Dostupni linkovi

Debata na Kosovu: Otvoreno sa mladima o nasilnom ekstremizmu


Hapšenja na Kosovu pod sumnjom učešća u ISIS-u, ilustrativna fotografija
Hapšenja na Kosovu pod sumnjom učešća u ISIS-u, ilustrativna fotografija

Učenici srednjih škola bili su učesnici debate o nasilnom ekstremizmu, održane u utorak u Vučitrnu. Debatu je organizovao Kosovski centar za bezbednosne studije.

Mladi su govorili uglavnom o učešću građana Kosova u stranim ratovima na strani organizacija koje su međunarodne poznate kao terorističke, Islamska država i Al-Nusra.

Auron Šaćiri, učenik treće godine srednje škole, smatra da su većina onih koji su krenuli na takav put bili izmanipulisani od strane određenih grupa koje podržavaju militante Islamske države.

“Smatram da mladi sa Kosova idu tamo iz neznanja. Ne znaju o veri, nisu čitali knjige o veri, nisu slušali savete porodica niti onih koji znaju nešto o tome”, kazao je on.

Druga učenica, koja nije želela da kaže svoje ime, govorila je o pritisku kroz koji je njen rođak prošao kako bi se pridružio militantima ID.

“Jedan moj bliži rođak je otišao u ISIS i njegova porodica je bila pod pretnjama ukoliko ne podrži taj njegov odlazak”, kazala je ona.

Stangel: Društvene mreže imaju važnu ulogu u borbi protiv ekstremizma

Jedan od važnih elemenata u borbi protiv globalnog nasilnog ekstremizma i prije svih "Islamske države" jeste i takozvani rat u oblasti „društvenih medija“. Za Glas Amerike o tome je ove nedjelje govorio američki podsekretar za javnu diplomatiju Ričard Stangel, koji predvodi Centar za strateške antiterorističke komunikacije.

Stangel kaže da se stvari na tom polju menjaju, i da je još efikasnije kada poruka suprotna stavovima" Islamske države" stiže iz samog muslimasnkog svijeta, ili nekih drugih entiteta, a ne SAD. OPŠRINIJE

Skender Perteši iz Centra za bezbednosne studije, smatra da je potrebno da se u svim školama na Kosovu, pogotovo u srednjim, organizuju debate o posledicama nasilnog ekstremizma.

“Ima slučajeva kada učenici ne mogu da podvuku liniju između religije i onoga što se dešava u Siriji. Bilo je slučajeva kada učenici nisu imali dovoljno informacija o tome šta se tamo dešava i o posledicama po mlade ljude. Bilo je i slučajeva kada nisu znali da razlikuju. Ima dosta loših shvatanja oko onoga šta se dešava na Bliskom Istoku”, kazao je Perteši.

U stranim ratovima do sada je uzelo učešće oko 200 Kosovara, a oko 20 njih je ubijeno. Perteši navodi da samo iz opštine Junik nije otišla ni jedna osoba.

Opštine kao što su Vučitrn, Mitrovica, Elezov Han, Kačanik i Gnjilane su one koje su najviše bile pod uticajem ovog fenomena”, kazao je Parteši.

On je uputio kritike na račun kosovskih institucija što ne poduzimaju dovoljno mera a kako bi se građani informasali više o nasilnom ekstremizmu i o njegovim posledicama.

Kosovski centar za bezbednosne studije zajedno sa Kancelarijom EU sprovodi kampanju u svakoj opštini o podizanju svesti oko toga šta društvo može da uradi a kako bi se sprečio nasilni ekstremizam.

XS
SM
MD
LG