Dostupni linkovi

Divčibare objektivom stranca


Autor: Milena Kuzmanović

U organizaciji Društva mladih istraživača i Udruženja građana “Divčibare” u Valjevu je u okviru letnjeg festivala “Tešnjarske večeri” otvorena izložba fotografija “Divčibare – objektivom stranca”.

Izložbi je prethodio desetodnevni kamp mladih fotografa iz Grčke, Poljske, Španije, Rusije, Češke i Srbije na Divčibarama. Na fotografijama zabeležena su divčibarska polja, Crna reka, Ljuti krš, stari Divčibarci, stoletni borovi, prozori sa muškatlama…

Međunarodni kamp fotografa je organizovan sa ciljem da skrene pažnju na ovaj planinski turistički centar nadomak Beograda koji ima dugu tradiciju, a poslednjih decenija je nezasluženo u stagnaciji, izjavio je prilikom otvaranja izložbe Matija Tripković, mladi istraživač.

Dulija Mičitenko je u kamp došla iz Moskve. Fotogafijom se bavi profesionalno.

"Nisam se pokajala što sam došla. Divno sam se provela, stekla nove prijatelje i napravila mnoštvo fotografija prirode kakve su mi manjkale u mojoj bazi podataka. Rado sam fotografisala i stare ljude koje sam srela na ovoj lepoj planini", rekla nam je Dulija.

Ruben Perez Bombo je iz grada Lugo sa severa Španije. Profesionalno se bavi glumom, a fotografijom iz hobija.

"Ovde sam došao preko Instituta za mlade u Španiji. Utisci su izvanredni. Predeli su predivni. Na mojim fotografijama su većinom portreti ljudi koje sam sretao", priča Ruben.

Na pitanje, da li je naučio neku srpsku reč, kroz smeh kaže da jeste: "Ajde, ajde… i rakija".

XS
SM
MD
LG