Dostupni linkovi

Diskriminacija u praksi: Romima ulaz zabranjen


"Ciganima ulaz zabranjen"
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:37 0:00

Redži Seferoviću su u jednom zavidovićkom ugostiteljskom objektu odbili uslužiti piće jer je Rom. I ne samo to, javno pred ostalim gostima i kasnije pred policijom, vlasnik kafića nije krio netrpeljivost prema Romima. Osim svakodnevne borbe sa predrasudama, Redžo se odlučio izboriti i sa bh. pravosuđem. Njegov slučaj je trenutno na Vrhovnom sudu FBiH u Sarajevu jer su Općinski sud u Zavidovićima i Kantonalni u Zenici zažmirili na jasan slučaj diskriminacije. Seferovićeva pravna borba traje već pet godina.

Prema podacima Romskog informativnog centra u Bosni i Hercegovini živi oko 80 000 Roma. Većina njih je na marginama društva, često ne uspiju završiti ni osnovno obrazovanje, a i ako završe školu, pronaći posao im je teže nego ostalim građanima u ovoj zemlji. S obzirom na dvadesetogodišnji staž, Seferović cijeni da je imao sreće.

„Trenutno sam zaposlen u Opštini Zavidovići kao opštinski profesionalni vatrogasac. Tu sam i školu završio '86-te godine. Kada pričamo o kompletnom životu, znate kako se Romi većinom bave, otkup sekundarnih sirovina, skupljanje sekundarnih sirovina. Međutim eto, hvala Bogu, ja sam tu neku školu završio“, kaže Seferović.

U siječnju 2011. godine Seferović je sa rođacima otišao u lokalni kafić u Zavidovićima, ali nisu bili usluženi.

„Ja sam imao taj slučaj diskriminacije, nad sobom, lično.To je bio, ne samo za mene udarac, nego i za kompletnu moju porodicu, i za moj romski narod. Mislim da je to bio 3. januar 2011. godine, ja i moji prijatelji, rođaci iz Zagreba, mi smo došli u jedan ugostiteljski objekt. Ja sam ušao prvi na vrata, iza mene su njih trojica došli. Ušao sam na vrata i rekao: „Dobro jutro, kako ste, šta ima? Ima li umora?“. Mi smo sjeli lijevo, nas četvorica, a do nas su bili čovjek i žena. Za šankom je bio gazdin sin i još jedan momak. Nas osam je bilo ukupno tu. Ja sam naručio kafu i rekao sam : „Daj momcima šta će popit“. Međutim, konobar dolazi i kaže: „Gazda je rekao za vas cigane više nema ulaza ni pića!“, priča Seferović.

Nakon ovog događaja, Seferović je pozvao policiju.

„Razmak između tog ugostiteljskog objekta „Afrika“ i policije je 100,150 metara. Ja sam ih čekao možda 40 minuta. Njih je ušlo 9, tih policajaca“, nastavlja s pričom.

Ubrzo se pojavio i vlasnik kafića Adem Demirović koji je pred policajcima hladno ponovio naređenje koje je dao konobaru.

„Ušao je na vrata, bahato se ponašao, u nas upro prstom i rekao: „Tko je vama ciganima rekao da uđete?“, pazite, među policijom tako govoriti?! Onda je ovaj Bošnjaković Safet, policajac, rekao: „Gospodine, mi smo ovdje da uspostavimo javni red i mir, a ne da ga vi rušite“. Ja sam rekao: „Nema veze, vidjeli ste šta je uradio“. Onda policajci kažu: „Vidjeli smo i šta sad?“. Ja sam rekao da bih sa gazdom porazgovarao vani. Rekao sam gazdi da nije lijepo da tako priča o nama, da tako kritikuje nas Rome koji ništa nismo uradili. Kaže on: „Znate šta ste uradili vi meni prije dva mjeseca“. Ma ne znam ja ko je i šta je uradio prije dva mjeseca, ne znam šta sam jeo prije dva mjeseca, a kamoli da znam šta je ko uradio. Kaže on: „Vaši Romi!“, prepričava Seferović.

Seferovićev slučaj vode pravnici iz Udruženja „Vaša prava“ iz Sarajeva.

„Predmet je trenutno na Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine po reviziji koju su „Vaša prava“, kao opunomoćenici gospodina Redže Seferovića uložili protiv presude Kantonalnog suda u Zenici kojom je odbijena naša žalba i potvrđena prvostepena presuda Općinskog suda u Zavidovićima“, kaže odvjetnik Nermin Hanjalić.

Diskriminacija Roma u Bosni i Hercegovini je česta, iako ju žrtve rijetko prijavljuju. Goran Nezirović iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH smatra da bi ovaj slučaj trebao uskoro pred Vrhovnim sudom dobiti svoj epilog.

„Najčešći primjeri diskriminatorskih postupaka kada su u pitanju Romi su upravo onemogućavanje njihovog pristupa nekim javnim objektima, ugostiteljskim i tako dalje. Poštujući načelo hitnosti, mi ćemo vjerovatno u skorom periodu dati svoju konačnu riječ kada je u pitanju taj predmet“, tvrdi Nezirović.

Redžo Seferović i nakon pet godina pravne borbe čvrsto vjeruje da će diskriminacija koju je doživio biti kažnjena. U slučaju nepovoljne presude, kaže, spreman se obratiti i sudu za ljudska prava u Strasbourgu. No, bez obzira na ishod, Redžo ima želju pokazati svojim sugrađanima kakav je osjećaj doživjeti diskriminaciju.

„Imam namjeru otvoriti ugostiteljski objekt gdje će biti veliki slogan „Zabranjen ulaz Srbima, Hrvatima i muslimanima!“ Vjerujte mi, otvorit ću ugostiteljski objekt. Pa da vidimo taj zakon, majka mu stara, je li isti zakon u Zavidovićima, Žepču, Zenici ili je li isti na državnom i federalnom nivou. Ako postoji kazna deset godina zatvora, ode Redžo deset godina u zatvor. Odoh, Boga mi, deset godina u zatvor samo zato što sam napisao to. Da vidimo hoće li njega kaznit, neće vjerovatno. Mene će kaznit zato što sam nacionalna manjina, njega neće jer je nacionalna većina“, kaže Redžo.

Romi u ovom gradu, ali i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine gotovo da su se navikli na ovakav tretman. Redžo je uvjeren da će svojim slučajem promijeniti tu praksu i pokazati put svojim sunarodnjacima kako da se izbore za svoja prava.

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

XS
SM
MD
LG