Dostupni linkovi

Donator povukao novac za obnovu trebevićke žičare


Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić najavio je u ponedjeljak izgradnju trebevićke žičare, tvrdeći kako su dugogodišnji imovinsko-pravni odnosi Gradske uprave i Kantona Sarajevo riješeni. Nekoliko sati kasnije, donator Švajcarac Edmond Offermann, povukao je oko sedam miliona maraka, jer se vlasti u Sarajevu nisu dogovorile ko će upravljati žičarom. Rok za to je bio decembar 2015. Podsjetimo, žičara koja je prije rata prevozila putnike iz centra Sarajeva do obližnje planine Trebević, i to samo za 12 minuta, je srušena tokom rata.

Gradonačlenik Sarajeva Ivo Komšić izjavio je da su potpisivanjem ugovora riješeni višemjesečni imovinsko-pravni odnosi, te da će se građani i turisti Sarajeva, u narednim godinama, ponovo voziti obnovljenom trebevićkom žičarom.

„Mi smo, u međuvremenu, onako, na svoju ruku, uradili projekat rušenja polazne stanice. To je gotovo, tako da ćemo vrlo brzo pristupiti tome, da bi se dobila polazna stanica. Izvršili smo pretkvalifikaciju firmi koje su zainteresirane za građenje trebevićke žičare, imali smo međunarodni tender i dobili smo dvije firme koje su se kvalificirale za dalje“, kazao je Komšić.

(Video priča o Trebevićkoj žičari, oktobar 2015, autor: Dženana Karabegović)

Kome pokloniti pare
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:27 0:00

No, nekoliko sati kasnije, donator, Švajcarac Edmond Offermann, povukao je oko tri i po miliona eura koje je namijenio za izgradnju žičare, jer dvije godine nije mogao postići dogovor sa gradskim ocima, kojima je dao rok do kraja 2015. da problem riješe. Nakon ove odluke, razgovarali smo sa Offermanovim predstavnikom Arminom Rustanbegovićem.

RSE: Gospodine Rustanbegović, u oktobru 2015. godine ste najavili u našem televizijkom magazinu Liberty TV kako će donator povući novac za izgradnju žičare na Trebeviću, ukoliko se do tada Gradska uprava Sarajeva i Kanton Sarajevo ne dogovore - ko će i koliko dugo upravljati žičarom. Zvanično, novac je danas povučen, a gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je na današnjoj konferenciji za novinare najavio da izgradnja žičare počinje. O čemu se radi?

Rustenbegović: Konkretno se radi o tome da donator i Gradska uprava Grada Sarajeva imaju potpisan Memorandum o razumijevanju, još od 2014. godine. Tu se pokazala spremnost donatora da da oko sedam miliona maraka za revitalizaciju trebevićke žičare. Donator je zahtijevao da se riješe imovinsko-pravna pitanja vezana za status vlasništva, da se završe sve pripremne radnje tako da prostor brdsko-dolinske stanice bude spreman za dogradnju elektro-mehaničke opreme. Mi do danas nemamo nikakve pismene izjave da je išta od ovoga urađeno. Povlačenje novca, dakle, nije neočekivano, s obzirom da je rok, decembar 2015, prošao, a dosta stvari je ostalo i nisu završene.

RSE: Znači li to da su sredstva danas povučena, a da Gradska uprava za to nije znala?

Rustanbegović: Danas je oficijelno upućen dopis Gradskoj upravi i od ovog trenutka su sredstva povučena. Činjenica je da je ugovor o donaciji istekao u decembru 2015. i on nije produžavan, što je danas i napismeno predano Gradskoj upravi.

RSE: Kako onda tumačite izjavu gradonačelnika Ive Komšića da izgradnja žičare počinje, ako su novčana sredstva povučena?

Rustanbegović: Zaista ne znam. Mi smo na sastanku koji je trajao jedan sat upoznali gradonačelnika sa ovim. Stvarno ne znam o čemu se tu radi.

RSE: Koje su posljedice po građane Sarajeva, nakon što je donator novac povukao?

Rustanbegović: Ovo je sigurno jako loša poruka da se nakon dvije godine intenzivnog rada nisu riješila osnovna pitanja, kao što je imovinsko-pravni odnos. Sigurno je da cijeli sistem ne dozvoljava brži napredak kako na ovom projektu, tako i na svim drugim projektima u gradu.

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

XS
SM
MD
LG