Dostupni linkovi

Brisel upozorio, ali Dodik ne odustaje od referenduma


Milorad Dodik
Milorad Dodik

I pored upozorenja koja su Bosni i Hercegovini upućeni iz Evropske unije (EU) u entitetu RS nemaju namjeru da odustanu od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH. Opozicija u RS i dalje smatra da se radi samo o političkim igrama predsjednika RS Milorada Dodika i da se ovaj referendum neće održati. Održavanje referenduma moglo bi ugroziti i evropski put, ali i ojačati vojno prisustvo EU u Bosni i Hercegovini.

Savjet za vanjske poslove EU 12. oktobra u Luksemburgu usvojio je zaključke o Bosni i Hercegovini u kojima je jasno poručeno da najavljeno održavanje referenduma u RS-u o sudu i tužilaštvu BiH znači izazov jedinstvu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Otvorena pitanja pravosuđa treba rješavati strukturalnim dijalogom, a ne referendumom, poručili su evropski ministri, upozorivši i da njegovo održavanje potkopava napore popravljanja socio-ekonomskih prilika i napredovanja prema evropskim integracijama.

Ovakava stav ministara vanjskih poslova Evropske unije za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika je direktno uplitanje Evrope u priču o Sudu i Tužilaštvu BiH, a koji je donesen na osnovu spekulacija iz Sarajeva.

Dodik je poručio da RS ostaje pri odlukama Narodne skupštine o referendumu.

“Ne možete da trčite svaki dan da nekome objašnjavate njegove zle namjere, loše kvalifikacije, i morate da ostanete pri ovom: referendum je raspisan kao mjera vezana za odnos i uspostavljanje Suda i Tužilaštva BiH, i nasilja koje je vršio visoki predstavnik i ona ostaje u tom domenu”, objasnio je Dodik.

Govoreći o ocjeni Savjeta za vanjske poslove EU da najveće nedostatke pravosuđa BiH treba rješavati kroz strukturalni dijalog, Dodik je istakao da neka zemlja, da bi imala strukturalni dijalog, mora da bude kandidat za članstvo u EU.

Upravo svojim djelovanjem čini se da predsjednik manjeg bh. entiteta i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata pokušava da zaustavi taj evropski put.

BiH bi, ukoliko pokaže vidljiv napredak u provođenju reformske agende, usvojene u julu ove godine, početkom naredne godine mogla predati zahtjev za status zemlje kandidata, što je nedavno poručio i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Lars Gunar Vigemark.

Lars Gunar Vigemark, foto: Midhat Poturović
Lars Gunar Vigemark, foto: Midhat Poturović

Priča o referendumu je skretanje pažnje sa važnih socijalnih i ekonomskih pitanja, ocjenio je i Vigemark.

„Treba zajedno raditi na tim pitanjima u okviru reformske agende koja se, između ostalog, bavi i vladavinom prava. Svi mi smo zabrinuti načinom na koji funkcioniše pravosudni sistem u BiH. Saglasni smo da je potrebna temeljna reforma, ali referendum u jednom entitetu nije način da se ti problemi riješe. To neće donijeti željene rezultate", ističe Vigemark.

Očekivana reakcija

Reformsku agendu potpisali su svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini, a specijalni predstavnik EU u BiH je poručio da je to cjelina, a ne jelovnik iz kojeg neko možete birate dijelove kojima će se baviti a kojima ne.

Prema mišljenju poslanika Partije demokratskog progresa u Narodnoj Skupštini RS i predsjednika Odbora za evropske integracije Branislava Borenovića, Evropska unija je reagovala očekivano jer je upravo Dodik prije četiri godine dogovori reformu pravosuđa kroz strukturalni dijalog sa tadašnjom visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku Catherine Ashton.

„Sad odjednom se gospodin Dodik pravi da to ne zna i kaže da je to za neke članice koje su kandidati za EU. Sve ovo potvrđuje da je sva ova priča o referendumu rađena u dnevnopolitičke svrhe, odnosno pokušaju stvaranja neke vrste manipulacije ili trgovine. Mi još uvijek konkretno ne znamo oko čega. Možemo samo da nagađamo kada je u pitanju rad pravosuđa“, naglasio je Borenović.

Stavovi Evropske unije samo su potvrdili stavove Koalicije Domovina da je ovaj referendum nepotreban svima u BiH i bilo bi najbolje da se od njega odustane, ocijenio je potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić.

„Te priče je već bilo dovoljno u javnosti. Bilo bi dobro da se od nje odustane i to bi bila ne dva, već tri koraka naprijed da se počnemo baviti temama od kojih ljudi žive, jer je ovo jedno veoma teško stanje za građane RS bez obzira na njihovu nacionalnost. Mislim da ova tema apsolutne nikome ne treba“, kazao je Bratić.

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta u entitetskom parlamentu Krsto Jandrić smatra da je referendum samo politička igra Milorada Dodika i da se neće održati.

„Jer on konkretno referendumom ne može dobiti apsolutno ništa, a svi zajedno možemo na neki način izgubiti. Isto tako smatram da i ako dođe do referenduma ne znamo koji je slijedeći korak, a što je najveći problem NDP-a u stavu o tom referendumu, kao i naravno, ponašanje gospodina Milorada Dodika zato što on samoinicijativno donese tu odluku, pa tek poslije toga nas poziva na neke razgovore i pregovore“, podvukao je Jandrić.

Narodna skupština RS u julu ove godine usvojila je odluku o raspisivanju referenduma, na kojem bi se građani trebali izjasniti o tome da li podržavaju zakone koje je nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, a posebno zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Datum njegovog održavanja još nije poznat zbog proceduralnih razloga.

Da li zbog referenduma ili iz nekih drugih razloga Savjet za vanjske poslove EU odobrio je i nastavak vojne misije Evropske unije Altea u koju će se sljedeće godine uključiti i Hrvatska.

XS
SM
MD
LG