Dostupni linkovi

Ukrajina: Demonstranti napustili ministarstvo, bez vanrednog stanja


Demonstranti u Kijevu napustili su u ponedjeljak zgradu Ministarstva pravde, a ukrajinske vlasti navele su da ipak neće uvesti vanredno stanje, kojim su prethodno zaprijetile. Kako prenose mediji, demonstranti se i dalje nalaze u tri zgrade u centru Kijeva, uključujući i gradsku skupštinu.

Vodeće ukrajinske opozicione partije u ponedjeljak su se sastale sa predsjednikom Viktorom Janukovičem kako bi se razriješila kriza u zemlji.

Istovremeno je u Brusselsu objavljeno da će visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i sigurnost Catherine Ashton u utorak sutra posjetiti Ukrajinu.

Ukrajinska vladajuća Stranka regija pozvala ranije je državnog tužioca da istraži i procesuira „sve protivustavne“ radnje koje mogu preduzeti demonstranti koji su okupirali regionalni parlament i druge objekte lokalne samouprave.

Prema saopštenju stranke predsjednika Viktora Janukoviča, „mladi fašisti pokušavaju izvršiti državni udar“ u Ukrajini. A za sve su odgovorni predstavnici opozicije, kaže se u saopštenju.

Prosvjednici su zauzeli opštinske urede u oko 10 regija u zapadnom dijelu zemlje, gdje je opozicija najjača.

Antivladini demonstranti u prestonici Kijevu saopštili su da su napustili Ministarstvo pravosuđa, nekoliko časova nakon što je resorna ministrka zaprijetila da će pozvati na uvođenje vanrednog stanja. Predstavnik demonstranata rekao je da oni ne žele da provociraju vlasti.


Pogledajte Ukrajina - mapa zauzetih institucija na većoj mapi

Ministrica pravosuđa Olena Lukaš prethodno je kazala da će zatražiti uvođenje vanrednog stanja ukoliko demonstranti ne napuste zgradu.

"Ako zgrada Ministarstva ne bude 'oslobođena', biću prisiljena obratiti se kolegama, članovima Savjeta sigurnosti i odbrane sa zahtjevom da razmotre uvodjenje vandrednog stanja.“

"Zauzimanje Ministarstva pravosuđa je simboličan čin naroda koji protestuje. Sada su organima vlasti oduzeta prava“, rekao je tokom opsade zgrade jedan od učesnika protesta.

U ponedjeljak ujutro, opozicioni čelnik Vitalij Kličko nije uspio uvjeriti demonstrante da napuste ministarstvo. Na sve njegove pokušaje, odgovoreno je objašnjenjem da je ta okupacija dio plana da se preuzmu sve institucije vlasti u Ukrajini.

Vladini protivnici zauzeli su ranije i zgrade drugih državnih institucija u ukrajinskim provincijama, uključujući velike industrijske centre u Dnjepropetrovsku i Zaporožju.

Nasilni sukobi proširili se na istok Ukrajine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

U nedjelju je ministar odbrane, Pavlo Lebedev, izjavio da ukrajinske oružane snage neće intervenirati u trenutnom sukobu.

"Vojska će se strogo pridržavati ustava i zakona", rekao je on u intervjuu za novinsku agenciju Itar – Tass.

Iz Vatikana je papa Franjo pozvao na okončanje nasilja u Ukrajini i pozvao na " konstruktivan dijalog " između vlasti i naroda. Papa je savjetao Ukrajincima da se usmjere na „duh mira i da rade za opšte dobro“.

Protesti u Ukrajini počeli su u novembru kada je Janukovič naglo odlučio da neće potpisati sporazum o jačanju veza s EU, što je navodno učinio po pritiskom Kremlja.
XS
SM
MD
LG