Dostupni linkovi

Djevojčica izliječena od leukemije pomoću HIV-a


Djeca oboljela od leukemije, ilustracija
Djeca oboljela od leukemije, ilustracija
Naučnici na Univerzitetu u Pennsylvaniji su pronašli način kako se uz pomoć HIV-a boriti protiv raka.
Sedmogodišna Emma Whitehead iz Pennsylvanije je prije nekoliko mjeseci bila na samrtnoj postelji zbog leukemije otporne na hemoterapije. Međutim, zahvaljujući novom tretmanu Emma je sada u remisiji.
Ona je jedan od prvih pacijenata na kojima je uspješno testirana metoda borbe protiv raka. Proces uključuje odstranjivanje nekoliko miliona T ćelija iz pacijenta i njihovu genetsku manipulaciju modificiranom verzijom HIV-a.

T ćelije se nakon toga vraćaju u krvotok, gdje se bore protiv raka. Procedura je veoma rizična jer je prate visoke temperature i jake groznice.
Terapija je zamalo ubila Emmu Whitehead. Međutim, ona je izašla kao pobjednica i sedam mjeseci nakon tretmana je još uvijek u potpunoj remisiji. Pacijentica je dobila novi imuni sistem i dugovječnu mogućnost borbe protiv raka.
Osim Emme, ovom metodom su liječena još dva pacijenta. Jedan od njih je također u potpunoj remisiji, dok je kod drugog rak znatno oslabio, ali je još uvijek prisutan. Trenutni rezultati pokazuju da nova metoda ima veliki potencijal za liječenje leukemije.
Ipak, dr. Carl June, vođa istraživanja tokom kojeg je osmišljena ova metoda, još uvijek ne želi reći da je pronašao lijek, jer su potrebna još mnoga istraživanja kako bi se metoda usavršila.
XS
SM
MD
LG