Dostupni linkovi

„Deca Romvila“ u Uličnoj galeriji Beograda


Deca Romvila (photo: Ivan Božinoski)
Deca Romvila (photo: Ivan Božinoski)
Život romske dece u „kartonskom naselju“ u Beogradu, tema je izložbe fotografija „Deca Romvila“, autora Ivana Božinoskog, čiji su radovi od petka, 9. novembra, izloženi u Uličnoj galeriji kod pasaža Bezistan.

Na 15 fotografija prikazan je delić svakodnevice Roma, prvenstveno romske dece, u novobeogradskom improvizovanom naselju “Romvil”, u okolini Belvila. Tokom četiri meseca druženja sa stanovnicima “Romvila”, Božinoski je, kako kaže, uporedo istraživao i dokumentovao njihov život.

U razgovoru za RSE, on objašnjava da je namerno izabrao zimski period, jer je želeo da vidi “kako izgleda njihov život u tim surovim uslovima”.

“Bili su uskraćeni za elementarna životna pitanja, poput vode i struje. Oni su imali u celom tom naselju dve česme iz kojih su crpeli vodu za piće i higijenu, što je naravno bilo jako oskudno. Čak sve to smetlište koje je tu postojalo je dosta ugrožavalo njihov život. To je bilo veoma, mogu reći čak i zastrašujuće, kad pogledate decu koja se igraju u celom tom haosu”, ističe Božinoski.

Gradske vlasti su u prvoj polovini ove godine počele raseljavanje Roma iz ovog beogradskog naselja. Do sada je preko 200 porodica prebačeno u kontejnerska naselja na periferiji Beograda te u još devet gradova i opština u Srbiji, a Božinoski kaže da će sledeću seriju fotografija napraviti u novim naseljima.

No, iako preseljeni u takozvana “higijenska naselja”, Romi su nastavili da se suočavaju sa problemima. U delu Beograda koji se zove Resnik, meštani su nekoliko dana protestovali zbog dolaska novih sugrađana, dok su četiri romske porodice sa 11 dece izbačene iz nužnog smeštaja u Leskovcu. Kritike su stizale i iz nevladinog sektora, pa je Amnesti Internešnal ukazao na to da gradske vlasti koje sprovode raseljavanje nisu napravile nikakav plan "niti su imali bilo kakve konsultacije sa porodicama koje tu žive, što je suprotno međunarodnim pravima".

Odnos većinske zajednice prema Romima se, smatra Božinoski, uglavnom svodi na nerazumevanje, zbog čega romska populacija gaji nepoverenje. To je iskusio i sam tokom rada u „Romvilu“.

„Moja poenta je bila da fotografišem celokupnu romsku zajednicu, međutim, kako sam ja prilazio, tako su oni bežali od kamere. Ograđivali su se time da neće da se fotografišu za novinare i ljude koji dolaze da ih eksploatišu“, objašnjava on.

Saradnju je vremenom ostvario najpre sa decom, a potom su se „oslobodili“ i stariji žitelji naselja.

„Jednostavno, bez poverenja i komunikacije koja je bila svakodnevna, nije moglo drugačije“, zaključuje Božinoski, sa kojim će Beograđani moći da se lično upoznaju 1. i 2. decembra, kada će biti organizovane radionice i diskusije o temama koje izložba otvara.
XS
SM
MD
LG