Dostupni linkovi

Dinamo i Lokomotiva: Nogometna pupčana veza protiv zakona


Zdravko Mamić
Zdravko Mamić
Čini se da su konačno otkriveni opipljivi dokazi o nezakonitim vezama zagrebačkog nogometnog kluba Dinamo i njegovog mlađeg brata iz Prve lige Lokomotive. Jedan hrvatski news-portal došao je u posjed dokumenata koji pokazuju putove pranja novca i objašnjavaju vezu dva prvoligaša istog vlasnika. Iza svega – naravno – stoji siva eminencija hrvatskog nogometa Zdravko Mamić.

Između zagrebačkih prvoligaša Dinama i Lokomotive postoji pupčana vrpca pranja novca preko transfera igrača i izigravanja pravila igre na način da su ova dva kluba u istoj ligi, a da Lokomotiva servisira Dinamov plasman, a iza svega stoji izvršni predsjednik Dinama i siva eminencija hrvatskog nogometa Zdravko Mamić.

To se može otčitati iz financijskih izvješća Lokomotive za pretprošlu i prošlu godinu, kaže za naš radio glavni urednik portala zagrebancija.com Sanjin Španović.

„Ova izvješća pokazuju povezanost Dinama i Lokomotive i to da je Dinamo u stvari hranitelj Lokomotive – da ona ne bi mogla preživjeti bez Dinama i da su to de facto jedni te isti klubovi jedne te iste osobe", konstatira Španović

Čemu ta pupčana vrpca, odnosno – zašto Dinamo treba Lokomotivu?

„Lokomotiva pomaže Dinamu da osvaja naslove uvjerljivo i bez problema. I sami znate da Lokomotiva u 5 godina koliko je u Prvoj ligi nijednom nije pobijedila Dinamo, dapače – to su sve bili porazi, nema niti jednog remija! Istodobno Lokomotiva uspješno otkida bodove Hajduku, Rijeci i drugim klubovima koji su glavna konkurencija Dinamu. Osim toga, Lokomotiva im je važna i za druge malverzacije za koje vjerujem da postoje, a to je oko prodaje igrača i isisavanja novca iz Dinama i iz Lokomotive", kaže Španović.

Dinamo je prenapuhanim transferima financirao Lokomotivu sa čak 5 milijuna eura u dvije godine, taman toliko da Lokomotiva ne posluje s minusom. Tri su Lokomotivina igrača prodana Dinamu - jedan od njih čak dva puta - za iznose deseterostruko veće nego što je njihova tržišna vrijednost prema „Transfermarktu“, a nakon toga ih je Dinamo nakon par mjeseci pustio bez ikakvih obaveza da sami potraže sreću na tržištu, ili ih je nakon jedne utakmice vratio Lokomotivi na posudbu.

Splitski Hajduk je takav odnos Dinama i Lokomotive prijavio Udruženju europskih klubova, a najavljuju da će pismo istog sadržaja uputiti i šefu UEFE Platiniju, tražeći da se zabrani posudba igrača između klubova istog ranga natjecanja. Naime, čini se da je Dinamo prošle godine posudio Lokomotivi 15 igrača, i da ih nije plaćala Lokomotiva, nego – Dinamo!

Iza svih ovih malverzacija stoji siva eminencija hrvatskog nogometa Zdravko Mamić. Sportska novinarka portala autograf.hr Romana Eibl, koja je zbog pisanja o Mamiću čak dobila otkaz u „Jutarnjem listu“, kaže za naš radio kako ova priča dokazuje nešto što vide svi koji ne okreću glavu na drugu stranu.

„Nogomet je sam po sebi jedna siva zona u kojoj pliva jako puno crnog novca koji služi za razne potrebe, pa i za korumpiranje cijelog sustava koji podržava i ovaj apsolutno neregularni odnos i sve druge Mamićeve svinjarije koje on radi već desetak godina", kaže Romana Eibl.

Korupcija u hrvatskom nogometu je nešto s čime se treba pozabaviti na državnoj razini, sugerira naša sugovornica:

"Vlada bi mogla formirati neko tijelo pri Državnom odvjetništvu koje bi bilo zaduženo za korupciju u nogometu, kakvo postoji na primjer u Italiji. Oni bi imali inspektore koji ulaze u klubove, a ne - kao sada kod nas –gradske kvazi-inspekcije koje djeluju na području grada Zagreba.“

Naime, korumpirani nogometni moćnici uspijevaju uplašiti istražitelje nižih inspekcija i zataškati njihove nalaze. Viša razina tih inspekcija bila bi garancija da to toga neće doći.
XS
SM
MD
LG