Dostupni linkovi

Delawie: SAD protiv neopreznih priča o ujedinjenju Kosova i Albanije


Mi smo protiv neopreznih razgovora o unifikaciji i preteranih reakcija na takve izjave koje podrivaju regionalnu stabilnost: Greg Delawie
Mi smo protiv neopreznih razgovora o unifikaciji i preteranih reakcija na takve izjave koje podrivaju regionalnu stabilnost: Greg Delawie

Američki ambasador na Kosovu Greg Delawie ocenio je neopreznim priče o mogućnosti ujedinjavanja Kosova i Albanije.

"Američka vlada podržava suverenitet i Kosova i Albanije. Mi smo protiv neopreznih priča o ujedinjenju i preteranih reakcija na takve izjave koje podrivaju regionalnu stabilnost", kazao je Delawie za Radio Slobodna Evropa.

Reakcija je usledila nakon što je premijer Albanije Edi Rama u intervjuu za portal Politico rekao da su otvoreni put prema evrointegracijama i jasna perspektiva jedini način da Balkan ostane miran, ali da "ukoliko ta nada, odnosno perspektiva nedostaje, onda se male unije mogu desiti".

Nakon toga, predsednik Kosova Hašim Tači za Radio Slobodna Evropa je istakao da ukoliko Evropska unija (EU) zatvori vrata Kosovu, "svi Albanci regiona živeće u jednoj jedinstvenoj državi kako bi se nastavilo dalje sa integracijom u evropsku porodicu". On je dodao da EU nema nikakvu viziju prema Zapadnom Balkanu.

"Ako EU nastavi sa ovim zastojem i nejasnim pristupom (prema Zapadnom Balkanu) onda će, naravno, svaka zemlja da donese odluku o svojoj budućnosti, o svojoj sigurnoj budućnosti koja vodi i prema nacionalnoj perspektivi, ali mi želimo da gradimo multietničke države", rekao je.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić apelovao je na političke predstavnike Albanaca da ne izlaze u javnost sa izjavama o potrebi da svi Albanci regiona formiraju jedinstvenu državu ukoliko bude zaustavljen proces evropskih integracija, prenosi Beta.

"Mi ih molimo, ponavljam, molimo da sa takvim izjavama, ma šta mislili, ne izlaze u javnost jer to ne doprinosi dobrim odnosima u regionu, niti stvaranju atmosfere saradnje i zajedničkog rada na važnim projektima", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, nakon sastanka sa predstavnicima fabrika odbrambene industrije.

On je ocenio da tako nešto, bez obzira na nečije želje, neće biti dozvoljeno.

Prethodno su i iz Evropske unije upozorili da "svaki oblik političkog uplitanja šteti konsolidaciji dobrosusedskih odnosa".

Kako je za RSE kazala portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančič, Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu i na tome se radi sa svim partnerima u regionu, na osnovu principa pomirenja i regionalne saradnje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG