Dostupni linkovi

Doček u regiji: Slavlje na trgovima uprkos hladnoći


Zagreb: Ponoć uz vatromet i muziku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Zagreb: Ponoć uz vatromet i muziku

Širom Bosne i Hercegovine građani su slavili ulazak u Novu godinu. Slavilo se na javnim dočecima, u restoranima i hotelima. Najviše građana, ipak je Novu 2015. godinu dočekao u svojim domovima. U šest gradova priređen je doček na otvorenom, a građane da izađu vani nisu spriječile ni ekstremno niske temperature.

Centralni doček Nove godine u Sarajevu je upriličen ispred BBI centra. Na tom mjestu tradicionalno se organizuje novogodišnje slavlje u glavnom gradu BIH.

Nekoliko hiljada Sarajlija, ali i turista iz Hrvatske, Crne Gore i Turske zabavljali su Hanka Paldum, Elvir Laković Laka i Mirza Šoljanin. Slavlje su u ponoć uveličala dva vatrometa. Jedan u centru grada, a drugi u sarajevskom naselju Mojmilo.

Sarajlijama je sretnu i uspješnu Novu Godinu poželio dogradonačelnik Sarajeva Ranko Čović.

Na trgu Krajine u Banjaluci gdje je, također, bio priređen javni doček Nove godine, nije se okupio veliki broj građana, koje su zabavljali "Balkan ekspres" i "Dado Glišić". Najviše Banjalučana staru je godinu dočekalo u svojim domovima ili u diskotekama i barovima.

Tuzla je u Novu 2015. godinu ušla kao najhladniji grad u Bosni i Hercegovini, a tuzlaci kažu da doček Nove godine nikada nije bio skromniji. Organizovanog dočeka Nove godine nije bilo, a brojni kafići u ovog gradu tokom novogodišnje noći bili su zatvoreni.

Mostar je u Novu 2015. godinu ušao bez vatrometa i organizovanog dočeka na Španskom trgu već šestu godinu za redom. Građani su slavili u svojim domovima i manjim ugostiteljskim objektima. Samo je u gradskom hotelu bio organizovan doček.

Mostar je i ove godine, zbog nedostatka novca u gradskom budžetu ostao bez doček na otvorenom, pa se dio građana odlučio Staru godinu ispratiti na trgovima drugih gradova BiH i regije.

Najveći broj građana Bihaća dočekao je Novu 2015. u svojim domovima, a oni najhrabriji izašli su i u jednoj od najhladnijih noći u posljednjem vijeku i slavili na otvorenom uz bosanskohercegovačku grupu Valentino.

Novogodišnjeg slavlja na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, gdje se do sada organizovao doček Nove godine nije bilo. Zeničani su novogodišnju noć proveli u godini proveli u ugostiteljskim objektima is vojim domovima. Tačno u ponoć, zeničko nebo krasio je veliki broj vatrometa kojima su Zeničani obilježili početak 2015. godine.

Više stotina Prijedorčana Novu 2015. godinu dočekalo je na Malom trgu, gdje ih je zabavljao estradna zvijezda Milan Stanković.

Skromnije slavlje nego prethodnih godina u Srbiji

Građani Srbije Novu godinu dočekali su veselo, uz muziku na trgovima, u kafićima i restoranima, mnogi u kućnoj atmosferi, a bilo je i skoro zaboravljenih kućnih žurki za mlade i stare. U svim većim gradovima na uličnim dočecima sviralo se do jutra, u Beogradu na čak tri mesta, uprkos velikoj hladnoći i oko polarnih minus petnaest, bilo je i skoro 100.000 stranaca.

Uz neizbežne vatromete i čestitke na ulici najluđu noć mnogi su proveli u starom boemskom jezgru Skadarlija, gde su i stranci sa posetiocima iz cele Srbije slavili uz narodnu muziku i domaće specijalitete. Čuvena Savamala, kraj oko beogradske Karađorđeve ulice, bile je mesto gde su se mladi iz cele bivše Jugoslavije i zapadnoevropskih zemalja zabavili na klupskim žurkama, koncertima bendova iz regiona i nastupima DJ-eva.

Tradicionalna manifestacija Ulica otvorenog srca, u Beogradu 1. januara i ove godine privukla je najmlađe i njhove roditelje, koji su za RSE otkrili novogodišnje želje.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00
Direktan link

Veselo je bilo i u Novom Sadu, Kragujevcu, Jagodini, Subotici, na Zlatiboru, gde se okupilo čak 50.000 ljudi. Kao i proteklih godina, bebe koje su došle na svet prvog dana nove godine dobile su posebnu pažnju. U Kragujevcu, kako javlja Branko Vučković, porodici Petković Deda Mraz doneo je dečaka, koji se u novogodišnjoj noći jedini rodio u tamošnjem porodilištu.

