Dostupni linkovi

Dnevnik: Da li "progutati" kompromis o glasačkim listićima


Gezim Baxhaku
Gezim Baxhaku
Dnevnik je vodio Gezim Baxhaku, novinar. Jedanaest godina je bio dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Prištine. Savetnik je za medije u Vladi Kosova, ali iz novinarstva nije otišao, dopisnik je agencije Beta iz Prištine.

U svojim dnevničkim zapisima piše o novoj rundi dijaloga premijera Thacija i Dačića, da li je jasno šta su dvojica političara i dogovorili, te o prvoj i to zlatnoj medalji za Kosovo sa prvenstva u džudou u Brazilu. Objašnava zašto je čitanje novina na Kosovu nezaobilazna obaveza, ali i "bolest". Sa ponosom piše o najmlađoj osmogodišnjoj kćerki Olti.

* ubota, 24 avgust

Po prvi put za skoro tri poslednja meseca ove subote nisam otišao u selo, Belobrad, udaljeno 110 km od Prištine, u opštini Dragaš na jugu Kosova.

Oko devet sati ujutro zvali su me moji stari prijatelji Refkija, Avnia i Ridvan da po ustalenoj dvadesetogodišnjoj praksi zajedno popijemo kafu u selu Bresana, uvek u istoj kafani. Kažu, pokvario sam im planove jer su planirali da zajedno odemo do sela Brod, u hotelu Argjenda i da tamo rućamo. Obećao sam im da ćemo to sledeće nedelje nadoknaditi.

Kao i svakog dana pogledao sam rano ujutro štampu i tamo mi je privukao pažnju tekst u "Koha Ditore" u kojem se piše o ubistvima koja su se dogodila na Kosovu odmah posle rata.

Novinar Vehbi Kajtazi, dobitnik mnogih priznanja za istraživačko novinarstvo piše kako su načini ubistva Xhemail Mustafe, bivšeg savetnika predsednika Ibrahima Rugove, poslanika Smajla Hajdarija i direktora direkcije za urbanizam Prištine Rexhepa Lucija identični. Prema njegovom mišljenju, tužilaštvo ima svedočenja četvorice svedoka koji kako se očekuje mogu da rasvetle motive i one koji su naručili i izvršili politička ubistva na Kosovu posle 1999 godine.

Dnevnik "Tribuna" piše kako najave Beograda o formiranju privremenih veća u nekim od opština na Kosovu zvanična Priština vidi kao nešto što je u suprotnosti sa sporazumom od 19 aprila. Dnevnik citira zamenika premijera Hajredina Kuçija da će se o tome govoriti na sledećem sastanku dvojica premijera u briselu 27. avgusta.

Posle podne sam proveo sa suprugom Hatijom i unukom Amarom u kupovini potrepština za kuću. Amar je tu da ne osećamo nedostatak naše najmlađe, osmogodišnje ćerke Olte koja je sa ćerkom Azrom i zetom Valonom na odmoru u Ulcinju.

*Nedelja, 25. avgusta

Po starom običaju, svakog vikenda kada ne odem na selo obično se susrećem sa jednim od najpoznatijih kosovskih analtičara, mojim starim prijateljem Belulom Beqajem.

I danas smo zajedno popili kafu u slastićari “Korzo” u strogom centru Prištine i razgovarali o aktuelnim kretanjima na Kosovu. Beqaj, koji je "strastveni kritičar institucija i Vlade Kosova", pored socijalne situacije u kosovskom društvu posebno se interesuje za tokove priprema za opštinske izbore koje je predsednica Kosova zakazala za 3 novembar.

Njegovu, kao i pažnju javnosti, su privukle različite izjave kosovske i srpske strane oko načina organizovanja izbora na severu i očekivanja srpske strane. Premijer Srbije Ivica Dačić kaže kako Srbija neće pozvati kosovske Srbe da glasaju ako na glasačkim listićima bude obeležja Republike Kosovo. Premijer Thaçi je na redovnoj sednici Vlade pozvao Centralnu izbornu komisiju da doprinese ostvarivanju Sporazuma o normalizaciji odnosa između dve zemlje koji je potpisan 19. aprila u Briselu, ali da istovremeno poštuje Ustav i zakone Kosova.

