Dostupni linkovi

Dinoša potencijalni ambasador u Tirani


Ferhat Dinoša
Ferhat Dinoša
Crna Gora će dobiti novog ambasadora u Tirani, a ukoliko Vladin prijedlog prođe predstojeću proceduru, najvažniji crnogorski diplomata u Albaniji biće aktuelni ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinoša.

Sa prijedlogom treba da se slože predsjednik države i parlament, pa još uvijek ništa nije zvanično, ali je informacija ipak izazvala burne, negativne reakcije.

Vlada je u četvrtak predložila aktuelnog ministra za ljudska i manjinska prava Ferhata Dinošu za novog ambasadora u Albaniji, zbog čega će narednih dana morati da ponese ostavku na sadašnju funkciju, ali i na mjesto predsjednika Demokratske unije Albanaca.

Za imenovanje Dinoše, čija stranka participira u vlasti, potrebno je da pozitivno mišljenje daju članovi skupštinskog Odbora za međunarodne odnose, a potom da predsjednik države potpiše ukaz o imenovanju. Sjednica Odbora mogla bi biti održana već početkom naredne sedmice, ali predsjednik Odbora Miodrag Vuković kaže da će se to znati tek kad iz kabineta Predsjednika stigne ukaz.

Ova informacija je, u međuvremenu, izazvala niz reakcija.

Dinošine kolege iz drugih albanskih stranaka, čini se, nijesu iznenađene.

Prijedlog da Ferhat Dinoša bude ambasador u Albaniji, za RSE je komentarisao predsjednik Demokratskog saveza u Crnoj Gori Mehmet Bardhi koji smatra da Dinoša vjerovatno zaslužuje takvo mjesto, ali ipak uz određene rezerve.

"Znači sada ta diplomatija Crna Gora Albanija i u svemu tome Ferhat Dinoša... Mislim da prema ovome kako je do sada radio, jer je i kao ministar imao neke svoje stranačke ali i lične, uske interese i ja sada ne znam kako će se uklopiti ovi interesi i diplomatija. Drugo je pitanje i kvalifikacija za tu poziciju. Mislim da u tom smislu on to može da odradi i kažem, mislim da je zaslužan na taj način da dobije to mjesto", ocjenjuje Bardhi.

Uljarević: Devalvacija institucija

Ferhat Dinoša će u domaćoj javnosti ostati upamćen kao ministar, koji bi po definiciji funkcije za na kojoj je do sad bio trebalo da ima naročito izražen senzibilitet za manjine, ali koji je umjesto toga, za pripadnike seksualnih manjina koristio zamjenice - to, oni i njih.
Zdravko Cimbaljević
Zdravko Cimbaljević

Iako se od ministra za ljudska i manjinska prava očekuje da zastupa poštovanje i promovisanje prava LGBT populacije, ministar Dinoša negira diskriminaciju "tih osoba" i ne želi da se bori za jednakost svih gradjana Crne Gore, ali ni to nije bilo dovoljno, pa je izjavio da "nije sretan ako u Crnoj Gori postoji i jedna homoseksualna osoba".

Izvršni direktor LGBT ogranizacije Forum "Progres" Zdravko Cimbaljević pozdravlja odluku Vlade da udalji Dinošu iz svog sastava.

"Odlazak sa postojeće funkcije Ferhata Dinoše, reći ću u njegovom stilu - dobra je vijest za Crnu Goru. U vladajućoj eliti je sazrela svijest o potrebi udaljenja Dinoše iz Vlade. Oni koji odlučuju o nama napokon su našli kadrovsko rješenje za svog saveznika. Mogu sa žaljenjem da konstatujem da je Vlada Crne Gore stala iza čovjeka koji niti jednog trenutka nije radio svoj posao. Žalosno je što odlazi bez izvinjenja, žalosno je i to što će vjerovatno izostati i premijerovo izvinjenje zbog brojnih uvreda koje je njegov ministar izrekao na račun mnogih ugroženih grupa. LGBT zajednica se raduje dolasku novog ministra i pružiće mu ruku saradnje i pomoći da radi bez hipoteka prošlosti", smatra Cimbaljević.

Član organizacionog odbora podgoričke, još uvijek neodržane, Parade ponosa Daliborka Uljarević je rekavši da iznenađenju mjesta nema jer se već duže vrijeme znalo da se priprema Dinošin odlazak u Tiranu, ocijenila da je žalosno što crnogorska diplomatija i dalje ostaje žrtva promašenih kadrovskih rješenja vladajuće političke strukture.

"Nije prvi put da se umjesto političke sankcije onome koji je nanio značajnu štetu javnom interesu i ugledu države daje nagrada u vidu diplomatske pozicije. Time se dodatno nastavlja proces urušavanja institucija, jer se i crnogorska diplomatija takvim kadrovima devalvira na duži rok. Očito je da nema svijesti o potrebi stvaranja karijernih diplomata već taj segment ostaje posljednja stanica onih koji su se već značajno kompromitovali na unutrašnjim političkim pozicijama. U konkretnom slučaju jasno je da je koalicioni sporazum stavljen iznad državnih interesa, što najbolje ilustruje to čime i kako se neodgovorno trguje u okviru našeg političkog sistema", kaže Uljarević.

Mobilni telefon budućeg ambasadora Dinoše bio je isključen.
XS
SM
MD
LG