Dostupni linkovi

Doljani: Satima u koloni na 40 stepeni


Kilometarske kolone na Doljanima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Na jednom od najfrekventnijih graničnih prelaza između BiH i Hrvatske, u Doljanima, na ulazu u Metković, u srijedu ujutro se na prelaz granice, odnosno ulaz u Hrvatsku, čekalo i oko sat i po vremena.To su za Radio Slobodna Evropa saopštili brojni vozači iz kolone duge nekoliko stotina metara. Neki od njih kažu da putuju sa sjevera Evrope, ali da nigdje nema čekanja na granici kao u Doljanima, na 40 stepeni Celzijusa, uz sporo kretanje automobila, u kojima ima i djece i starijih.

Još par stotina metara prije saobraćajnog znaka, koji upozorava da se približavamo graničnom prelazu Doljani, počinje kolona automobila, koji čekaju na ulaz u Hrvatsku.

Već u četvrtak ujutro oko 9.30 sati bilo je izuzetno vruće, a auta uglavnom stoje u mjestu, povremeno mileći ka prelazu - tek par metara, nakon čega opet zastaju. Iz vozila izlaze vidljivo znojem okupani vozači, žene, djeca i stariji.

Na vrhu kolone, nekih par desetina metara od samog prelaza zatičemo par koji vozilom bh. registarskih tablica ide u Bašku Vodu, u Dalmaciji.

„I mi smo čuli na radiju da se čeka otprilike pola sata, ali mi smo ovdjer sat vremena i čekaćemo još pola sata. Ima 20 auta.“

RSE: Blizu ste prelaza?

„Jesmo. Još pola sata treba čekati.“

Nešto uviše susrećemo srednjovječnog gospodina koji kaže da putuje iz Belgije.

„Nigdje nisam čekao metra. Ovdje čekam već sat i po do dva. Sramota! Za ovu gužvu su samo krivi ovi tamo što rade na granici. Ovo se ne bi desilo. Ne znam šta rade? Evo, pogledajte, u prosjeku da se jedno kontroliše - deset minuta!“, navodi.

Jedan mlađi muškarac, koji kaže da iz Zenice putuje u Klek, o tome kako je čekati prelaz granice pri ekstremnim vrućinama, rekao nam je:

„A grozno. Vjerujte grozno. Još s malim djetetom. Jako ružno.“

Gospođa koja sa mužem na more putuje iz Švedske kazala nam je:

„I svake godine ista stvar. Ništa se ne mijenja. Grozno. Grozno. Užasno, žalosno što turisti moraju da čekaju poslije toliko putovanja, da čekaju ovdje par sati. Sa djecom, malom, bez toaleta nigdje u blizini. Mislim, grozno.“

Evo još jednog razmišljanja:

„Ovo nema nigdje u Evropi. Nigdje. A hoćemo u Evropu. Nikad mi nećemo u Evropu!“

Još jedan mladi bračni par nam kaže da putuju iz Austrije.

„Rijetko dolazimo u Bosnu, ali ja mislim da je to normalno, da treba što više da se negdje otvori da ne bi bila ta čekanja i ove gužve i tako.“

Upravo od nekih od mještana, koji ipak nisu htjeli stati pred mikrofon, saznajemo kako imaju informaciju da se na Graničnom prelazu Doljani pravi više traka, kako bi se smanjile gužve.

Međutim, ističu, tako nešto se trebalo uraditi i ranije, jer se moglo pretpostaviti da će nakon Ramazana biti povećan priliv putnika iz unutrašnjosti ka moru.

Ima li gužvi i iz pravca Hrvatske, na ulazu u BiH, nismo uspjeli saznati, jer nedaleko od samog prelaza stoji veliki znak koji upozorava da je nadalje zabranjeno slikanje.

XS
SM
MD
LG