Dostupni linkovi

Davutoglu u Beogradu: Začin za ukusnu balkansku čorbu


Mir i prosperitet najvažniji su za Balkan, poručili su u Beogradu premijeri Turske i Srbije, Ahmet Davutoglu i Aleksandar Vučić.

Predsednik turske vlade, koji je u Beogradu prvi put kao premijer, rekao je da se nada će Turska uskoro opet imati dobre odnose sa Rusijom ali i napomenuo da na dobre srpsko-turske odnose ne može da utiče nijedna treća strana.

„Srbija je prijatelj i Turske i Rusije. Do ove krize i mi smo sa Rusijom imali krajnje dobre odnose. Srbija i Turska su dve zemlje koje žive ne istom području, rame uz rame, koje se poštuju. Oduvek je Balkan za nas bio jedna ukusna čorba, sastavljena od različitih nacionalnosti i vera. I mi, zajedno sa Srbijom, u nju želimo da stavimo jedan lep začin, da bude još lepša i ukusnija. Odnosi Srbije i Turske ne mogu biti narušeni, idu putem mira i prosperiteta, i zato sam ja danas ovde,“ izjavio je Davutoglu.

Novopazarci od Davutoglua očekuju nova radna mesta

Novopazarci od Davutoglua očekuju nova radna mesta

Premijer Turske će u okviru dvodnevne posete Srbiji dan posle posetiti i Novi Pazar.

Prema zvaničnom protokulu Davutoglu dolazi u utorak oko 12 sati helikopterom u Novi Pazar, gde će razgovarati sa gradskim rukovodstvom, održati konferenciju za novinare, prošetati Pešačkom zonom, a u 14 sati prisustvovati svečanoj sednici Bošnjačkog nacionalnog veća.

Bezbednost je podignuta na najviši nivo, a pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara, Faruk Suljević, kaže za RSE da ovaj grad potpuno spremno dočekuje turskog premijera.

Programski koordinator NVO Urban in, Sead Biberović, smatra da su ulaganja Turske u ovaj kraj izuzetno mala, u odnosu na očekivanja Bošnjaka i mogućnosti ove zemlje, ali da je svaka pomoć značajna.

Biberović ističe da mu je interesantan odnos Bošnjaka prema Turskoj, jer je jedan deo građana smatra posebnom i matičnom državom, o čemu možete više pročitati OVDE

Odgovarajući na pitanje da li očekuje reakciju Rusije na susret sa Davutogluom, i to u danu kad je Rusija pojačala sankcije Turskoj, Vučić je rekao da je susret predstavnika vlada dve zemlje unutrašnja stvar Srbije i Turske.

“Srbija nikome nije zamerala na susretima, pa očekujem da tako postupe i drugi prema njoj. Srbija je mala zemlja koja ne čezne za tim da rešava velike svetske probleme. Nastavićemo dobre odnose sa Rusijom i sa Turskom. Srećni smo i ponosni što su nam prijatelji i Rusi i Turci. Želeli bismo da svi problemi u međusobnih odnosima tih zemalja budu rešeni na najbolji mogući način. To bi bilo nešto čemu bi se Srbija svakako obradovala.“

U četiri oka dvojica premijera razgovarala su o ekonomskoj saradnji Srbije i Turske, razmeni koja bi 2017. trebalo da dostigne milijardu dolara, turskim investicijama i infrastukturniom projektima, posebno u enegetici i rudarstvu, ali i odnosima u regionu i Vučićevoj poseti Srebrenici.

Srpski premijer je, osvrnuvši se na priču o “balkanskoj čorbi”, rekao da najradije beži od metafora, i dodao da Srbija želi da nastavi konstruktivnu ulogu u regionu.

“Želja Srbije je da se očuvaju mir i stabilnost. Uspeli smo da utičemo, koliko je to bilo u našoj moći, da se očuva regionalna stabilnost. To ćemo da radimo i u narednom periodu.”

Ahmet Davutoglu rekao je da između Srbije i Turske postoje važni istorijski odnosi i da je bitno da se dobre bilateralne relacije još više poprave.

