Dostupni linkovi

Đukanović u Bakuu: Partijski lider u državničkoj posjeti


Zgrada Vlade Azerbejdžana u Bakuu, 2010.
Zgrada Vlade Azerbejdžana u Bakuu, 2010.
Iako nam je potvrđen prethodno izrečen stav, da o posjeti šefa vladajuće Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića Vlada nema šta da kaže jer se, navodno, radi o partijskoj aktivnosti, čini se da je i stav DPS-a, da se radi o putovanju u okviru međupartijske saradnje iz dvije države teško održiv.

Naime, javnost o Đukanovićevoj posjeti Azerbejdžanu nije blagovremeno obaviještena, pa je čak okarakterisana i tajanstvenom, a dimenziju skandala je dobila, između ostalog, zbog činjenice da je partijskog šefa pratio sam prvi čovjek crnogorske diplomatije Milan Roćen ali, navodno, kao član predsjedništva DPS-a.

"Đukanovićeva posjeta Azerbejdžanu je problematična, a on sam radi nelegalnu stvar", rekao je za RSE član skupštinskog Odbora za međunarodne odnose Goran Danilović.

"Gospodin Đukanović ruši dostojanstvo Vlade koju je njegova partija zdušno podržala i ruši svog potpredsjednika partije Igora Lukšića i s
"Gospodin Đukanović ruši dostojanstvo Vlade koju je njegova partija zdušno podržala i ruši svog potpredsjednika partije Igora Lukšića", tvrdi Goran Danilović.
vremena na vrijeme ima potrebu da pošalje poruku da je on još spoljno politički živ", kaže Danilović.

Kako je moguće da jedan od najviših predstavnika države i to ministar vanjskih poslova može da ide u partijske posjete stranim zemljama, pita se politikolog Dritan Abazović.

"
Posjeta predsjednika DPS-a i ministra vanjskih poslova Azerbejdžanu jeste dosta tajanstvena. Ono što smo mogli da čujemo preko medija, da se špekuliše da je u DPS, odnosno državnoj kasi zafalilo novca i da su oni tamo pošli da traže strateške investitore. Mislim da nije zgodno da se međunarodne posjete obavljaju na ovakav način i da javnost nije obaviještena o tome", navodi Abazović.

Učešće šefa diplomatije u međunarodnim aktivnostima partije kojoj pripada je samo jedan od problematičnih aspekata puta u Azerbejdžan.

Preko leđa Vlade

Još značajnije je što je tvrdnja da se radi o regularnoj partijskoj aktivnosti teško održiva, o čemu svjedoči i saopštenje samog DPS-a u kom se kaže da se "odmah po dolasku predsjednik Đukanović sreo sa predsjednikom Ilhamom Alijevim sa kojim je imao otvoren i prijateljski razgovor o mogućnostima jačanja saradnje između dvije države."

U istom saopštenju je rečeno i da je "predsjednik Đukanović imao odvojene susrete
Milo Đukanović
Milo Đukanović
sa premijerom Arturom Rasizade, ministrom inostranih poslova Elmarom Mamadjarovim i ministrom ekonomskog razvoja Šahinom Mustafajevim, te da je razgovarano o konkretnim pitanjima jačanja ekonomske saradnje u oblastima turizma, transporta i oblasti energetike".

Pošto se iz saopštenja same Đukanovićeve DPS vidi da tema susreta nije bila nikakva međupartijska već međudržavna saradnja, proizlazi da nije sporno prisustvo ministra vanjskih poslova Milana Roćena, već kapacitet Mila Đukanovića da bez državne funkcije u inostranstvu zastupa interese Crne Gore i to kao vođa delegacije u kojoj mu je podređen prvi čovjek Ministarstva inostranih poslova.

Stav ove institucije će, do daljeg, ostati nepoznat jer u ponedjeljak nije bilo moguće stupiti u kontakt sa generalnim sekretarom Ministarstva vanjskih poslova Mirsadom Bibovićem.

Funkcioner opozicione Nove srpske demokratije i član parlamentarnog Odbora za medjunarodne odnose Goran Danilović slučaj objašnjava kroz metaforu iz srpske istorije - o Dušanu Silnom koga je naslijedio sin koga je narod prozvao Uroš Nejaki:

"Đukanović definitivno preko leđa Vlade Crne Gore i reklo bi se, makar on to tako razumije, preko nejakog Uroša pokušava da zadrži dirigentsku palicu u rukama. Znam sada da će Igor Lukšić naravno imati opravdanje da je on šef najjače partije, ali ako ima političkog dostojanstva morao bi smijeniti ministra vanjskih poslova jer sam potpuno siguran da je ta gospoda na put otišla vladinim avionom i da će se naknadno ispostvaiti da je DPS platila gorivo za taj avion, a u suštini je sve to jedna velika lakrdija u
"Mislim da je krajnje nelogično, ali da se to u Crnoj Gori često dešava, da se državnim novcem finansiraju partijske aktivnosti koalicije na vlasti", ocjenjuje Dritan Abazović.
kojoj samo Milo Đukanović maltretira ostatak Crne Gore."

Politikolog Dritan Abazović takođe kao jedan od spornih aspekata cijelog slučaja vidi upravo pitanje troškova putovanja u Azerbejdžan:

"Mislim da je krajnje nelogično, ali da se to u Crnoj Gori često dešava, da se državnim novcem jednostavno finansiraju partijske aktivnosti koalicije na vlasti i mislim da je to nešto što treba da zabrine svakog građanina Crne Gore."

Najviši predstavnici Crne Gore i Azerbejdžana su se već sastajali ljetos u Podgorici, kada su se premijer Igor Lukšić, ministar ekonomije Vladimir Kavarić i šef diplomatije Milan Roćen odvojeno sreli sa Šahinom Mustafajevim, ministrom za ekonomski razvoj Azerbejdžana, države koja očigledno pojačava svoje prisustvo u regionu zapadnog Balkana, o čemu svjedoči i izgradnja Tašmajdanskog parka u Beogradu u kom je postavljen spomenik Hajdaru Alijevu, nekadašnjem azerbejdžanskom diktatoru, koga je naslijedio sin, sadašnji predsjednik Ilham Alijev.
XS
SM
MD
LG