Dostupni linkovi

Demarš Srbije Albaniji: Nepotreban šum posle otopljavanja


Zastava Srbije
Zastava Srbije

Ambasadoru Albanije u Beogradu Iliru Boćki uručena je protestna nota povodom izjave Edija Rame albanskog premijera o Kosovu i Albaniji, u Srbiji inače tumačene kao zalaganje za njihovo ujedinjenje. Zbog Raminih stavova, koje je zvanični Beograd ocenio neprihvatljivim i provokativnim, upućeno je pismo Savetu bezbednosti UN, kao i instrukcije misijama i ambasadama u inostranstvu.

Do novih šumova u odnosima dve države, dolazi posle čini se kratkotrajnog otopljavanja tokom koga su ministarske delegacije potpisale nekoliko bilateralnih sporazuma, a bilo je i najava o zajedničkom konkurisanju za novčane fondove EU.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, napominjući da mu nije namera da brani vlasti u Srbiji, kaže za naš program da delimično razume upućeni demarš albanskoj strani.

„Mislim da ovo ne vodi u dobrom pravcu. Kao što smo imali nepotrebno zatezanje odnosa na relaciji Beograd-Zagreb povodom Šešelja i nekih drugih stvari koje su se dešavale. Tako i ovde: taman se učini jedan korak napred i onda se zbog nekih događaja ili izjava vratimo dva tri koraka nazad“, smatra Popov.

Aleksandar Popov
Aleksandar Popov

Upitan kako će se potez Srbije, upućivanje protestne note Albaniji, odraziti na proces regionalne saradnje i hoće li našteti imidžu Srbije, Popov odgovara da ne očekuje tako nešto.

„Čini mi se da bi svaka ozbiljna država, a nemam nameru da branim naše vlasti niti bilo koju vlast koja je bila ovde, učinila takav potez. Mislim da je osnovni postulat Evrope da je prekrajanje granica završeno. I zato kažem da me prilično čudi tako blaga reakcija Brisela“, kaže Popov.

On smatra i da je dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU iako trenutno u zastoju toliko odmakao, da ga ovakvi i slični sporovi Srbije i Albanije – jednog od najbližih partnera Kosova ne mogu ničim opteretiti.

„Mislim da je Brisel već uložio suviše veliki moralni i drugi kapitalu taj dijalog. Da je previše odmakao da bi to sad moglo da se vrati unazad. Komesarka Mogerini je prilikom poseta Beogradu i Prištini dala veoma jasne poruke da se taj proces mora ubrzati. Siguran sam da će Brisel instistirati da se taj proces ne samo nastavi već i ubrza i da se ovaj zastoj do koga je došlo što brže otkloni. Tu će Brisel morati da odigra ključnu ulogu i ponudi rešenje za Zajednicu srpskih opština jer očito da su stanovišta Beograda i Prištine tu dijametralno suprotna", zaključuje Aleksandar Popov direktor novosadskog Centra za regionalizam.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG