Dostupni linkovi

Dobrovoljna pretplata za crkvu


Marko Đurić
Marko Đurić

Izjava direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića da bi oni koji na Kosovu primaju platu iz budžeta Srbije trebalo da deo primanja daju Fondu Eparhije raško-prizrenske izazvala je buru reagovanja, društvene mreže su preplavljene negativnim komentarima. Ta inicijativa je sporna izbog narušavanja sekularnog karaktera države, kao i zbog favorizovanja jedne konfesije u odnosu na ostale, kažu, između ostalog, sagovornici RSE.

Tu inicijativu vladin službenik izneo je rekavši da bi novac trebalo da izdvoje za Fond Eparhije desetine hiljada ljudi koji primaju platu iz budžeta Srbije.

Ranđel Nojkić, član Upravnog odbora Raško-prizrenske eparhije, kaže da o takvoj inicijativi Odbor nije razgovarao:

“Eparhijski Odbor o tome nije diskutovao, nije raspravljao i nije doneo nikakvu odluku. Ja ne podržavam da se primorava, uslovljava neko da mora da odvaja sredstva, jer svako ima prava da raspolaže svojim sredstvima kako hoće. To ne bi trebalo da bude model za rešavanje određenih pitanja”, navodi Nojkić.

Profesorka doktorka Radmila Trajković iz Evropskog pokreta Srba Kosova i Metohije kaže da je ova inicijativa izazvala mnoge negativne reakcije po društvenim mrežama i da šteti Eparhiji:

Pravoslavna crkva u Prizrenu
Pravoslavna crkva u Prizrenu

“Mislim da je to više kompromitovalo Crkvu i to onaj, ja bih bila hrabra da kažem, onaj najugroženiji i najčestitiji deo SPC, a to je Eparhija raško-prizrenska. Ona se na žalost našla na udaru ovom odlukom i ja je doživljavam na vrlo negativan način”, kaže Radmila Trajković.

Pri tom, Ranđel Nojkić kaže da Eparhija nije u dugovima, da su prihodi i rashodi izjednačeni, možda malo veći prihodi, tako da nije u minusu.

Svojevremeno je u toj eparhiji izbila afera, ne prva takve vrste, povodom neprimerene raskoši, na primer kada je o voznom parku reč, ali, tvrdi Ranđel Nojkić, nakon odlaska vladike Artemija svi luksuzni automobili su prodati i od tog novca je osnovana Narodna kuhinja. Danas, za tu Narodnu kuhinju država, takođe neprimerenim načinom, lobira kod svih građana širom Srbije za dobrotvorne priloge, šaljući uplatnice uz račune Infostana.

Milan Antonijević iz Jukoma kaže da država krši temeljne principe na kojima počiva:

“Ovakve izjave nisu primerene jer na određen način vrše pritisak na građane da deo svojih plata i primanja usmeravaju na jednu versku zajednicu. To nije u skladu ni sa Ustavom ni sa sekularnim karakterom naše države, a ujedno otvara pitanje diskriminacije onih koji su drugačije veroispovesti, kao i onih koji su ateisti”, kaže Antonijević.

Prenosimo, samo kao ilustraciju, nekoliko reagovanja sa sajta 021.

"A od dečijeg dodatka da se izdvaja za redovne servise i registracije voznog parka. Može?"

"Nek' uvedu pretplatu k'o RTS."

"Što presvetli direktor kancelarije za KiM ne da deo svoje jadne plate za crkvu na Kosovu?"

"Drugim rečima, mi da plaćamo crkvu u tuđoj državi, horor."

"Pa neka im pomogne Kačavenda."

XS
SM
MD
LG