Dostupni linkovi

Deo odbornika na jugu Srbije formirao asocijaciju albanskih opština


Preševo, ilustrativna fotografija
Preševo, ilustrativna fotografija

Predstavnici pet političkih stranaka iz Preševa, Bujanovca i Medveđe formirali su na zajedničkoj sednici asocijaciju te tri opštine, a cilj je, kako navode, da Albanci na jugu Srbije dobiju ista prava koja imaju Srbi u Zajednici srpskih opština na Kosovu, na osnovu briselskog sporazuma koji su u avgustu potpisali premijeri Srbije i Kosova.

Skupom je predsedavao predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliu, a prisustvovala su 43 od 74 odbornika, kao i predsednici opština Preševo i Bujanovac Ragmi Mustafa i Nagip Arifi, i predstavnik grupe građana Ramiz Ljatifi.

Jonuz Musliu je novinarima posle sednice rekao da se prava koja traže pre svega odnose na ona u oblasti policije, sudstva, zdravstva. On je naveo i da je osnivanje asocijacije u skladu sa pravnim sistemom Srbije, “jer Albanci ne traže ništa više od onoga što imaju Srbi u ZSO”.

Musliju nije precizirao čime će se konkretno baviti asocijacija i koja će ovlašćenja imati, ali je rekao da će uskoro biti formirane radne grupe koje će raditi na donošenju statuta.

Sednici nisu prisustvovali odbornici iz Medveđe, u kojoj se u nedelju održavaju lokalni izbori, a Musliu rekao je da veruje da će se i oni uskoro saglasiti s tom odlukom.

Sednici nisu prisustvovali ni odbornici Demokratske unije Albanaca Rami Zulfijua i Pokreta za demokratsko delovanje Rize Haljimija.

Haljimi je izjavio da podržava osnivanje asocijacije opština u kojima žive Albanci na jugu Srbije, ali da odbornici njegove partije nisu učestvovali na sastanku zato što smatra da sednica nije bila dobro pripremljena.

Riza Haljimi
Riza Haljimi

Sednica je preuranjena jer nisu obavljene najnužnije i najpotrebnije prirpeme, a inicijativa je trebala da se pokrene od lokalnih samouprava”, rekao je Haljimi Tanjugu uoči sednice i dodao da su prethodno mišljenja morale da daju sve tri skupštine opština.

"Nismo se složili sa načinom kako je sazvana ova sednica, i imaće samo političke ne i konkretne efekte što apsolutno nije u intersu ni Albanca ni čitavog stanovništa", dodao je on.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović izjavio je da deo političkih partija Albanaca sa juga Srbije za sebe žele položaj koju nema nijedna nacionalna manjina u zemlji.

"To rade preko Nacionalnog saveta Albanaca i time zloupotrebljavaju ovu instituciju. Nigde u nadležnostima Saveta po zakonu ne piše da se bave pitanjem koja zadiru u teritorijalnu organizaciju države i povezivanje na nacionalnoj osnovi", istakao je Omerović.

Reagujući na najavu formiranja asocijacije, premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prethodno da je ona politički neozbiljna i neodgovorna, dok je šef diplomatije Ivica Dačić kazao da Albanci ne smeju da budu diskriminisani, ali da moraju da poštuju ustav i poredak zemlje u kojoj žive.

Ideju o formiranju asocijacije albanskih opština aktuelizovao je krajem avgusta predsednik Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine.

XS
SM
MD
LG