Do jutra se slavilo i u Nišu, Lesovcu, Čačku… Već tradicionalno, mnogo turista iz Hrvastke, Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine najluđu noć provelo je u Srbiji. Po prvi put su u velikom broju na Novu godinu stigli turisti iz Turske i Bugarske. Gosti iz Bugarske su dolazak 2015. proslavili i čestitali dva puta, u 23 sata kada je stigla u njihovu zemlju, a onda u ponoć, sa građanima Srbije. Utisak je da je Nova godina u Srbiji ipak dočekana skromnije nego ranijih godina, a u bezbednosnom smislu protekla je mirno i bez većih incidenata.

Ledena noć u Crnoj Gori

U Crnoj Gori Nova godina je dočekana u veoma hladnoj, u nekim mjestima čak ledenoj noći, sa temperaturom vazduha od blizu minus 20 stepeni koliko je bilo na Žabljaku. Većina građana je ispratila staru i dočekalaa Novu 2015.godinu u svojim domovima sa prijateljima uz nešto bogatiju trpezu i TV program.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00
Direktan link

Nekoliko crnogorskih primorskih opština organizovalo je doček Nove godine na otvorenom, pa su građani uz dobro raspoloženje i bogat muzički program ispratili staru. Tradicionalno spektakularan doček je bio u Budvi. U crnogorskoj metropoli turizma Budvane i njihove goste iz svih država ex YU prostora na Trgu ispred starog grada zagrijao je podgorički pjevač Danijel Alibabić i napravio dobru atmosveru uoči muzičkog spektakla:

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00
Direktan link

Nešto poslije 23 sata na bini se pojavio dio "Bijelog dugmeta"- Goran Bregović i Alen Islamović. Ređali su se stari hitovi:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00
Direktan link


Dok je hiljade posjetilaca na Trgu odbrojavalo poslednje sekunde stare godine- nebo nad Budvom obasjao je veličanstveni vatromet koji su propratili pored okupljenih na koncertu i svi Budvani koji su Novu godinu dočeli u hotelima, na ulici, i u porodičnom okruženju..

I građani Herceg Novog i njihovi gosti dočekali su 2015. godinu, na novskom Škveru, uz legendarnog Dragoljuba Đuričića. Hoteli u crnogorskim zimskim centrima Žabljaku i Kolašinu bili su puni, pa će njihovi gosti već danas , prvog dana Nove godine moći da skijaju, pošto na lokalnim skijalištima ima dovoljno snijega.

Novogodišnja noć bila je vesela i u Podgorici, na Cetinju i u Nikšiću, gdje se slavilo u hotelima i kafićima, dok su ulice bile sasvim prazne s ozbirom na jak mraz.

Muzičke zvijezde iz regione skupile su se u Budvi, gdje su u novogodišnjoj noći nastupile u ovdašnjim hotelima.

Slavlje do ranih jutarnjih sati na Kosovu

Na Kosovu je nova 2015. dočekana uz vatromete, petarde na otvorenom ali i u kućnom ambijentu.

I ove godine u univerzitetskom Kliničkom centru pomoć je zatražilo na desetine ljudi, što zbog povreda od pirotehničkih sredstava, što zbog saobraćajnih nezgoda, a u jednom slučaju jedna osoba je bila pogođena zalutalim metkom ali je na sreću van životne opasnosti. Iz Policije Kosova su saopštili da je u novogodišnjoj noći situacija na celoj teritoriji Kosova uglavnom protekla mirno.

I pored mraza, u Prištini se na glavnom trgu Majke Tereze slavilo do jutarnjih sati, gde je opština grada upriličila raznovrsan novogodišnji doček uz mnogobrojne muzičke grupe.

Mnoge kafeterije su se odazvale pozivu opštine da u novogodišnjoj noći na montiranim štandovima u blizini glavne bine prodaju raznovrsna pića.

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Prištine, Shpend Ahmeti, obećavši da će nova godina doneti još veće investicije glavnom gradu Kosova.

Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, je u novogodišnjoj poruci upućenoj građanima kazala da je 2014. ostavila za sobom mnoge poteškoće, da je bila godina kada je testirano strpljenje i poverenje gradjana a koji su se žrtvovali da država bude prosperitetnika.

"Vreme je da svi zajedno povratimo poverenje u sebe i državu koju gradimo, što su činile generacije koje su održavale u život duh za jedno drugačije Kosovo, kao obećana zemlja za njene građane, u kojoj će naći utehu i porodice koje već više od 15 godina nastavljaju tražiti svoje voljene, nestale tokom rata", kazala je ona. Jahjaga je izrazila nadu da će Nova Godina doneti više nade, ljubavi i više rada kako bi Kosovo postalo zakonska država.

Premijer Kosova, Isa Mustafa je obećao da će vlada raditi za građane, i da će biti poisvećena u borbi protiv negativnih pojava, razvoju privatnog sektora i otvaranju novih radnih mesta.

"Bez obzira što smo i dalje izolovani u ovom delu Balkama, građani Kosova nisu manje evropljani od ostalih građana ovog kontinenta. Mi imamo evropski duh, evropsku kulturu i orjentaciju", kazao je on.

XS
SM
MD
LG