Dostupni linkovi

Direktor smanjio sebi platu - primer na koji se niko ne ugleda


Tabla biblioteke u kojoj je Džemil Mulić direktor
Tabla biblioteke u kojoj je Džemil Mulić direktor
Nesvakidašnji slučaj u Novom Pazaru - direktor biblioteke umesto zaposlenima, platu smanjio sebi. Ni sam nije očekivao toliku pažnju javnosti, koja je usledila, smatrajući svoju odluku nečim normalnim. A kada takve gestove pojedinaca čitavo društvo bude smatralo normalnim, a ne da im se divi i čudi, biće na putu ozdravljenja društva i uređenja države, primećuju naši sagovornici.

Sam sebi smanjio platu, pa još direktor. Džemil Mulić, direktor Narodne biblioteke "Dositej Obradović" nije se ustezao da svoju direktorsku platu prepolovi kako ne bi zaposlenima u biblioteci morao da smanjuje primanja.

Nakon što su radnicima prošlog meseca primanja smanjena za 6 odsto Mulić je svoju platu prepolovio, pa je umesto 57 primio 29 hiljada dinara, što je oko 250 eura.

“S obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo smatrao sam da je to najbolje rešenje jer ionako su male plate u kulturi. U nemogućnosti da nađem drugo rešenje odlučio sam da sebi smanjim platu da ne bih smanjivao radnicima. Smatrao sam to ispravnim činom, ali nisam uopšte očekivao da će to imati ovakvog odjeka”, ispričao nam je Mulić.

A odjeka ima itekako. Novopazarci sa kojima smo razgovarali uglavnom smatraju da bi Mulićev potez trebalo da slede i drugi rukovodioci.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00
Direktan link

Put ozdravljenja društva

Presedan, čudo neviđeno, i ovo se dešava – samo su neki od naslova pod kojima je ova priča osvanula u svim medijima. Sa stranica štampe obično čitamo o drugačijim „podvizima“ direktora. Koliko je primer iz Novog Pazara usamljen svedoči i predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić.

„Pre ovoga nisam čula da se desio ijedan takav slučaj. Imate slučajeva u privatnim kompanijama da direktor, recimo, ne uzme profit da bi omogućio isplatu zarada, ali u državnom sektoru da se ovako nešto desilo meni nije poznato“, kaže Savić.

No, zašto ovakvih gestova inače nema, pa je sve zatekla vest iz Novog Pazara. Sociolog Božidar Jakšić nema dilemu.

„On je iznenađujuć iz jednostavnog razloga što je u javnosti uglavnom na djelu jedna grabež“, kaže Jakšić.

U vreme ekonomske krize i malih i neredovnih plata Mulić svoj potez vidi kao nešto sasvim normalno. I sociolog Božidar Jakšić kaže da će društvo biti na putu ozdravljenja tek onda kada se takvi gestovi pojedinaca budu smatrali normalnim umesto što im se divimo i čudimo.

„Ovo je primjer jednog časnog čovjeka i taj primjer zaista može da posluži za ugled. Ja očekujem da će od predsjednika Republike do predsjednika Vlade taj primjer slijediti i politička elita u cijelini s obzirom na to da zaista stanovništvo ove zemlje niti može da štedi, niti može da troši iz jednostavnog razloga jer nema ništa, ja govorim naravno o ogromnoj većini stanovništva. Problem je što ćemo se sad svi mi oduševljavati tim primjerom namjesto da to smatramo normalnim. Tek onda kad takve gestove pojedinaca budemo smatrali normalnim, a ne njima se diviti i čuditi, mi ćemo biti na putu ozdravljenja društva i na putu uređenja države“, zaključuje Jakšić.
XS
SM
MD
LG