Dostupni linkovi

Demograf obrane kritizirala metod identifikacije


Svetlana Radovanović
Svetlana Radovanović

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se višednevnim svjedočenjem demografskog vještaka Svetlane Radovanović, koja je kao svjedok obrane pokušala osporiti nalaze demografa haške optužbe u vezi masovnih grobnica iz Tomašice i okolice Srebrenice.

Podatke ekshumacija spomenutih grobnica tužiteljstvo je naime koristilo kao dokaze optužbi – o genocidu u bosanskohercegovačkim općinama 1992.godine, kao i o genocidu 1995.godine u Srebrenici.

Zadnji dan glavnog ispitivanja, Radovanović je kao svjedokinja obrane kritizirala kriterije uparivanja podataka koje je koristila demografkinja optužbe Eva Tabo (Ewa Tabeau)– prilikom usporedbe ekshumiranih osoba – s listama nestalih.

Radovanović je ustvrdila kako je Tabo željela manipulirati brojem od više stotina ubijenih Prijedorčana nesrpske nacionalnosti (pronađenih u Tomašici), kao i više tisuća bošnjačkih dječaka i muškaraca iz Srebrenice – navodno ubrajajući u egzekutirane osobe - i vojnike stradale u borbama, kao i umrle od prirodnih uzroka.

„Uparivanje je vršeno (za Tomašicu) po 72 kriterija, kao što je to rađeno za Srebrenicu. Sa 72 kriterija možete upariti što god hoćete. Cijeli Crveni križ, s kojim oni uparuju, sadrži oko 20 tisuća imena i prezimena. Nisam sigurna, ali mislim da je 3251 u odnosu na 22 tisuća ili 20 tisuća i nešto. Oko 16 posto (uparenih)“, argumentirala je svoj stav o namještanju Radovanović.

Suci tražili niz razjašnjenja stavova svjedokinje

Na kritiziranje izvještaja demografkinje optužbe Tabo – kritiku je uputio predsjedavajući sudac Alphons Orie – ističući kako obrana nije uputila ni jedan zahtjev za pojašnjenjem kriterija uparivanja ekshumiranih žrtava s listom nestalih osoba.

„Mene u ovom trenutku interesira – gdje su stvari otišle u krivom smjeru? U smislu ovog o čemu sada govori dr.Radovanović – da je gđa Tabo namjerno pokušavala prikriti neke stvari. Gdje su se stvari krivo odvijale u komunikaciji – je li tražio tko što od koga, je li Vijeće ikada zamoljeno da pomogne u rješavanju tih problema, o tome sada govorimo“, želio je detalje sudac Orie koji je svjedokinji obrane postavio niz pitanja, kao i drugi suci – tražeći pojašnjenje njezinih stavova.

U zadnjem dijelu sudskog dana u ponedjeljak Radovanović je počela unakrsno ispitivati haška optužba, suočavajući svjedokinju s izvještajem Tabo i ukazujući da su njezini proračuni i zaključci o demografskim podacima nestalih i ekshumiranih – točni. Također da je u svom izvještaju Tabo istaknula nepouzdane podatke o kojima je Radovanović govorila kao dijelu upitnih zaključaka.

Radovanović će nastaviti unakrsno ispitivati haška optužba i u utorak, a obrana generala Mladića je obavijestila - kako nakon njezine demografkinje - ima za ispitati još dva svjedoka do kraja izvođenja dokaza.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Radovanović

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG