Dostupni linkovi

Priština i Beograd rešili pitanje ličnih karti, ukida se blokada za kamione


Sedište EU u Briselu
Sedište EU u Briselu

Predstavnici Beograda i Prištine su se nakon 18 sati pregovora u Briselu dogovorili o ličnim kartama, prelasku kamiona, posetama zvaničnika Srbije Kosovu i izborima, saopštili su srpski zvaničnici. Edita Tahiri, ministarka za dijalog je u razgovoru za RSE potvrdila dogovor, uz napomenu da je, što se srpskih ličnih karata tiče, EU zatražila tranzicioni period kako bi se ovo pitanje što pre rešilo. U međuvremenu, kosovskim Srbima je poručeno da požure sa vađenjem kosovskih dokumenata.

Nakon dugih i teških maratonskih razgovora u veoma napetoj atmosferi, delegacije Kosova i Srbije su u utorak u Briselu uspele da reše probleme koji su nastali poslednjih dana između dve zemlje.

Kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, u izjavi za RSE je rekla da je postignut sporazum kojim Srbija priznaje kosovske ADR sertifike za prevoz opasnih materija, odnosno nafte i gasa.

Edita Tahiri
Edita Tahiri

„Ovaj sporazum će stupiti na snagu 25. aprila, i tog trenutka mi ćemo ukloniti recipročne mere Srbiji koje smo uveli krajem marta. Važan je jer Srbija njime priznaje nezavisnost Kosova u oblasti transporta opasne robe“, kazala je ona.

S druge strane, direktor srpske Vladine kancelarije za Kosovo, Marko Đurić, rekao je nakon dijaloga da će ovim dogovorom jedino biti uklonjena „nametnuta blokada Prištine, a na način koji potpuno garantuje zaštitu svih naših prava“.

„Ni na koji način se ništa ne menja u pogledu našeg tretmana tih kamiona“, kazao je Đurić.

Podsetimo, Kosovo je 22. marta odlučilo da uvede recipročne mere Srbiji na izvoz nafte i gasa na Kosovo, nakon što su se kosovske kompanije koje se bave transportom nafte, od avgusta prošle godine suočavale sa trgovinskim barijerama Srbije, koja nije priznavala kosovske ADR sertifikate.

Ono što je među kosovskim Srbima izazvalo najveće nezadovoljstvo jeste najava zvanične Prištine o ukidanju korišćenja ličnih karata Srbije izdatih za građane Kosova.

Kako je Đurić rekao, lične karte će normalno da se upotrebljavaju kao i do sada, ali je najavio dalje razgovore u narednom periodu, dok je Tahiri rekla da je u pitanju samo tranzicioni period za rešavanje ovog pitanja, na zahtev EU. Ona je poručila kosovskim Srbima da požure i izvade kosovska dokumenta.

Marko Đurić
Marko Đurić

„Veliki deo kosovskih Srba ima kosovska dokumenta, ali postoje pojedinci koji ih nemaju“, kazala je Tahiri.

Saopštila je da je tokom razgovora u Briselu izrazila zabrinutost i zbog provokativne izborne kampanje zvaničnika iz Srbije na Kosovu, te je od EU zatražila da odredi standarde u duhu normalizacije odnosa.

Nakon tog zahteva i, kako je rekla, izvinjenja Đurića zbog ilegalnog ulaska na Kosovo, nakon što mu je zvanična Priština zabranila ulazak zbog provokativnih izjava, dve strane su se dogovorile da poštuju sporazum o recipročnim posetama zvaničnika, čije izjave treba da budu u duhu normalizacije odnosa.

„Evropska unija će izraditi jedan dokument o standardima političkog rečnika za normalizaciju odnosa, a koji trebaju da poštuju obe države prilikom zvaničnih poseta“, kazala je Tahiri za RSE.

„Nasuprot zabranama koje smo imali prethodni dana, i sve one ružne i loše retorike, dogovorili smo posete. Ja ću već u četvrtak posetiti južnu pokrajinu“, kazao je Đurić nakon dijaloga.

Naglasio je da je dogovoreno i da se parlamentarni izbori Srbije u nedelju održe i na Kosovu, po modelu iz 2014. godine, kada je inače OEBS sproveo operaciju prikupljanja glasova na Kosovu, u deset otvorenih centara u srpskih enklavama.

I OEBS misija je u sredu potvrdila da će sprovesti operaciju prikupljanja glasova na Kosovu koja će omogućiti biračima sa pravom glasa pristup srpskim parlamentarnim izborima 24. aprila. Dodaju da misija trenutno planira sve operativne detalje.

Kosovski analitičar, Behljulj Bećaj, smatra da su Kosovo i Srbija daleko od normalizacije odnosa, dok je integracija Srba u kosovske institucije samo želja.

„Činjenica da se ni posle tri godine nije realizovao ni minimum, a do je identifikacija srpskih građana sa državom Kosova, to da nemaju ni lične karte, nije pravi korak u normalizaciji odnosa sa Srbijom, već je korak koji ohrabruje kosovske Srbe da sebe i dalje identifikuju sa Srbijom“, kazao je on.

XS
SM
MD
LG