Dostupni linkovi

Djeca bh. filma: Malik, Malik na šta si danas nalik


E, moj Malik, na šta si mi nalik
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:01 0:00

E, moj Malik, na šta si mi nalik

U brojnim bosanskohercegovačkim filmovima, koji su osvajali nagrade na svjetskim festivalima, zapažene uloge ostvarila su djeca – glumci. Većini njih, filmovi u kojima su prvi put glumili, bili su odskočna daska i za druge uloge. No, ima i onih koji danas nisu glumci, ali se sa ljubavlju sjećaju svojih glumačkih angažmana.

U kultnom bosanskohercegovačkom filmu “Otac na službenom putu” Emira Kusturice, ulogu dječaka Malika odigrao je Moreno Debartoli. Na filmskom platnu pojavio se sa samo sedam godina i to mu je bila jedina uloga. Danas Moreno ima 39 godina, živi u Sarajevu i profesionalno se bavi kuharstvom i slastičarstvom.

„Definitivno ne bih bio ono što sam danas da se nije desio taj film. Mislim da bih bio potpuno drugi čovjek. Sva iskustva, poznanstva i sve ostalo što me pratilo poslije kroz život, od slogana 'Malik, Malik, na govno si nalik', (smijeh) sve je to uticalo na ovo što sam danas.“

Za scenu Malika i djevojčice Maše iz pomenutog filma, poznati svjetski redatelj Francis Ford Copolla kazao je da je jedna od napotresnijih u povjesti svjetske kinematografije.

„Prije svega, velika mi je čast da takva veličina kao što je Francis Ford Copolla izjavi tako nešto, da je uopšte primijetio. Izgleda da je i moja supruga 'pala' na taj šarm“, smije se Moreno.

Krajem osamdesetih godina zapaženu ulogu djevojčice Amele u filmu “Kuduz” Ademira Kenovića ostvarila je Ivana Legin. Pored ove uloge Ivana je poznata i po čuvenom duetu sa Zdravkom Čolićem. Ivana danas ima nešto više od 30 godina i već duže vrijeme živi u Australiji. Diplomirala je na Akademiji za film i umjetnost, i najčešće radi iza kamere. Glumom se bavi amaterski. Prije nekoliko godina ostvarila je ulogu u kratkom filmu “Toll Free”, koji govori o životu bosanske porodice u Australiji.

Godine 1995. u još jednom filmu Ademira Kenovića - “Savršeni krug” - ulogu dječaka Adisa odigrao je Elmedin Leleta. Danas Elmedin ima 27 godina, živi u okolici Sarajeva i završava Pravni fakultet.

„To mi je zasigurno i najveća uloga, i najvažnija, a znači mi puno. Prvo, što mi je ona bila kao odskočna daska i za neke druge filmove, drugo, što je to bila i najveća uloga i nekako sam se fino osjećao u toj ulozi, pošto sam imao dosta teksta, a ja inače volim dosta da pričam. Sigurno mi je od svih najznačajnija, mada su mi i druge značajne. Kao kad pitaju roditelje koje im je dijete draže. Ipak, prva uloga mi je lično najdraža, ali i ostale su mi drage.“

Godine 2006. u filmu “Grbavica” ulogu djevojčice Sare odigrala je Luna Mijović. Tada je imala samo 13 godina i film je za nju bio nepoznati svijet. Za samo osam godina Luna je snimila 12 filmova renomiranih europskih redatelja. Uz glumu studira komparativnu književnost, dok je studij režije privremeno zaledila.

„Imam agenticu u Londonu i treba da idem za par dana, da se upoznamo, da krene neka suradnja za koju se nadam da će se izroditi prvo u neko prijateljstvo, a drugo – u poslove. Vjerujem da ovih dvanaest filmova, kao što ste rekli, neće biti uopšte kraj. To je samo početak. Radila sam za njemačke koprodukcije, uglavnom. Radila sam pretprošle godine 'Traumland', 'Zemlja snova', film koji sada ide po festivalima u svijetu.“

U jednom od posljednjih ostvarenja bh. kinematografije, u flmu “Djeca” Aide Begić, ulogu dječaka Nedima ostvario je Ismir Gagula. Ismir pohađa srednju školu, nakon koje želi upisati Akademiju scenskih umjetnosti.

„To je bilo moje prvo filmsko iskustvo, bio sam najmlađi na setu, pa su me svi pazili, govorili kako i šta raditi. Prvi put se upoznajem sa kamerom, sa filmom, sa tim novim iskustvom, ali bilo je lagano raditi. Pravo zanimljivo.“

XS
SM
MD
LG