Dostupni linkovi

Egipat uoči izbora: Demonstranti traže odlazak vlasti


Protesti u Kairu protiv vojne vlasti, 25. novembar 2011.
Protesti u Kairu protiv vojne vlasti, 25. novembar 2011.
Egipćani u ponedeljak izlaze na prve parlamentarne izbore nakon svrgavanja predsednika Hosnija Mubaraka u februaru, dok demonstranti već danima traže odlazak vojne vlasti.

Šef egipatske vojske maršal Husein Tantavi rekao je da neće dozvoliti "izgrednicima" da se mešaju u izbore koji počinju u ponedeljak i upozorio na "teške posledice" ukoliko zemlja ne prevaziđe krizu.

Tantavi je izjavu dao u vreme kad se nekoliko hiljada demonstranta ponovo okupilo na trgu Tahrir u Kairu zbog protesta u kojima je od prošle subote poginula 41 osoba.

Prema njegovim rečima, vojska će obezbeđivati glasačka mesta i naglasio je da će se izbori održati prema ustaljenom rasporedu.

"Nećemo dozvoliti izgrednicima da se mešaju u izbore. Nalazimo se na raskršću. Postoje samo dva puta, uspeh izbora koji će Egipat odvesti ka bezbednosti ili suočenju sa opasnim preprekama, koje mi u oružanim snagama i kao deo egiaptskog naroda, nećemo dozvoliti", rekao je on.

Vojska postavlja barikade kako bi razdvojila policiju i demonstrante, Kairo, 24. novembar 2011.
Vojska postavlja barikade kako bi razdvojila policiju i demonstrante, Kairo, 24. novembar 2011.
Demonstranti ne prihvataju imenovanje Kemala el-Ganzurija za premijera, nakon ostavke Esama Šarafa, jer ga smatraju ostatkom bivšeg Mubarakovog režima.

Gazuri je upozorio da Egipat može da postane "nova Somalija", ako se nastavi trenutna situacija.

U međuvremenu,16 političkih stranaka i organizacija objavilo je sastavljanje sopstvene "vlade nacionalnog spasa" kojoj bi na čelu bio bivši šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed el-Baradej, javljaju svetske agencije.

"Političke snage i grupe naglasile su da je jedini način za izlazak iz krize formiranje nacionalne koalicione vlade sa svim ovlašćenjima da upravlja tokom prelaznog perioda dok se ne održe predsednički izbori", sopštio je tim El-Bardeja.

Tri kruga izbora

Više od 100.000 Egipćana u inostranstvu, bez prava glasa pod Mubarakovim režimom, već je dalo svoje glasove za ove parlamentarne izbore u egipatskim ambasadama i konzulatima.

Prema anketama samo dve partije mogu da osvoje više od 10 odsto glasova na izborima - Partija slobode i pravde koja je čvrsto povezana s Muslimanskim bratstvom, najvećom i najorganizovnijom političkom grupom u Egiptu i stranka centra Al-Vafd.

Po odluci vojne vlasti koja upravlja celim Egiptom glasanje za oko 40 miliona birača, koje je prvobitno trebalo biti obavljeno u ponedeljak, produženo je za još jedan dan.

Izbori će početi u ponedeljak, a odvijaće se u tri kruga, dok će rezultati sva tri kruga biti poznati 13. januara.

Birači treba da izaberu 498 zastupnika u donjem domu parlamenta, dok će 10 zastupnika poslanika imenovati Husein Tantavi, koji se nalazi na čelu Vrhovnog vojnog saveta koji upravlja zemljom od pada Mubaraka.

Egipćani će ponovo izaći na birališta 29. januara kako bi izabrali članove gornjeg doma parlamenta, koji uglavnom ima ustavotvornu ulogu.
XS
SM
MD
LG