Dostupni linkovi

Suđenje Karadžiću: Analitičarka o ubijanju i istjerivanju


Tablica promjene strukture stanovništva prikazana u sudnici, 26. travnja 2012.
Tablica promjene strukture stanovništva prikazana u sudnici, 26. travnja 2012.
Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljeno je iskazom demografske analitičarke Eve Tabo (Ewa Tabeau). Ona je kao voditeljica projekta Demografske jedinice tužiteljstva do sada već svjedočila na 17 haških suđenja.

I ovom prilikom Tabo je predstavila nalaze o broju raseljenih, nestalih i ubijenih osoba u 20 bosanskohercegovačkih općina, Srebrenici te stradalnicima tijekom opsade Sarajeva – za što Karadžić, po skraćenoj verziji optužnice, odgovara po zapovjednoj odgovornosti.

Proceduru analize prema kojoj su određivani postoci ubijenih i raseljenih osoba demografska analitičarka je objašnjavala sucima na primjerima pojedinih općina u kojima se dogodilo protjerivanje. Poput Prijedora, u kojem je 1992.godine istjerano gotovo u potpunosti stanovništvo nesrpske nacionalnosti.

„Očigledno je već početkom 1993.godine veliki broj muslimana iz Prijedora, na temelju nezavisnih izvora, se iselio“, izjavila je svjedokinja napominjući kako se koristio i popis stanovništva RS-a pri utvrđivanju podataka.

Eva Tabo u sudnici, 26. travnja 2012.
Eva Tabo u sudnici, 26. travnja 2012.
U metodi analize Tabo je koristila popis stanovništva Bosne i Hercegovine iz 1991.godine usporedivši ga naknadno s popisom birača iz 1997.godine, kada je njih 2 i pol milijuna, ukupno oko 90 posto, izašlo na birališta.

U spomenutoj općini Prijedor, gdje je živjelo preko 112000 osoba, broj stanovništva srpske nacionalnosti se u par godina udvostručio, dok je ukupni broj bošnjačog pao s preko 40 na samo 1 posto.

„Za muslimane se vidi obrazac koji jasno pokazuje, da je 1995.godine, njihov omjer bio izrazito mali u odnosu na 1991.godinu što samo potvrđuje ono što smo proučavanjem utvrdili u našem vještačkom nalazu. U grafikonu 15 vidimo suprotno. Omjer Srba je značajno porastao 1995.u odnosu na 1991.godinu što je rezultat koji smo također utvrdilii u našem vještačkom nalazu“, navela je zaključe istraga u općini Prijedor koja je navedena kao obrazac etničkog čišćenja stanovništva nesrpske nacionalnosti u općinama navedenim u optužnici protiv Karadžića.

Tabo je sudu također prezentirala demografske nalaze o Srebrenici te opsadi Sarajeva koji potvrđuju neke druge istrage o tisućama ubijenih:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:37 0:00
Direktan link



Dovršetak glavnog iskaza nastaviti će se idući tjedan, nakon čega će uslijediti unakrsno ispitivanje analitičarke tužiteljstva od strane Karadžića koji osporava metode njezinog istraživanja.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG