Dostupni linkovi

Desetine privedenih i velika materijalna šteta epilog nemira u Skoplju


Nekoliko desetina privedenih, oštećene i spaljene radnje, restorani, prodavnice, je epilog dvodnevnih nemira u skopskom naselju Gjorche Petrov, izazvanih ubistvom 19-godišnjeg Angela Petkovskog.

Za vreme protesta protekle noći, policija se sudarila sa okupljenim građanima na nekoliko lokacija, pa je nekoliko puta ispaljivala takozvane fleš bombe. Jake policijske snage su bile raspoređene u celom naselju, a bilo je i oklopnih vozila.

Demonstranti su bacali kamenje na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova i zapalili su nekoliko kontejnera i postavili barkade na ulicama.

Protesti su bili organizovani u znaku revolta zbog ubistva maturanta, za šta je osumnjičen jedan Albanac koji je pre toga ukrao bicikl Angelu i prema navodima policijie on je uhapšen odmah nakon incidenta i nalazi se u pritvoru.

Portparol ministarstva Ivo Kotevski je izjavio da nije bilo povređenih građana i da su protesti prošli bez ozbiljnijih incidenata i većeg narušavanja javnog reda i mira zahvaljujući policijskoj intervenciji. Prema njegovim rečima, nema informacija ni o većoj materijalnoj šteti.

“Zbog određenih narušavanja javnog reda i mira, u policijskoj intervenciji je privedeno 27 osoba, sa njima se radi i kada budu dokumentovana dela, uslediće odgovarajuće prijave”, naveo je Kotevski.

Kotevski je istakao da je za vreme protesta bilo povređeno i nekoliko policajaca, kao i da je bilo oštećeno i nekoliko njihovih vozila.

Eksperti se ne slažu sa ocenom Ministarstva da nije bilo ozbiljnijih incidenata.

“Preozbiljno je bilo u Gjorche Petrovu. Od onoga što smo dobijali kao informaciju od portala, jer samo tamo smo mogli da vidimo šta se dešava, situacija nije bila tako laka. Bilo je mnogo dramatično, bilo je eskalacija i narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, bilo je i povređenih. To i nije bez incidenata, to su ozbiljni incidenti”, kaže profesor Vladimir Pivovarov, raniji šef vojne obaveštajne službe.

Inače, za vreme protesta veći deo snimljenog video materijala dopisnika Radio Slobodna Evropa i novinara iz još dva medija je bio prinudno izbrisan od strane policije.

Voislav Stojanovski iz Helsinškog komiteta kaže da policija nije smela da to učini, jer je pravo informisanja zagarantovano Ustavom.

“Od strane policije preko njihovih aktivnosti oduzimanja video i audio materijala, flagrantno je prekršen član 16 Ustava i policija nije imala nikakvog prava da uradi to”, kaže Stojanovski.

Predsednica Samostalnog sindikata novinara i medijskih radnika Tamara Chausidis ističe da su novinari izloženi ne samo zabrani informisanja, već i nedoličnom tretmanu. Ona dodaje da će o ovom događaju informisati i Međunarodnu federaciju novinara.
XS
SM
MD
LG