Dostupni linkovi

Donji Jovići: Život između dvije rampe


Boro Jović, mart 2016.
Boro Jović, mart 2016.

Kuhinja u jednoj državi, dnevna soba u drugoj. Upravo takav život vode mještani zaseoka Donji Jovići, smještenog između Imotskog u Hrvatskoj i Posušja u Bosni i Hercegovini.

Pozivaju razne kartografe i donosioce odluka iz udaljenih ureda da dođu na teren i granicu između dvije zemlje povuku tako da ne utiče na svakodnevni život običnih ljudi.

Mjesto Jovića most nalazi se, gledano sa hrvatske strane, na putu između Imotskog i Posušja. Slučajni prolaznik bi mogao pomisliti kako je to idiličan seoski kraj između Hercegovine i Dalmacije. Međutim, u zaseoku Donji Jovići sa zebnjom iščekuju skoru budućnost.

Naime, hrvatske vlasti naumile su usred naselja sagraditi novi granični prijelaz. To će, tvrde mještani Donjih Jovića, njihove živote učiniti nemogućim.

Tako jedan od njih, Boro Jović, kaže kako novoucrtana granična linija njegovu kuću, takoreći, siječe na pola.

"Pa, sobe, kupatilo, WC je u Bosni i Hercegovini, a kuhinja i dnevni boravak su u Republici Hrvatskoj", izjavio je Boro Jović za RSE.

Kuća Bore Jovića
Kuća Bore Jovića

Problem je nastao kada su, kažu mještani, prije nekoliko godina vlasti u Zagrebu odlučile pomjeriti šengensku crtu nekoliko desetina metara unutar Hrvatske, pa sada nova granična linija umjesto iza, prolazi posred naselja.

Štaviše, dodaju, u planu je čak rušenje porodične kuće Bore Jovića, koji nam je – stojeći ispred svoje kuće – objasnio šta to u stvari znači.

"Da, ovdje se planira graditi čvrsti objekat, gdje se ruši kompletno dvorište. Iza objekta dolazi šest parking mjesta. Sve se ovo kompletno ruši. Dolazi, tamo, agregat ispred ovih ulaznih vrata, za struju. Ovdje ispred druguh vrata jarbol sa zastavama itd. I ta kuća, ako i ostane, gubi svoju privatnost i sve ostalo", tvrdi Boro Jović.

Mještani Donjih Jovića već imaju problemâ sa životom na granici. Naime, imanja Jovića nalaze se odmah iza kuća, ali su njihove njive i voćnjaci – u Bosni i Hercegovini. Otkako je Hrvatska dio EU, pitanje je kako raditi vlastitu zemlju.

Mještanin Ante Jović pokazao nam je propusnicu sa grbom Bosne i Hercegovine, koju mora imati kako bi radio svoju zemlju.

"Koju svaki mora imati da bi, recimo, otiša' na svoju njivu. Evo, ovdje gore, to su sve naše njive gore do graničnog prijelaza. Da bi mogli jednostavno proći u Hercegovinu, moraš imati ovu propusnicu", objasnio je Ante Jović.

Jovića most
Jovića most

"Zemljište je naše evo u BiH i moraš osobno, evo i ja i susjed tu, moramo imati propusnice da bi prošli priko graničnog prijelaza. U budućnosti, ako dođe do ovog projekta, onda ćemo imati još veći problem. Kompletno će nam sve zemljište i naše kuće pripasti državi BiH", dodao je Boro Jović.

Poseban problem imaće još jedan Ante Jović u zaseoku. Naime, nova granična linija poklapa se sa ogradom njegove kuće.

"Ja bih mora' proć' priko prijelaza, zavrtit' se ovako i vratiti se kroz kapiju u Hrvatsku. A imam ovdje u Hrvatskoj, na toj adresi, registriranu tvrtku. I kako uopće voziti robu priko granice?", pita Ante Jović.

Mještani Donjih Jovića rješenje vide u tome da se granica vrati gdje je i bila u vrijeme Jugoslavije. Tu postoji kamen, jedan u nizu, kojim je još 1963. obilježena međa između tadašnjih republika Hrvatske i BiH. Ta crta, kažu nam mještani, u stvari datira još iz vremena kada su je Mlečani i Turci odredili dometom topova sa obližnjih imotskih i posuških tvrđava.

Šta stanovnici Donjih Jovića traže?

"Tražimo ono što je predložila Državna geodetska uprava Ministarstvu financija, kao nositelju ovoga projekta, da se granica stavi točno di i je' granica, a ne da se pomiče na katastarsku granicu, da se izuzmu deset kuća iz Republike Hrvatske", objašnjava Boro Jović, a Ante Jović ističe:

"Najveći zahtjev da nas puste da možemo svojim kućama doći, da ne živimo između dvije rampe. Znači, ovdje gore je bh. granica, a ovdje di su naumili raditi je hrvatska granica. Mi bi ostali u međupojasu. Tu je nemoguć život".

Pogled na Jovića most
Pogled na Jovića most

Mještani zaseoka Donji Jovići naselja Jovića most već razmišljaju i šta će biti s njima još kad Hrvatska postane dio šengenske zone. Kakve bi to moglo imati posljedice?

"Pa, šengenska granica, moći će prolaziti, evo tu postoji granični prijelaz, evo gore naviše, gdje će moći samo ljudi prolaziti iz ovog područja ovdje, sa propusnicama, ovim koje i jesu, koji imaju tu svoje parcele. Otvoren je do 22 sata. Poslije 22 sata ne možete doći iz Posušja, bez obzira imali propusnicu, ne možete doći svojoj kući ili obratno", objašnjava Boro Jović.

Hoće li apeli stanovnika Donjih Jovića uroditi plodom? Ako se vlasti ogluše o njihove zahtijeve, kažu da će život u tom mjestu biti nemoguć i da bi jednog dana to moglo ostati tek prazno selo.

XS
SM
MD
LG