Dostupni linkovi

Dodik poricao da je znao za strateški cilj etničkog čišćenja


Milorad Dodik na suđenju Ratku Mladiću
Milorad Dodik na suđenju Ratku Mladiću

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću dvodnevni iskaz je priveo kraju predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik. Tijekom drugog dana unakrsnog ispitivanja haško tužiteljstvo je osporavalo Dodikov glavni iskaz kao svjedoka obrane, u kojem je ustvrdio da nije postojala politika etničkog čišćenja izvršena od vojske bosanskih Srba.

Tužiteljstvo je osporavalo i Dodikov iskaz da je za rat u Bosni i Hercegovini krivo bošnjačko rukovodstvo Alije Izetbegovića, ukazujući na predratne i ratne izjave vodstva bosanskih Srba.

Haško tužiteljstvo je Dodika suočilo s nizom zapisnika sa Skupštine Republike Srpske u kojoj je svjedok obrane sudjelovao kao nezavisni zastupnik u vrijeme rata, u prvoj polovici devedesetih godina.

Da bi pokazao da je rukovodstvo Srpske demokratske stranke (SDS) izazivalo rat za koji je Dodik okrivio Aliju Izetbegovića, tužitelj Alan Tieger je citirao riječi ratnog predsjednika Republike Srpske i SDS-a Radovana Karadžića sa Skupštine RS:

"Koristimo Alijinu grešku da poskupimo vino. Sjećate se prije rata, svih onih SAO-a i mjera - bile su uvijek iza Alijine greške. Mi smo imali devet do deset poteza koje smo napravili, izmozgali smo ih svi zajedno, ali ih nismo lansirali sve odmah, nego kako Alija napravi grešku - mi lansiramo potez. Pa onda Muslimani psuju njemu mater, a ne nama. Nakon propasti ovih sporazuma, do kojih će Alija dovesti - i Aliju ćemo optužiti za to propadanje", citirao je tužitelj Karadžića otkrivajući političko-ratnu strategiju rukovodstva RS, koja je bila u suprotnosti s iskazom Dodika o spontanom ratu i nužnosti stvaranja srpskog entiteta u BiH zbog poteza drugih.

Govori u Skupštini RS o čišćenju obale Drine

Dodik je u glavnom iskazu kao svjedok obrane pokušao prikazati da je za rat u Bosni i Hercegovini odgovorna povijesna netrpeljivost između različitih naroda, a ne želja za stvaranjem Velike Srbije, kako je ustvrdila optužba.

Tužitelj Tieger je zato Dodiku citirao niz zapisnika sa Skupštine RS u kojima se govori o strateškim ciljevima razdvajanja naroda i etničkog čišćenja obala Drine, kao prirodne granice s državom Srbijom.

Umjesto o etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva, o čemu su bila pitanja kao i o čemu govori optužnica protiv generala Mladića, Dodik je govorio o ratnim zločinima protiv Srba.

"Naravno da je bilo Muslimana u Podrinju, kao što je bilo i Srba u Sarajevu, kojih sada nema. To je rat koji je s obje strane dao isti rezultat, a to je da je narod trebao napustiti svoje prvobitno mjesto stanovanja i preseliti se na neke druge lokacije. Kada bi se izvela neka računica onda bi mogli vidjeti da je to gotovo identičan broj ljudi. I ne možemo govoriti da su Srbi izgonili Srbe iz Sarajeva", branio je posljedice ratne politike RS reciprocitetom zločina nad srpskim stanovništvom.

Dodik protiv Dodika

Na kraju unakrsnog ispitivanja tužitelj Tieger je suočio Dodika s njegovom prijašnjom izjavom, u kojoj je i sam optužio ratno rukovodstvo bosanskih Srba, odnosno vodeće ljude SDS-a za ratne zločine protiv hrvatskog i bošnjačkog stanovništva, predvidjevši da će zbog toga odgovarati na Haškom sudu.

Dodik je izjavu potvrdio, ali ju i pokušao ublažiti tvrdeći da ju je dao u sklopu političke borbe te kako je mislio na pojedince, a ne na cijelo rukovodstvo.

"Neki su već odgovarali i iza toga stojim, i to je dio istine naravno. Ali, ono drugo, kvalifikacija, svih vodeći ljudi, može se tretirati kao politička izjava. Ali, bilo je onih koji su sudjelovali i sudovi su dokazali njihovo učešće u zločinima. I oni, kao što sam i ovdje rekao, trebaju biti kažnjeni. Ja nikoga nisam optužio. Ja sam iznosio svoj politički stav o tome. To će odrediti sud, ali meni se činilo da je bilo uključenosti ljudi koji su bili u vrhu", naveo je Dodik, dajući tumačenje svojih prijašnjih riječi kao opozicionara SDS-u.

Nakon Dodika, na suđenju za dvostruki genocid i ostale zločine VRS-a obrana generala Mladića je kao idućeg svjedoka izvela Sergeja Moroza - bivšeg pripadnika UNPROFOR-a.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog i dodatnog ispitivanja Dodika

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG