali će najverovatnije biti postignut načelni, usmeni, sporazum između Beograda i Prištine, poput ranije postignutog sporazuma o carinama, a detalji će biti ostavljeni na razradu radnim grupama. Dakle, večeras očekujemo dogovor, ali ne i potpisani dokument u kome ćete moći da pročitate šta je tačno dogovoreno“, javlja dopisnik RSE Rikard Jozwiak.

RSE: Da li to kažete da je već gotova stvar da će biti postignut sporazum?

Jozwiak: Logično je da će danas doći do sporazuma jer je to u najboljem interesu obeju strana. Naime, one više nemaju vremena za ponovni sastanak jer će visoka predstavnica EU Catherine Ashton od danas do 15. aprila biti ekstremno zauzeta pisanjem izveštaja o srpsko-kosovskom dijalogu. Situaciju u kojoj su Beograd i Priština možete opisati sledećim rečima: večeras ili nikad. Dakle, dogovor ćemo najverovatnije večeras videti.
XS
SM
MD
LG