Dostupni linkovi

Deseti rođendan Facebooka: Smjena generacija


Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg
Facebook slavi deseti rodjendan. Prije tačno deceniju Mark Zuckerberg (Zakerberg) i njegove kolege sa studija u jednoj su sobi na Harvardu kreirali društvenu mrežu. Ono što je u početku bilo povezivanje studenata na fakultetu, danas je naraslo na više od milijardu korisnika.

"Milion dolara nije cool. Milijarda bi bila cool“, kazao je svojevremeno Sean Parker, investitor u Facebook mladom Marku Zukerbergu u filmu „Socijalna mreža.“

Danas, deset godina poslije, osnivač Facebooka mogao bi redefinirati pojam cool – 150 milijardi tržišnog kapitala i 30 milijardi ličnog bogatstva.

Kad je Zukerberg počinjao priču s Facebookom nije mu navodno bilo do novca. Legenda kaže da je svojim prijateljima rekao kako svako ko završi Harvard može poslije napraviti pare, ali ne i socijalnu mrežu.

Danas je mreža, nakon Googlea druga najveća platforma za oglašavanje, jer su u prošloj godini premašili Yahoo. Tome u prilog ide i promjena starosne strukture korisnika.

Milioni tinejdžera napustili su mrežu, ali su je zato “zauzeli”stariji od 45 godina. Pravi boom ostvaren je medju seniorima, u grupi zvanoj 55plus. U zadnje tri godine broj korisnika te starosne dobi porastao je za više od 80 posto.

Posebno je interesantna struktura ljudi koji “borave” na Facebooku. Podaci kažu da se od 2011.godine do danas broj roditelja povećao za 11 miliona, što je 39 posto više nego prije tri godine. Paralelno su djeca napustila ovu društvenu mrežu, više od 25 posto njih.

Od negativnih stvari, uz rodjendan se najprije navodi kako Facebook ne pati previše od zaštite privatnosti. Mark Zuckerberg je optužio američku vladu da su mu, stavljanjem na listu američkih internetskih kompanija čiji su podaci dostupni Nacionalnoj agenciji za sigurnost, stvorili veliki problem s imageom.

Karen North, profesorica društvenih mreža na Annenberg školi za komunikacije u američkoj državi Kalifornija o ostalim problemima kaže:

"Facebook se sada suočava s velikom konkurencijom i pravi je izazov ostati relevantan u odredjenim grupama. Tako na primjer, djeca se okreću stvarima kakvi su Tumblr, Instagram, Snapchat i Whisper, zato što su skloniji vizuelno kreativnijim platformama. Čini se da su sada mladi manje zaljubljeni u Facebook, ali to ne znači da ova mreža neće ostati interesantna starijima, kao adresar i platforma za komunikaciju."
XS
SM
MD
LG