Dostupni linkovi

Dječak otkrio ostatke mamuta stare 30.000 godina


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Jedanaestogodišnji dječak je na sjeveru Rusije otkrio ostatke mamuta stare 30.000 godina. Naučnici kažu da su ovakva otkrića rijetka i da je ovo drugi najbolje očuvani primjerak mamuta ikada otkriven u historiji paleontologije.

Evgeny Salinder, koji je otkrio ostatke mamuta kod rta Sopochnaya Kagra na poluostrvu Taimyr u regiji Krasnoyarsk, je rekao svojim roditeljima da je pronašao veliki kostur, a oni su o tome kasnije obavijestili vlasti.

Naučnici su ostali iznenađeni, jer ne samo da su pronašli skoro netaknut skelet, već i većinu trupla.

Ostaci su dobro očuvani, a na tijelu mamuta se nalazi velika količina krzna, mesa, masnoće pa čak i neki organi, prenosi Russia Today.

Paleontolozi su započeli velike iskopine okolnog područja u nadi da će pronaći još neke ostatke.

Za izvlačenje ostataka mamuta iz leda je bilo potrebno skoro sedam dana.

Za izvlačenje su korišteni specijalni generatori pare, pomoću kojih su se iz snijega i zaleđenog tla oslobađali dijelovi mamuta.

"Jasno se može vidjeti da je životinja bila dobro adaptirana za život u sjevernom okruženju. Vidimo da je akumulirala velike količine masnoće. Životinja je najvjerovatnije umrla tokom ljeta jer se ne može vidjeti gusto krzno koje životinje imaju zimi", rekao je Aleksey Tikhonov sa Zoološkog instituta Ruske akademije za nauku.

Mamut je nazvan Zhenya, što je inače nadimak dječaka koji ga je pronašao.
XS
SM
MD
LG