“Bez obzira na geografsku udaljenost, ne postoje granice između suseda. Ali i danas na Balkanu ima onih koji žele sukobe, radikalnih grupa koje idu ka tome. Ne želimo da se to dešava u 21. veku. Važan je suživot, ekonomska i kulturna saradnja, prosperitet. Dolaskom u Srebrenicu premijer Vučić pokazao je ispravan stav i želju za brisanjem loših uspomena. Moramo da poštujemo granice na Balkanu, i granice Srbije i Bosne i Hercegovine. Niko ovde nema nikakvih istorijskih pretenzija. Želim da kažem građanima Srbije: ’Istanbul je i vaš grad. I Antalija je vaš grad...“ A ja se u Beogradu osećam kao kod kuće,“ poručio je Davutoglu.

Tokom dvodnevne posete Srbiji Ahmet Davutoglu učestvuje na srpsko-turskom ekonomskom forumu u Beogradu, razgovara sa domaćim zvaničnicima i odlazi u posetu Novom Pazaru. U njegovoj pratnji je i 130 turskih biznismena koji žele poslove u Srbiji.

(FOTOGALERIJA: Vučić i Davutoglu u šetnji Kalemegdanom)

Safeta Biševac, novinarka lista beogradskog „Danas“, kaže za RSE da je očigledno da su očekivanja Srbije od ekonomske saradnje sa Turskom velika.

“Međutim, poseta turskog premijera ovde je veoma tiho najavljena. Čini mi se da je to, pre svega, iz političkih razloga. Srbija se istovremeno trudi da poseta prođe polutajno kako ne bi naljutila predsednika Rusije Vladimira Putina. Vrlo je indikativno da predsednik Srbije Tomislav Nikolić ne prima premijera Davutoglua. Barem do sada, njihov susret nije najavljen.”

Poseta premijera Turske Srbije događa se u trenutku zategnutih odosa Ankare i Moskve, nakon što je Turska oborila ruski avion u pograničnoj zoni sa Sirijom, tvrdeći da je narušio njihov vazdušni prostor. Političko-vojne tenzije rezultirale su time da je Rusija uvela ekonomske sankcije protiv Turske koje su pogodile oblast prehrambene industrije, čarter-letove i zapošljavanje turskih državljana. Ruski zvaničnici objavili su da je zamrznut i rad na realizaciji projekta gasovoda "Turski tok".

“Srbija bi svakako mogla da iskoristi trenutne političke nesuglasice i ekonomski rat između Rusije i Turske, time što bi Turci deo investicija koje su imali u Rusiji mogli da preusmere na Srbiju. Naravno, ukoliko takav potez ne naljuti Rusiju. Ali tursko tržište je veoma zahtevno. Srbija nema dovoljno kvalitetnu robu da izveze u Tursku. Koliko se meni čini, srpski zvaničnici, konkretno potpredsednik vlade Rasim Ljajić, očekuju da spoljnotrgovinska razmena dve zemlje ove godine dostigne milijardu dolara. Poslednji rezultati, iz 2013. godine, govore o spoljnotrgovinskoj razmeni od oko 700 miliona dolara, što je veoma značajna cifra, ali je veliki deficit na strani Srbije. Tačnije, Srbija uvozi iz turske tri puta više robe nego što izvozi”, kaže Biševac.

Safeta Biševac ukazuje da se ekonomski, ali i politički, odnosi Srbije i Turske u poslednjih pet godina poboljšavaju.

Safeta Biševac
Safeta Biševac

“Prvo je bila poseta 2009. godine tadašnjeg predsednika Abdualha Gula Beogradu, a zatim je usledila poseta tadašnjeg premijera Redžepa Tajipa Erdogana. Mnogi visoki zvaničnici Srbije su posetili Tursku. Dve zemlje imaju veoma dobru bilateralnu saradnju i u ekonomskoj i u političkoj sferi. Naravno, kamen spoticanja je Kosovo, a mislim da je aktuelni kamen spoticanja odnos prema Moskvi”, zaključuje Safeta Biševac.

Dolazak Ahmeta Davutoglua u Beograd prva je poseta turskog premijera od leta 2010. godine, kada je na toj funkciji bio sadašnji predsednik Redžep Tajip Erdogan. Davutoglu je poslednji put posetio Srbiju u junu 2014. godine kao ministar spoljnih poslova.

XS
SM
MD
LG