Dostupni linkovi

Doktori isprintali žive dijelove tijela u 3D tehnici


Larry Bonassar, profesor, drži u ruci uho napravljeno 3D tehnikom
Larry Bonassar, profesor, drži u ruci uho napravljeno 3D tehnikom

Piše: James Gallagher, BBC (Prevela: Ena Stevanović)

Živi dijelovi tijela su prvi put printani u 3D tehnici, što je vrlo značajan napredak za oblast regenerativne medicine, kažu znanstvenici. Isprintane kosti, mišići i hrskavice su funkcionirali sasvim normalno nakon što su implantirani u životinje.

Ovo otkriće objavljeno u časopisu "Nature Biotechnology" budi nadu da će se živa tkiva moći koristiti za izradu dijelova tijela.

Stručnjaci opisuju ovu tehnologiju razvijenu u Sjedinjenim Američkim Državama kao "koku koja doista leže zlatna jaja".

Ideja ugradnje individualnih ljudskih ćelija u precizni uzorak kako bi se zamijenila oštećena čeljust, uho ili srčani mišić je doista obećavajuća.

Međutim, najveći izazov je kako održati ćelije u životu s obzirom da im vrlo brzo ponestane kisika i hranjivih materija u tkivima debljim od 0,2 milimetra.

Spužva

Tim medicinskog centra Wake Forest Baptist su razvili novu 3D tehniku za printanje tkiva protkanih mikro kanalima, poput spužve, što omogućuje hranjivim materijama da prodru u tkivo.

Tehnika printanja integriranih tkiva i organa kombinira biorazgradivu plastiku koja daje tkivu strukturu sa gelom na bazi vode koji sadrži ćelije i potiče ih na rast.

Kada su navedene strukture implantirane u životinje, plastika se raspala i zamijenjena je prirodnim "strukturiranim" matricama proteina koje proizvode ćelije. Krvne žile i živci su prodrli u implantat.

Glavni istraživač profesor Anthony Atala je rekao da se sada mogu početi printati i ljudska tkiva.

Iako implantati imaju istu snagu kao ljudska tkiva, istraživači sada pokušavaju otkriti koliko su oni izdržljivi.

Međutim, profesor Atala kaže da printanje u 3D tehnici otvara nova vrata za medicinu.

"Recimo da pacijent ima ozljedu čeljusti i da tu nedostaje jedan segment. Mi ćemo pregledati pacijenta, slikati čeljust i te podatke ćemo uz pomoć našeg novog softvera prebaciti u pogon printera kako bismo kreirali komad čeljusti koji bi se onda precizno uklopio", rekao je prof. Atala za BBC News.

Slične tehnike izgradnje biorazgradivih materijala natopljenih u ćelije se već koriste kod bolesnika.

Ženama su prije dvije godine u centru Wake Forest ugrađivane laboratorijski izgrađene vagine, a uspjeh tretmana je ponovo zavisio od toga koliko dugo bi ćelije ostale u životu.

"U ovoj studiji smo printali širok spektar tkiva, od mišića kao mekog do hrskavice i kosti kao čvrstog tkiva. Nadamo se da ćemo nastaviti raditi na razvoju ovih tehnologija kako bismo proizveli i ostala ljudska tkiva", dodaje prof. Atala.

Konačni cilj je printanje izravno u pacijenta.

Zlatna koka

Profesor Martin Birchall, kirurg na University College London, kaže da su rezultati "izvanredni".

"Izgledi da se ljudska tkiva i organi za implantaciju mogli početi printati već neko vrijeme su bili realni, ali priznajem da nisam očekivao tako brz napredak. Oni su uspjeli stvoriti pravu koku koja uistinu leže zlatna jaja!", rekao je za BBC prof. Birchall.

Upozorio je da treba obaviti još više istraživanja prije nego što se 3D tehnika printanja počne koristiti kod bolesnika.

"S obzirom na razmjere ovog otkrića, te na napredak u drugim oblastima i resurse koji su na raspolaganju istraživačima u centru Wake Forest, mislim da će za manje od deset godina kirurzi poput mene implantirati prilagođene isprintane organa i tkiva direktno u pacijente. Jedva čekam", rekao je Martin Birchall.

XS
SM
MD
LG