Dostupni linkovi

Diplomate posjetile dvije lokacije ekshumacija


Peter Sorensen i visoke diplomate posjetili su lokaciju kod Prijedora, 24. septembar 2013.
Peter Sorensen i visoke diplomate posjetili su lokaciju kod Prijedora, 24. septembar 2013.
Delegacija diplomata, na čelu sa šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH Peterom Sorensenom, te predstavnici Tužilaštva BiH, Instituta za nestale BiH i Međunarodne komisije za nestale osobe posjetili su dvije lokacije na kojima se trenutno vrši ekshumacija, sarajevsku gradsku deponiju i Tomašicu u blizini Prijedora.

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Peter Sorensen ističe kako je zatvaranje poglavlja nestalih osoba jako važno za svako društvo koje izađe iz sukoba, te da je vrlo bitno da se ne prestaje raditi.

“Mi smo izašli da vidimo dvije lokacije na kojima se trenutno radi ekshumacija. Poenta je da je bitno pronaći sve nestale osobe, bez obzira o kojoj nacionalnosti se radi. Mi tražimo nestale kako bi ih njihove porodice dobile natrag”, kazao je Sorensen.
Peter Sorensen
Peter Sorensen

Iako je do danas pronađeno i identifikovano oko 70 posto nestalih osoba u BiH, sve je teže pronaći preostalih 9.000 koje se vode kao nestale osobe.

Generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe Kathryne Bomberger kaže kako otkrivanje novih grobnica daje nadu porodicama, ali i dokazuje okrutnost zločina koji su se desili tokom rata u BiH.

“Ova lokacija odlično pokazuje da su se strašne stvari događale tokom sukoba i šta su sve ljudi bili spremni poduzeti da sakriju zlodjela koja su počinili. Nove lokacije se ipak pronalaze i to znači da za porodice nestalih još postoji nada da će se jednog dana pronaći i njihovi nestali članovi.“

Dvije lokacije na kojima se trenutno vrše iskopavanja su gradska deponija u Sarajevu i Tomašica u blizini Prijedora. Iako su radovi na gradskoj deponiji obustavljeni od 30. augusta, tužilac Tužilaštvo BiH Behaija Krnjić ističe da proces iskopavanja na ovoj lokaciji još nije okončan.

„Prema navodima svjedoka na ovoj lokaciji nalazi se veliki broj tijela ubijenih osoba srpske nacionalnosti u Sarajevu nakon maja 1992. godine."

Član Kolegija Instituta za nestale BiH Milutin Mišić kaže da izvođači radova nisu u mogućnosti da nastave radove te da nije siguran da će radovi biti završeni u onoj dinamici kako je planirano.

"Istina je da je projekt puno veći i zahtjevniji nego što smo mislili da jeste, ali to ne znači da ne treba biti završen.“

Dvije lokacije na kojima se trenutno vrše iskopavanja su gradska deponija u Sarajevu, na kojoj se radovi obavljaju od aprila 2013. godine i Tomašica u blizini Prijedora, na kojoj se iskopavanja vrše od početka septembra 2013. godine, a dio su ranije započetih iskopavanja u rudničkom kompleksu.
XS
SM
MD
LG