Ova i druge dileme i dvosmilenosti u sporazumu treba da reše dvojica premijera na sastanku koji će se održati 27 avgusta u Briselu.

Od tekstova u novinama moju pažnju je privukao tekst glavnog i odgovornog urednika "Kohe Ditore" Agrona Bajramija o tome kako dok se razgovara o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, premijer Ivica Dačić okreće “populizmu i nacionalističkoj simbolici koje za cilj imaju kosovske Albance”.

Povod za tekst je zahtev srpskog premijera da se pokrene postupak rehabilitacije Aleksandra Rankovića, čoveka kojeg su kosovski Albanci zapamtili kao glavnog zlotvora u najtežem periodu koji su preživeli u bivšoj SFRJ.

*Ponedeljak, 26. avgust

Radni dan počinje sastankom kabineta ministra finansija, čiji sam savetnik za odnose sa javnošću. Ministar Besim Beqaj, mlad, energičan, univerzitetski profesor svakog ponedeljka sa svojim najbližim saradnicima razgovara o ostvarivanju onoga što je bilo planirano za prošlu i o obavezama i planovima za ovu nedelju.

Sastanak retko kada traje više od pola sata.

Posle toga ponedeljkom je sastanak sa rukovodećim strukturama Ministarstva finansija koje uvek imaju konkretan dnevni red i gde iz Carine Kosova i Poreske administracije informišu o ostvarivanju nedeljnih planova. Danas se razgovaralo i o nalazima Generalnog revizora Kosova.

Posle sastanka svako nastavlja konkretne aktivnosti. Ja sam imao kratak desetominutni brifing sa direktorom i saradnicima u kancelariji za odnose sa javnošću Ministarstva.

Nezaobilazna obaveza, ali i “bolest” je čitanje svih novina koje izlaze na Kosovu. U njima ničeg posebno zanimljivog.

Premijer Tači je na sednici Vlade izjavio da je izgled glasačkih listića odgovornost Centralne izborne komisije i da se Vlada neće mešati u to pitanje.

Od različitih komentara oko toga jesu li ili nisu lokalni izbori na Kosovu koji su zakazani za 3. novembar biti statusno neutralni danas izdvajam izjavu koju je Radiju Slobodna Evropa dao politički analitičar Ardian Arifaj.

“Ovi izbori se održavaju prema zakonskom okviru Kosova i iz ovih izbora će proizaći institucije koji će biti u nadležnosti Prištine, ne samo da će se finansirati iz Prištine već će biti odgovorne Prištini. One će primenjivati zakone Kosova i biće odgovorne Vladi Kosova. Tu nema ničeg statusno neutralnog, i to je sve po kosovskim zakonima, ali i po dogovoru Srbije i Kosova”, kazao je on.

*Utorak, 27. avgust

U polemiku trebaju ili ne na glasačkim listićima da budu oznake države Kosovo se uključio i bivši ambasador Nemačke na Kosovu, sada izaslanik Nemačke za zemlje Zapadnog Balkana, Tursku i zemlje EFTE, Ernst Rejčel, koji je na svom fejsbuku napisao: Niti Ustav, niti zakoni o izborima, niti zakon o državnim simbolima Kosova ne kažu da na glasačkim listićima treba da budu državni simboli. 22. septembra u Nemačkoj će se održati parlamentarni izbori, bez državnih simbola“.

Hašim Tači u Briselu, avgust 2013.
Hašim Tači u Briselu, avgust 2013.
U Briselu danas se sastaju premijeri Kosova i Srbije, Hašim Tači i Ivica Dačić. Još uvek nije jasno hoće li pitanje izgleda glasačkih listića biti jedna od tema razgovora.
Kosovski premijer je posle sastanka sa Dačićem rekao da je razgovor bio izuzetno konstruktvan i da je postignut napredak, ali da ima mnogo tehničkih detalja o kojima mora da se postigne saglasnost. Prema njegovim rečima, u dijalogu je ostvaren napredak po pitanju energetike i telekomunikacija i sudstva, dok su problem glasački lističi za lokalne izbore koji će se održati u novembru, čije je rešenje u nadležnosti Centralne izborne komisije Kosova. Međutim konkretnog sporazuma ni o jednoj o temi razgovora nije bilo.

