Dostupni linkovi

Demokratski front 'mirno opkoljava' institucije


Zgrada Vlade Crne Gore
Zgrada Vlade Crne Gore

Opozicioni Demokratski front je za nedjelju, 15. novembar, zakazao novi protest u Podgorici.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević je već nagovijestio da će MUP taj skup odobriti, ali imajući u vidu da je prethodni skup prije tri nedjelje okončan neredima, postavlja se pitanje – da li isti organizator ima kredibilitet za ponovnu organizaciju protesta.

Prije završnog skupa koji se, još uvijek je nezvanično, Demokratski front priprema za decembar, ova opoziciona koalicija će, za dva dana, održati protest u obliku simboličnog performansa.

Zamišljeno je da okupljeni građani formiraju zatvorenu kolonu koja bi u samom centru grada okružila najznačajnije državne institucije među kojima su zgrade: Skupštine, Vlade i predsjednika države, a skup se organizuje pod sloganom „Opkoljeni ste".

Tim povodom, javnosti se u petak obratila funkcionerka Demokratskog fronta Branka Bošnjak.

„Pozivam sve. Bićemo mi, naše porodice... Biće to mirno okupljanje, bez provokacija. Nadam se da će takav biti i odgovor Ministarstva unutrašnjih poslova i da neće dozvoliti ono što su uradili 24. oktobra kada su u onoj mjeri trovali narod, bacali šok bombe i nijesu dozvolili da se protest odvija onako kako treba i da su ubacivali razne kriminalne grupe. Ipak je probuđena savjest. Mi smo uspjeli da fotografišemo i snimimo sve to tako da mislim da će to ovog puta mnogo teže. Ukoliko im je to namjera, pozivam ih da to ne rade i da odrade svoj posao profesionalno, a mi ćemo učinti sve da sve bude mirno. Sama zamisao ovog protesta je takva da ne postoji mogućnost da dođe do nekih nereda“, konstatuje Branka Bošnjak.

Iako Demokratski front svu odgovornost za nerede tokom protesta prije tri nedjelje prebacuje na vlast, činjenica je da je kordon policije ispred Skupštine bio napadnut od strane demonstranata koji su na njih bacali kamenje, baklje i zapaljene flaše pune benzina pa je u javnosti bilo nedoumica u vezi sa odobrenjem ovog skupa.

Vujanović sa Bajdenom

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović je potvrdio da će 25. novembra biti u Zagrebu na sastanku šefova država zemalja regiona sa potpredsjednikom SAD, Džozefom Bajdenom.

Vujanović je rekao da se nada da će protest opozicionog Demokratskog fronta koji je najavljen za nedjelju biti miran, ali je i izrazio bojazan da će jedna od tema sa potpredsjednikom Bajdenom upravo biti i protesti u Crnoj Gori.

DF, prema riječima Branke Bošnjak, još uvijek nije dobio nikakav papir od MUP-a da se skup zabranjuje što se tumači kao odobrenje. Bošnjak kaže i da je, sudeći po jučerašnjoj izjavi ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića Televiziji Vijesti, sasvim izvjesno da će protest biti i zvanično odobren.

„Prva stvar je da mi, nadležni državni organi, ne želimo da suspendujemo jedno od osnovnih ustavnih prava koje je garantovano nizom međunarodnih pravnih akata, a to je pravo na mirno okupljanje. U nedjelju neće biti prisutni samo trojica ili četvorica ljudi koji su se prikazali kao organizatori kao što i u noći 24. oktobra nijesu svi prisutni građani imali negativan odnos prema policiji, napadali policiju i pokušali da uđu u crnogorski parlament. O tim stvarima treba voditi računa. Treba voditi računa i imati razumijevanja. Ja ga lično imam. To je više puta iskazano – da ima građana koji se protive načinu vođenja politike, imaju svoju političku preferenciju koja je u demokratskim društvima dozvoljena i Ustav im garantuje pravo na mirno okupljanje.“

Međutim, iako su ustavna prava građana na mirno okupljanje nesporna, to ne znači i da odluka MUP-a ne ostavlja prostor za dileme.

Ako mirne proteste najavljuje organizator koji je jednom već pokazao da nije u stanju da najavljeno i realizuje i na polovini zakazanog trajanja skupa se javno oglasi izjavom da više ne snosi odgovornost za postupke okupljenih – da li se time otvara prostor za rezerve u vezi sa kredibilitetom organizatora?

„Ono što je jasno je da se Demokratski front nije postavio i pokazao kao kvalitetan organizator javnog skupa te masovnosti i to je nešto što je više puta rečeno sa mnogih adresa. To se može potkrijepiti i činjenicama da nijesu imali ni dovoljan broj redara, da su sa same bine davane neadekvatne izjave koje su dodatno podgrijale atmosferu. Ono što je svakako izvjesno je da će brojni građani, bez obzira koliko su motivisani lošim stanjem u državi, nakon onih scena imati malo više otpora prema dolasku na ovaj skup iz straha da se ponovo ne desi nešto slično“, komentariše Boris Raonić, direktor Građanske alijanse koja je oktobarski protest Demokratskog fronta pratila na terenu uporedo sa monitoringom postupanja policije.

XS
SM
MD
LG