Dostupni linkovi

Dokumentarac Janje Glogovac: Stopama Nikole Tesle


Nikola Tesla, ilustracija
Nikola Tesla, ilustracija

Glas Amerike

Mlada slovenačka rediteljka, scenarista i producentkinja, Janja Glogovac, veoma voli Nikolu Teslu. Posle napisanog scenarija za igrani film, kaže Janja Glogovac, shvatila je da joj je potrebno mnogo više podataka, pa je odlučila da prvo prikupi materijal za dokumentarni film o Tesli i krenula je na put svuda gde je Tesla živeo i radio. Do sada je obišla celu Evropu i trenutno putuje po Sjedinjenim Državama.

Janja Glogovac ističe da je razlog za njen dolazak u SAD "da prati stope Nikole Tesle, gde je živeo ili radio, odnosno ostavio nešto od svog rada, ili dio svog života".

"Pratim, u stvari, taj put i istražujem šta je radio i koji su ljudi, koji mi mogu reći nešto više o Tesli i o tom periodu u historiji", ističe Glogovac.

Glogovac kaže da za sada nije našla nikog ko je lično poznavao Teslu, već je samo razgovarala sa onima koji su slušali o njemu, kao što je rođak po sestrinoj liniji Anđelini Trbojević, Vilijam Terbo.

"Za snimanje filma o Tesli pomogla mi je knjiga Margaret Čejni, koja me je nagovorila na to da sam počela više da se zanimam o Tesli i jako me je inspirirao njegov život i njegov rad", ističe naša sagovornica.

Janja Glogovac nastavlja da na Teslu gleda sa raznih strana.

"Sam dokumentarac, moram priznati da se formira putem snimanja, pošto neke stvari koje sam prvo mislila da ću ispostaviti, one su se potpuno promenile i to sa tim kako sam srela neke ljude, kako sam našla neke nove činjenice, tako da je taj film veoma specifičan jer ima neki svoj proces, koji se izgleda neće završiti do kraja, do montaže. Što me najviša zanima kod Tesle je to - kako je bio širok", riječi su Janje Glogovac.

Mlada filmska umetnica veruje da je krajnje vreme da se Tesla stavi na mesto koje u potpunosti zaslužuje u svetu, jer nije bio samo naučnik već i izuzetno duhovno bogato biće koje je opštilo sa celim svetom i donosilo na ovaj svet elemente o kojima se ranije nije razmišljalo.

"Nadam se da će film biti gotov na 160. godišnjicu Teslinog rođendana, a to je desetog jula 2016. godine", navodi rediteljka.

Ona kaže da materijal prikuplja svuda gde je živeo u Evropi, a arhivski materijal - na raznim stranama.

Filmska kamera, ilustrativna fotografija
Filmska kamera, ilustrativna fotografija

"Materijal prikupljamo svuda po malo i još tražimo tako da se nadam da ćemo naći i njegov glas negde ili snimljen njegov imidž što svi kažu da nije moguće. Videćemo... U Njujorku smo već gledali, ali mislim da ima još puno mesta koja moramo istražiti", pojašnjava Glogovac.

Janja Glogovac smatra da je došlo vreme da se svi na svetu bolje povežu.

"I da je Nikola Tesla jedna od osoba koje ustvari to potenciraju", dodaje umetnica.

Dodaje da je Tesla imao ideju da se ljudi povežu na neki drugi način čime bi se izmenio način razmišljanja, a i samog našeg života. Janja Glogovac veruje da će dokumentarac o Tesli naići na pažnju u Sloveniji.

"Tesla je u Sloveniji imao jako težak period, bio je izbačen iz Maribora, i deportiran. Voljela bih prikazati taj deo života pošto mislim da je, ne samo zanimljiv, ali da je nešto napravio kod njega, jer je nakon toga rekao da se ne da više i od tada mu je krenuo drugačiji put", konstatuje rediteljka.

Janja Glogovac nije želela da iznese koje je nepoznate činjenice o Tesli pronašla tokom istraživanja.

"To ćete videti u filmu", poručila je.

XS
SM
MD
LG