Dostupni linkovi

Dok Kremlj demantuje, na Balkanu oživljavaju "Južni tok"


Cevi za Južni tok sa srpskim zastavama u blizini sela Šajkaš u Srbiji, 10. decembar 2014.
Cevi za Južni tok sa srpskim zastavama u blizini sela Šajkaš u Srbiji, 10. decembar 2014.

Nekredibilne izjave političara, pa čak i direktno obmanjivanje građana – samo tako se može objasniti ponovno oživljavanje priča o gasovodu „Južni tok“, koje su nedavno upražnjavala dvojica zvaničnika, jedan u Bugarskoj, drugi u Srbiji. Ni demanti Kremlja ih u tome nije obeshrabio.

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović izjavio je za lokalne medije da je projekat izgradnje gasovoda „Južni tok“ „i te kako živ i aktuelan“ i da ćemo uskoro znati kada će se vratiti. Izneo je ocenu da je taj gasovod najbolji i najpovoljniji za jugoistočnu Evropu i da su u tom projektu jedini rizik snosili Rusi. Bajatović, kadar Socijalističke partije Srbije, mlađeg partnera u vladajućoj koaliciji, iako važi ra ruskog čoveka u Srbiji, kao da uopšte nije čuo da je Moskva odlučno demantovala spekulacije o obnovi projekta „Južni tok“. Do se građanima i penzionerima režu primanja, ovaj državni tajkun, kako sam sebe voli da zove, koji po sopstvenom priznanju zarađuje 16500 evra mesečno, iako prema podacima iz imovinske karte za prošlu godinu njegova primanja prelaze 18 000 evra, uopšte ne preza od toga da ovako brutalno deizinformiše građane.

Vladimir Medović, docent na novosadskom Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment i saradnik Istraživačkog foruma Evropskog pokreta u Srbiji, kaže da je nedopustivo da se građanima ne kaže šta su realne mogućnosti kad su u pitanju ovako važni energetski projekti.

„Mislim da je to više želja Bajatovića nego što za to postoje neki realni izgledi. Do sada, međutim, nismo videli bilo kakvu odgovornost političara i javnih službenika zbog zavaravanja javnosti i davanja neodgovornih izjava. Mislim da je to prilično neodgovoran odnos prema građanima, koji zaslužuju da dobiju proverene, kredibilne, informacije, pogotovo što se radi o strateški važnim stvarima, kao što je snabdevanje Srbije gasom u nekom budućem periodu. U tom pogledu javnost i građani treba da imaju jasnu sliku o tome šta su realne mogućnosti u gradnji takvih gasovoda, šta su postojeći pravni propisi i da svaki gasovod koji se gradi preko teritorije Srbije mora poštovati srpske propise, kao i propise energetske zajednice čiji je Srbija član“, ukazuje Medović.

Priče da će gasovod „Južni tok“ oživeti za nekoliko nedelja objavio je i bugarski list „Standard“, navodeći da je to najavio premijer te zemlje Bojko Borisov.

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov

Spekulacije neodgovornih političara širile su se uprkos tome što je iz samog Kremlja poslat demanti. Naime, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov negirao je informacije o obnovi pregovora ruskih i bugarskih vlasti o projektu „Južni tok“. "Sada, takav projekat ne postoji. On je obustavljen. Prema tome, ne postoji predmet za pregovore", saopštio je rezolutno Peskov.

Podsetimo, Rusija je stavila tačku na projekat gasovoda “Južni tok” krajem 2014. godine, upirući prstom u Evropsku uniju. Brisel nije dao zeleno svetlo za izgradnju tog gasovoda zato što Rusija nije poštovala njena energetska pravila.

Onda je predsednik bugarske vlade malo promenio tok svojih energetskih snova, pa je na sednici parlamenta najavio projekat “Balkan”. Rekao je da propali projekat gasovoda “Južni tok” treba da se transformiše u “Bugarski tok”, u stoprocentnom vlasništvu Bugarske. Borisov je, naime, rekao da će nastojati da privoli Ruse da svoj gas prodaju na bugarskoj granici, što bi podrazumevalo da se ruski gas dovodi ispod Crnog mora.

Bugarska vlada je saopštila i da će tokom sastanka bugarsko-ruskog komiteta za ekonomsku saradnju, 27-28. februara, razgovarati o centru za distribuciju gasa "Balkan".

Sijka Pištolova, ekspertkinja za energetska pitanja i urednica sajta energyobserver, ukazuje na razloge premijera Borisova da svojoj javnosti plasira priče da bi Rusi mogli pristati na dovođenje svog gasa ispod Crnog mora do Bugarske.

“Prema mom mišljenju Borisov pred sopstvenom javnošću pokušava da se 'opere' zato što je, po nalogu Evropske komisije, stopirao izgradnju gasovoda ‘Južni tok’ u Bugarskoj čak i pre nego što je to učinio Putin”, komentariše Pištolova.

Novinari u Bugarskoj bili su mnogo trezveniji od čelnika svoje vlade. List “Dnevnik” je preneo da upućeni smatraju da je malo verovatno da će se Rusija upustiti u projekat dovođenja gasa ispod Crnog mora do Bugarske s obzirom na pad cena energenata i opadanje tražnje gasa u Evropi.

Kad je u pitanju snabdevanje Balkana gasom, Sijka Pištolova ukazuje da nije dobra opcija oslanjanje isključivo na Rusiju.

“Za Balkan jedino rešenje može da bude diverzifikacija snabdevanja. To znači da gas dobijamo iz Rusije, ali i iz drugih zemalja, na primer iz Azerbejdžana. Ne možemo da se oslanjamo samo na Rusiju. Rusija je nesigurna, pokazala je to. Ja čisto sumnjam da Rusija ima para, sada kada je propala njena ekonomija, da gradi gasovod. Na “Južni tok” je stavljena tačka. To je za mene izgubljena priča”, rezolutna je Pištolova.

XS
SM
MD
LG