I posle ovog sastanka ostaje nejasno šta su se tačno Tači i Dačić dogovorili u vezi sa izborima, izgledu glasaćkih listića i drugim pitanjima vezanim za novembarske izbore.

*Sreda, 28. avgust

Svi prištinski mediji su danas kao glavnu vest imali osvajanje zlatne medelje u džuudou u kategoriji do 52 kg od strane Majlinde Kelmendi. Ona je na svetskom prvenstvu u Brazilu uspela da u finalu pobedi takmičarku iz zemlje domaćina i time postala prvi sportista Kosova koji je osvojio svetsku zlatnu medalju.

Jučerašnji susret premijera Kosova i Srbije, Hašima Tačija i Ivice Dačića, je takođe jedna od glavnih tema današnjih medija.

Dnevnik "Lajm" piše kako je među diplomatama u Briselu u porastu frustracija pošto je prošlo mnogo vremena a da tačke sporazuma od 19 aprila nisu finalizovane. “Čak se postavlja i pitanje ima li smisla organizovati susrete dvojice premijera kada ima zaostajanja u ostvarivanju ovog sporazuma”, piše Lajm.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je danas izjavio da je izgled glasačkih listića ovlašćenje Centralne izborne komisije, ali su političke implikacije učešća Srba sa severa na izborima velike i zato se može “progutati” i kompromis kao što je izostavljanje logoa (državnih simbola Kosova) na glasačkim listićima na severu zemlje.

Ovo je prvi put da je neko od lidera političkih partija javno rekao da izgled glasačkih listića za lokalne izbore na severu ne treba da predstavlja problem.

*Četvrtak, 29. avgust

Dan je počeo telefonskim razgovorom sa Oltom, mojom najmlađom ćerkom starom osam godina. Rekla mi je da će se iz Ulcinja gde je sa Azrom i Valonom nalazi na letovanju, vratiti sutra na moj rođendan.

Zet Valon mi je rekao da je ostao bez teksta kada je, zadirkujući Oltu, rekao da će se u Prištinu vratiti u nedelju od nje dobio odgovor: "Ja se vraćam jer, vidiš, koliko je veliko more, da mi daš toliko zlata, ja neću ostati da ne odem tati na rođendan“.

Danas je u Prištinu došao moj nekadašnji kolega iz Albanije, bivši dopisnik albanskog programa Slobodne Evrope Alban Bala sa suprugom Suelom. Učestvuje na međunarodnom festivalu poezije u selu Orlane, u opštini Podujevo. Sreli smo se uveče u restoranu Novi milenium i ostali do kasno. Inače, na ovom festivalu, pored pesnika i pisaca albanske nacionalnosti iz zemalja regiona, ove godine su učestvovali i pesnici iz Engleske, Sjedinjenih Američkih Država i Švedske.

*Petak, 30. avgust

Danas je sve u porodici u znaku mog 61. rođendana. Supruga i ćerke su mi prve čestitale rođendan, posle njih to su učinili i unuci Amar i Dieli. Azra i Olta su se javile iz Ulcinja čestitkom i vešću da će za nekoliko trenutaka krenuti za Kosovo. Na poslu, u Ministarstvu financija, ministar i kolege koji rade u kabinetu ministra su me dočekali čestitkama.

Hatija i ja smo se dogovorili da proslavu rođendana organizujemo u našoj kući na selu. Tamo smo se okupili svi, ćerke, zetovi, unuci i unuke.

Na kraju ovog dnevnika želim reći još nešto. Kad god se uželim čuti dobru radijsku emisiju uđem na sajt Slobodne Evrope, pronađem poslednju emisiju i sa velikim zadovoljstvom slušam program kuće u kojoj sam radio punih jedanaest godina.

Kada sam odlazio iz Slobodne Evrope u Ministarstvo za evropske integracije 2010. godine, rekao sam mojim kolegama da sam imao čast i zadovoljstvo što sam radio zajedno sa njima za ovu medijsku kuću. Tako mislim i danas.
XS
SM
MD
LG