Dostupni linkovi

Dobrodošli u krizu srednjih godina Facebooka


Ilustracija
Ilustracija
Piše: John Herrman (Buzzfeed.com), priredila Mirjana Rakela

Na nedjeljenom „samitu“ kompanije u Austinu, njena zlatna djeca nisu znala, ili možda nisu ni htjela, odgovoriti na pitanje da li im ideja pomalo stari...

Osnivač kompanije Mark Zuckerberg ponavljao je „Facebook okuplja sve više i više ljudi, postaje brži i mnogo korisniji“. Poslovnjak u Adidas tenisicama i trapericama je naglašavao kako Facebook omogućuje stalni kontakt među ljudima i da je to njegov najveći adut.

No, što se događa kada vaši Facebook prijatelji nisu i vaši stvarni prijatelji?

Korisnici Facebooka pokazuju znakove dosade, a istraživački centar Pew utvrdio je da „opada interes za mrežu“. Glavni razlog je, kako je potvrdio i jedan korisnik, znak umora, potreba da se „odmakne“ od Faceeboka. No, istodobno treba reći da je s preko milijardu korisnika, i dvojbeno je da li je moguće uključiti dodatne korisnike.

Prema podacima kompanije, u augustu prošle godine bilo je oko 100 milijuna korisnika, i to na mreži više od pet godina. Izvjesno je da ubuduće neće biti više ljudi s brojnijim kontaktima, biti će ih sve manje.

Facebookova prva faza bila je kako otkriti nove prijatelje i kako novo prijateljstvo njegovati. Druga faza je bilo snažnije povezivanje među njima, ali sada treba to prijateljstvo održavati novim sadržajima mreže.

Potrebni su drugačiji „apps“ sustavi i novi grafikoni. Da li bi tehničke novine mogle zadržati korisnike na Facebooku? Do odgovora na to pitanje lako se dolazi.

Dovoljno je otvoriti svoj profil i vidjeti čime se najviše koristimo, da li su nam najvažnije poruke, linkovi ili prijateljavanje. Da li smo zahvaljujući Facebooku više povezani sa svijetom koji nas okružuje? Da li su naši prijatelji uistinu prisutni u našim stvarnim životima, te koliko je Facebook odraz našega života? Jesu li naša „prijateljstva" na mreži opstala duže od dvije godine i da li osobne stvari prvo postavljamo na Facebook?

Svojedobno se Zuckerberg koristio frazom o „stvarnom priključku“, pa je danas važno utvrditi da li je taj „priključak“ na djelu.

Čini se da je Facebooku danas potrebno sve više različitih grafičkih rješenja, koja omogućuju da se mijenja izgled stranice, povećava ili smanjuje fotografija, ili da sortiramo „vijesti“ na jedan profinjeniji način.

Ispada da se od Facebooka traži više i više grafičkih rješenja, a koja po njegovoj ocjeni pružaju sve manje i manje.

Naime, sve zajedno izgleda kao da se nešto popravlja, a ne stvara novo i uzbudiljivo. Možda su upravo to znaci krize srednjih godina?
XS
SM
MD
LG