Dostupni linkovi

Novaković: Ukoliko želite ostati normalni, isključite TV i radio prijemnike


Novaković: Ukoliko želite ostati normalni, isključite TV i radio prijemnike
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Ana Novaković rođena je u Podgorici, decembra 1985. godine. Po obrazovanju je politikološkinja. U septembru će decenija njenog rada u Centru za razvoj nevladinih organizacija. Anjina tetka. Zaljubljena u književnost. Simpatija - Gianvito Rossi. Pati od nedostatka imuniteta na politiku. Probleme liječi dobrim vinom. Ne bi mogla da zamisli život bez sebe.

Subota, 18. februar

Bila bi ovo subota kao i svaka druga, da ja nisam na posebnom režimu ishrane. Četvrti dan – možete jesti samo meso. Dijeta traje sedam dana i garantuje skidanje viška uzrokovanog novogodišnjim praznicima i hladnim januarskim danima. I tako mislim da je činjenica da danas moram jesti samo meso (a nisam poseban ljubitelj mesa) moj najveći dnevni problem, ali prvi susret sa društvenim mrežama pokazuje da stvarni problem opet danas napada - iz aviona! Dakle, Aleksandar Vučić u svom promotivnom spotu otpočinje predsjedničku kampanju.

Jedina stvar koja može da me izliječi nakon ovog šoka je sređivanje cipelara. Slaganje cipela, po boji, obliku i sezoni. Opsesivno-kompulsivni poremećaj, znam. Ali dobro je ovo. Zamislite da bolujem od – srušiće se svaki avion kojim Ja ne upravljam - poremećaja. To je nova vrsta bolesti. Prijeti da postane regionalna epidemija. Najlakše zahvata autoritarne vladare. Zemlja porijekla - Crna Gora.

Aleksandar Vučić u svom promotivnom spotu otpočinje predsjedničku kampanju
Aleksandar Vučić u svom promotivnom spotu otpočinje predsjedničku kampanju

Nedjelja, 19. februar

Danas neću da radim ništa. Koliko ja u stvari volim da ne radim ništa. Odmaranje duha i tijela jednako je važno kao i stavljanje istih maksimalno u pogon. Ipak, ima nešto što odvlači pažnju od nečinjenja ičega, jer najave ta dva velika događaja ne jenjavaju.

Kaže: Tomislav Nikolić osniva novu političku stranku a Milivoje Katnić gostuje u Živoj istini. Ne znam od čega više strepim. Nikoliću reći da smo mi navikli da on ne radi baš nista i da svaki njegov konkretan potez i uradak može izazvati ozbiljne potrese u javnosti. A Katniću poručiti da se još nijesmo oporavili od njegovog prethodnog gostovanja.

Ali kraj dana je popravio stvari. U Beogradu je organizovan skup podrške Saši Jankoviću. Uopšte nije važno da li podržavate njegovu politiku, stavove i hoćete li ga glasati (dobro, ovo treće realno jeste važno!). Ali činjenica da se ovaj skup dogodio večeras meni govori da u Srbiji ima nade. Ne, još nema ničega sličnog u mojoj državi.

U Beogradu je organizovan skup podrške Saši Jankoviću
U Beogradu je organizovan skup podrške Saši Jankoviću

Ponedjeljak, 20. februar

Ponedjeljak je dan za sebe. Ne, u ponedjeljku je cijela nedjelja, cijeli mjesec i godina. Sve što treba i ne treba da se dogodi, dešava se ponedjeljkom. Kao po pravilu: natrpan obavezama, planovima za radnu sedmicu, ispunjen očekivanjima i davanjem obećanja za koja nismo sigurni da ćemo ih do kraja nedjelje realizovati. Još dva dana posebnog režima ishrane. Danas, voće.

Ipak, u ovom očekivano tenzičnom danu postoje trenuci koji ga čine nezamjenjivim - to je kad mi sestričina pošalje poruku da ću dobiti bananu za ručak. Ona zna da mi je “voćni dan” i vrlo je angažovana oko moje ishrane. I tako ručak u porodičnom domu i vježbanje pisanog “A” i “M” sa Anjom iznova pokažu da nijedan dan, pa makar to bio i ponedjeljak ne može biti toliko naporan koliko smo mi u mogućnosti da ga učinimo posebnim.

Utorak, 21. februar

Dobro jutro! Danas na dnevnom redu jedna od mojih omiljenih tema- zviždači! Obuka za državne službenike. – Što će ti Ana da štitiš špijune samo mi objasni - nerijetko prisutan komentar u komunikaciji sa okruženjem na ovu temu. Ljudi, izađite iz mraka i jednosmjernog tumačenja. Ko koga špijunira? Koga vi štitite? Instituciju, šefa, državu?? Nama je svako pokretanje procesa i preispitivanje nečijih odluka špijunaža!?

