Dostupni linkovi

Đukanovićev najžešći napad na Krivokapića


Milo Đukanović i Ranko Krvokapić, april 2014.
Milo Đukanović i Ranko Krvokapić, april 2014.

Glavna tema dana u petak u Crnoj Gori jeste gostovanje premijera Mila Đukanovića na Javnom servisu, sa čijih je ekrana u četvrtak uveče odaslao brojne direktne i indirektne poruke akterima političke i javne scene.

Đukanović je konstatovao kako je spreman za nastavak parlamentarnog dijaloga o uslovima za održavanje izbora, ali bez ikakvog uslovljavanja opozicije, i istakao kako će izbora biti i ako ih opozicija bude bojkotovala. Za krah dosadašnjih pregovora okrivio je svog dojučerašnjeg koalicionog partnera Ranka Krivokapića, kome je posvetio najvećio dio intervjua.

Iako je u intervjuu na RTCG, koji je trajao gotovo sat i 45 minuta, premijer Đukanović čak dvije trećine vremena potrošio u do sada najžešćim napadima na svog donedavnog bliskog saradnika, još uvijek aktuelnog šefa Parlamenta Ranka Krivokapića, uspio je i da pošalje više poruka koje se tiču eventualnog nastavka parlamentarnog dijaloga vlasti i opozicije o uslovima za održavanje izbora.

Krivicu za krah dosadašnjih razgovora isključivo je svalio na Ranka Krivokapića.

“Koji je kompletan dijalog obojio vrlo sebičnim partijskim, mogu slobodno reći, i ličnim političkim interesima. Kao rezultat toga morali smo, nažalost, oglasiti kraj ove runde političkig dijaloga. Da li imamo prostora za početak nove runde dijaloga - apsolutno da“, rekao je Đukanović.

Đukanović je spreman da lično pokrene novu rundu razgovora sa opozicijom, ali bez ikakvih uslovljavanja od strane nje. Odbacio je nedavne optužbe Ranka Krivokapića da u dosadašnjem parlamentarnom dijalogu nije bio iskren sagovornik i da je pokušao da simulira pregovore pred Evropom.

Premjer je ponovio da je od svih uslova opozicije za njega najviše sporno bilo da Krivokapić do izbora ostane na poziciji prvog čovjeka Skupštine, kao i zahtjevi za promjenama u Javnom servisu, personalno stajući u odbranu programske direktorke.

“Očigledno, riječ je o krajnje neprijatnoj poziciji predsjednika Parlamenta koji ostaje u obavezi da javnosti objasni zašto je toliko ličan, zašto je toliko sebičan. Zašto svoje interese pretpostavlja važnom parlamentarnom dijalogu, koji je u interesu političke stabilnosti i demokratskog razvoja Crne Gore“, naveo je Đukanović.

Samo lični obračuni

Kako Đukanovićev intervju i poruke koje je odaslao doživljavaju u opoziciji i koliko one ide u susret eventualnom obnavljanju razgovora o uslovima za održavanje fer i slobodnih izbora?

Dritan Abazović
Dritan Abazović

“Bio je to poluskandalozan intervju, koji je do kraja ogolio političku scenu u Crnoj Gori, gdje se niko ne bavi sistemskim stvarima nego isključivo ličnim obračunima ili ličnim zaštitama. I to je najveći poraz koji se može izvući kao zaključak iz tog intervjua. Mislim da smo sada dalje od dogovora, zato što DPS i Mila Đukanovića ne interesuju sistemske promjene koje ugrožavaju slobodne izbore“, komentariše Dritan Abazović iz Građanskog pokreta URA.

Od Krivokapićevog SDP-a, kroz riječi portparola Mirka Stanića, dobili smo kratak odgovor.

“Ne možemo znati da li smo bliže ili dalje dogovoru sve dok predsjednik DPS-a ne odgovori na ključno pitanje: da li stoji iza svojih riječi datih nakon parlamentarnog dijaloga da su sporna samo dva uslova? Bježanje od tog odgovora svakako nije u dobrom pravcu kad je u pitanju dogovor o nastavku dijaloga“, rekao je Stanić.

Zoran Miljanić iz Lekićevog Demosa premijera Đukanovića naziva najvećim kočničarem demokratskih promjena u Crnoj Gori i glavnim krivcem što dogovora sa opozicijom o uslovima za održavanje izbora nije bilo.

“Jedini koji uslovljava to je upravo Đukanović. Što se tiče uslova, odnosno zahtjeva pregovora, tačno je da DPS nije prihvatio sedam tačaka i to je suština i to je nešto na čemu se stalo. Kako će biti dalje i koji će sve biti uslovi to ćemo da vidimo“, konstatuje Miljanić.

Podsjetimo, opozicija je od Đukanovića tražila da joj omogući da kontroliše rad u preduzećima koji su u većinskom vlasništvu države, da kontroliše tokove novca na lokalnom nivou i rad opštinskih uprava, da opozicioni predstavnik bude postavljen za generalnog inspektora u Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB), da izbori u Tivtu, zakazani za april, budu odgođeni.

Svi ti uslovi, a prije svega promjene u Javnom medijskom servisu, nešto su od čega opozicija neće odustati, po cijenu da nastavka dijaloga ne bude, naglašava Dritan Abazović iz URE.

“Prije svega koji se odvijaju u pravcu reforme Javnog servisa, koji je i sinoć demonstrirao da on to nije. Da je sve suprotno od toga što bi trebalo da bude jedan servis građana i da je on puki servis jedne političke partije. Dakle, nema pregovora ako DPS ne iskaže spremnost da se reformišu Javni servis i ANB. I ako to Đukanoviću nije jasno, nema nikakvih problema, ali će morati da saopšti zašto je to tako“, smatra Abazović.

Bilo kako bilo, kako je to u petak uveče izjavio premijer Đukanović, izbora će ove godine svakako biti, vjerovatno u oktobru, ali smatra da su se stekli svi uslovi da se održe već u junu. Do izbora će, kako je rekao, doći čak i ako ih opozicija bude bojkotovala.

Potreba za „makedonski scenario“ odnosno za aktivnije uključivanje međunarodne zajednice u rješavanje političke situacije u Crnoj Gori, prema Đukanovićevim riječima, ne postoji.

XS
SM
MD
LG