Dostupni linkovi

Destinaciju za ljeto diktira novčanik


Hotel Splendid u Bečićima
Hotel Splendid u Bečićima
Crna Gora orijentisana je na turiste iz drugih zemalja, ali to ipak ne znači da građani Crne Gore ne putuju u inostranstvo. Sudeći po strukturi ponude turističkih agencija, ali i iskazima samih građana, lako se može zaključiti da izbor destinacije ne diktira želja već, prije svega - dubina novčanika.

Iako su dnevni izleti do primorja, koji podrazumijevaju boravak na plaži i možda, u produženoj varijanti, večernji izlazak, nakon čega slijedi povratak kući, uobičajeni i veoma popularni, primjetno je da postoji rastuća želja za putovanjima u inostranstvo, kojih bi, sasvim sigurno, bilo i značajno više da je ekonomska situacija povoljnija.
Upravo nizak standard diktira i ponudu turističkih agencija.

Predstavnik agencije Gallileo kaže da su najtraženiji najjeftiniji aranžmani:

„Svakako da je najveće interesovanje za povoljnijim aranžmanima. Koliko se može na osnovu toga procjenjivati trenutna ekonomska situacija u državi, teško je procijeniti. Obzirom da Crna Gora ima svoje more, ipak se ekonomska kriza osjeća kada su u pitanju putovanja. Traže te neke povoljnije varijante i aranžmani.“

Zaključak je da je putovanje autobusom u Grčku najjefinije i najtraženije:

„Pristupačne cijene privlače pažnju Crnogoraca. Cijene se kreću od 285 do 299 eura za 13 dnevni aranžman.“

Predstavnik turističke agencije Gallileo kaže da imaju ponudu i za dublji džep:

„Sicilija i Španija koštaju oko 500 eura za nekih 10 dana. Svakako da je možda u ovom trenutku najeskluzivnija destinacija Turska, gdje se aranžmani kreću od 700 eura jer su to uglavnom hoteli sa pet zvjezdica i sa all-incluzive varijantama.“

U turističkoj agenciji Grand kažu da u ponudi imaju i Španiju i Francusku, ali da za one, koje interesuje baš takozvani kupališni turizam, nude Krf i Zakintos u Grčkoj:

„U ponudi trenutno imamo aranžmane za jun i jul. U junskim aranžmanima u ponudi imamo Barselonu i Pariz. Interesovanje je značajno. Od jula počinjemo malo više sa klasičnim ljetovanjem, pa u ponudi imamo aranžmane za Krf i Zakintos. Interesovanje je na nivou prošlogodišnjeg.“

Onaj drugi, a zapravo glavni aspekt crnogorskog turizma, koji se odnosi na prijem turista iz drugih zemalja, ovog ljeta možda očekuje promjena. Nada Radanović iz budvanskog Apolotours-a je rekla da će se, zbog ulaska Hrvatske u EU od prvog jula, značajan dio turista iz istočno-evropskih zemalja preusmjeriti na Crnu Goru:

„Promjena će biti. Najviše radimo sa tržištem Rusije i Ukrajine. Cijene su za njih u Crnoj Gori nešto porasle. Oni moraju vaditi vizu za Hrvatsku i većina njih se odlučila ove godine za Crnu Goru", kaže Nada Radanović.

Dekan budvanskog Fakulteta za biznis i turizam, Rade Ratković, međutim, ne očekuje značajnije efekte zato što nisu riješeni strukturni problemi crnogorskog turizma:

„Dolasci turista iz Rusije i regiona ne mogu da izvuku crnogorski turizam iz situacije u kojoj se danas nalazi - nedovoljno korištenje kapaciteta i nedovoljno rentabilno poslovanje. Turisti iz regiona su skloni da prave svoje objekte i time su više sami svoji gosti, nego su gosti crnogorskih turističkih objekata", ocjenjuje Ratković.

Da li je bilo koristi za crnogorski turizam od ulaska Hrvatske u EU, znaće se pouzdano tek po okončanju ljetnje turističke sezone koju će, uprkos sada već hroničnim, finansijskim nedaćama, iskoristiti i građani Crne Gore da negdje otputuju.

Ipak, očigledno da loša ekonomska situacija uzima svoj danak. Većina građana kaže da na izbor mjesta za godišnji odmor najviše utiče cijena:

„Još nisam skroz odlučio, ali bi trebala da bude Grčka. Još nismo bilu u Grčkoj, a i cijena je bitna. Za pristojnu cijenu se može dobiti dosta.“

„Na klasično ljetovanje neću ići. Par dana na moru ili na planini u Crnoj Gori. Putovao bih u Tunis, Tursku ili Grčku ali je isključivo novac uticao na taj izbor.“

„Vjerovatno će to biti sjever Crne Gore, što je moj zavičaj. Taj izbor je najviše zbog djece i porodice. Mislim da im je najzdravije da odmor provedu na planini i selu. Zbog djece ću ostaviti dio godišnjeg odmora i za more.“


A šta nudi Crna Gora?

Osim prirodnih ljepota, turisti pre svega strani, uživaju u ukusnoj balkanskoj kuhinji, Uostalom, gastro turizam je sve popularniji. Crna Gora sve češće je odredište svjetski poznatih imena iz politike, biznisa, umjetnosti. U njihovom dočeku najzaposleniji su šefovi kuhinja, čija trpeza mora biti nacionalno originalna, ali i dovoljno moderna da ispuni ukuse svjetskih putnika, piše Jasna Vukičević.

Nakon broja sunčanih dana, kulinarska ponuda turističke destinacija je druga na ljestvici razloga zbog kojih se, na primjer Nijemci, najveći evropski putnici, odlučuju za odabir svoga odmora. Zato je većina jelovnika oslonjena na domaću kuhinju. No, što je sa zahtjevima VIP osoba, koje sve češće svraćaju u Crnu Goru?

„Specijalne želje postoje, a mi se trudimo da takve želje ispunimo. Oni nama pošalju mailom šta bi željeli da jedu. Namirnice se nabavljaju iz svih dijelova Evropa. Zahtjevi za košer hranom dolaze sa Istoka. Naš tehnolog ode u Republički zavod za zdravlje i onda te namirnice nabavljamo", kaže šef kuhinje Hotela Splendid Aleksandar Stanković.

U globalnom selu, svaki hotel je danas u globalnoj konkurenciji. Kako onda biti prepoznatljiv? Bogdan Krsmanović iz Udruženja šefova kuhinje Crne Gore kaže da je džoker domaće kuhinje u zdravoj hrani:

„Sve ono što mogu da konzumiraju ljudi koji žive na Zapadu je daleko ispod proseka nečega što je ovdje svojstveno, a to je da se sve koristi prirodno i da je termički obrađeno na jedan pravi školski način.“

Da li se domaći recepti nalaze na jelovnicima hotela visoke kategorije, provjeravamo u Hotelu Splendid, kroz čiju kuhinju nas vodi šef Aleksandar Stanković:

„Tu je gaspačo supa, koktel sa račićima, avokadom i tako dalje. Večera će biti sastavljena od Montenegro predjela. To su pršuta sir i maslina sa ovih prostora", kaže Stanković.
XS
SM
MD
LG