Koliko to nije normalno? Kako je moguće da šikanirate kolegu koji ima dokaze da recimo vaš šef krši zakon? Hoće li vas biti bar malo sramota ako sud potvrdi da je kolega bio u pravu? Znam da se na pitanje ne odgovara kontra-pitanjem ali ovo je bilo jače od mene.

Ali Ana, vidiš koliko treba da se kod nas nešto promijeni. To neće doc’ na red ni za pedeset godina. Moguće… prihvatam, ali kakav bih ja Strijelac bila da me ne motiviše svaka avantura. Naredna obuka za državne službenike zakazana za sredinu marta.

Srijeda, 22. februar

Dan ispunjen obavezama. Između ostalog, tu je i susret sa predstavnicima međunarodne zajednice. Oni će pitati šta mi mislimo o stanju u društvu, mi ćemo reći, oni će uglavnom kazati da nije sve tako crno, da su otvoreni za saradnju, i tako u krug. To je, uglavnom, realnost ovakvih susreta. A najveći dio javnosti i dalje vjeruje da naši (NVO) susreti sa predstavnicima zamalja Zapadne Evrope rezultiraju grantovima.

Ne, morate znati da to zaista nije tako. Kao i svi drugi akteri na tržištu, mi pripremamo i proizvodimo naše proizvode (projekte) i nudimo ih na tržištu ideja. Ukoliko je proizvod kvalitetan, te ako se uklapa u strategiju i planove donatora, onda smo imali sreće. Radimo, kao svako drugo preduzeće. Ipak, ne mogu reći institucija, jer mi nemamo tu mogućnost da se oslonimo na državni budžet. Pa i ako nam se malo ne radi, pa i ako to potraje, nema veze - ima u budžetu.

E da, dijeta radi - provjereno. 3.5 kg manje.

Utvrđuje se raspored na glasačkom listiću lokalnih izbora u Nikšiću, na kojima učestvuju dvije partije
Utvrđuje se raspored na glasačkom listiću lokalnih izbora u Nikšiću, na kojima učestvuju dvije partije

Četvrtak, 23. februar

U Crnoj Gori se utvrđuje raspored na glasačkom listiću lokalnih izbora u Nikšiću, na kojima učestvuju DVIJE partije. One, pri tom čine koaliciju na državnom nivou. Molim vas građani birajte pažljivo, nemojte pobrkati, velika je greška ako pomiješate brojeve 1. i 2. Razlika između izbornih takmaca može biti nepremostiva!

U Makedoniji… Lider opozicije, Zaev, tvrdi da će formirati vladu sa albanskim partijama. Gruevski na to kaže - takva odluka vodi do formiranja velike Albanije. Tri mjeseca nakon parlamentarnih izbora nije formirana vlast i situacija prijeti da preraste u haos.

Bosna i Hercegovina... Izetbegović podnosi zahtjev za reviziju presude po tužbi Srbije za genocid. Za Dodika, ovo je kraj pokušaja pomirenja u Bosni i Hercegovini.

POSTOVANI SLUŠAOCI, NIJE RIJALITI. DOBRODOŠLI U DEVEDESETE. Ukoliko želite ostati normalni, isključite TV i radio prijemnike, ne čitajte novine, okupite društvo na večeru makar bili amateri u kuhinji kao ja - važno je da je od srca. Sipajte vino….i živjeli!

Izetbegović podnosi zahtjev za reviziju presude po tužbi Srbije za genocid, za Dodika ovo je kraj pokušaja pomirenja u BiH
Izetbegović podnosi zahtjev za reviziju presude po tužbi Srbije za genocid, za Dodika ovo je kraj pokušaja pomirenja u BiH

Petak, 24. februar

Gospodar među danima, petak - vjesnik vikenda. Sve je petkom lakše. I natrpani raspored u planeru, i tmurno vrijeme i gužva u saobraćaju. Sve treba da bude više relaksirano. Zato danas ne želim da se bilješke odnose na naporne teme. Želim da petak ima samo redove koji govore o raspoloženju i odmoru.

Ovo je dan kada obično sa prijateljicama kao vrhunac ozbiljnosti doživljavamo dilemu - tamni ili svijetli ruž za izlazak? Nađemo se u 22:00 ili 22:30? Kod Pozorišta? Nadam se i želim da moj svaki petak bude takav i trudiću se da te najdraže rituale njegujem i sačuvam. Nema ništa ljepše nego zatvoriti radnu nedjelju sa dragim ljudima, uz pjesmu i vino.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG