Dostupni linkovi

Policija ubila osumnjičenog za napade u Kopenhagenu


Policija obezbeđuje mesto ispred kafea, gde je izvršen prvi napad
Policija obezbeđuje mesto ispred kafea, gde je izvršen prvi napad

Danska policija ubila je u nedelju osumnjičenog za koga veruje da je odgovoran za dva napada, na jedan kafe i sinagogu, u kojima su ubijena dva civila, a pet policajaca je ranjeno. Premijerka Danske kaže da je njena zemlja napadnuta terorom, ali da će braniti slobodu i demokratiju u Danskoj. Izraelski premijer poziva Jevreje iz Evrope da utočište potraže u Izraelu.

U opsežnu poteru za osumnjičenim, nakon napada koji se dogodio u subotu, bili su uključeni helikopteri i brojna oklopna vozila na obično mirnim ulicama Kopenhagena. Oko pet sati ujutro po lokalnom vremenu, policija je saopštila da je pucala i ubila jednog čoveka u Norebru, delu Kopenhagena nedaleko od mesta oba napada.

Policija je, kako prenosi BBC, držala pod prismotrom stan u kojem je živeo osumnjičeni. Kada se pojavio i spazio policajce, izvukao je pištolj i počeo da puca. Pripadnici policije otvorili su vatru i ubili ga.

"Pretpostavljamo da je u pitanju isti osumnjičeni koji stoji iza oba incidenta...koji je ubijen (u akciji) policije", rekao je glavni policijski inspektor Torben Molgard Jensen novinarima.

U prvoj pucnjavi u kafeu u kome je bila u toku debata o slobodi govora, nalazio se švedski karikaturista Lars Vilks, kome je prećeno smrću zbog satiričnih karikatura proroka Muhameda.

Policija veruje da je upravo Vilks, kao glavni govornik, bio meta.

Događaju u kafeu prisustvovao je francuski ambasador Fransoa Zimerej, koji je pohvalio podršku Danske slobodi govora nakon napada u Parizu. Očevici kažu da je ambasador jedva završio uvodnu reč kada je odjeknulo čak 40 hitaca ispred kafea, u koji je napadač pokušao da uđe.

Organizatorka događaja u kafeu Hele Meret Briks rekla je za Rojters da je napadač nosio masku.

Kao posledica pucnjave, preminuo je jedan 55-godišnji muškarac, saopštila je policija rano jutros. Nekoliko sati kasnije, tokom noći, pucnji su ispaljeni u sinagogi u drugom delu grada oko pola sata pešice od kafea.

Jedan muškarac je pogođen u glavu i kasnije je potvrđeno da je mrtav. U istom napadu ranjena su dva policajca.

Danska premijerka Hele Torning-Šmit opisala je prvi napad, koji nosi dosta sličnosti sa napadom na redakciju satiričnog nedeljnika "Šarli ebdo", u januaru, u Parizu, u kome je ubijeno 12 ljudi, kao "politički motivisan i stoga teroristički napad".

“Danska je bila napadnuta terorom. Juče je bila napadnuta mirna i demokratska debata, a sinoć je čovek ubijen kod jevrejske sinagoge. Postoji samo jedan odgovor koji već danas možemo dati, a to je da ćemo braniti našu demokratiju i Dansku”, rekla je predsednica danske Vlade.

Ona je tokom dana posetila sinagogu kod koje se napad dogodio, gde je kazala da će Danska učiniti sve da zaštiti svoju jevrejsku zajednicu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je u nedelju evropske Jevreje na "masovnu imigraciju" u maticu Izrael nakon jučerašnjih napada u Kopenhagenu u kojima je ubijen jedan danski Jevrejin.

Izraelski premijer je dodao da će njegova vlada na današnjoj sednici odlučivati o sumi od 46 miliona dolara kojom bi se finansijski potpomogao plan useljavanja Jevreja iz Francuske, Belgije i Ukrajine.

"Za ovaj talas nasilja očekujemo da će se nastaviti", rekao je Netanjahu na početku sednice Vlade. "Jevreji zaslužuju bezbednost u svakoj zemlji, ali mi porucujemo našoj braći i sestrama Izrael je vaš dom", naglasio je Netanjahu.

Jair Melkior, glavni rabin Danske, izjavio je, međutim, da je "razočaran" Netanjahuovim pozivom na useljavanje.

"Teror nije razlog za iseljavanje u Izrael", rekao je Melkior.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernar Kaznev posetio je u nedelju dansku prestonicu. On je ispred napadnute sinagoge položio cveće u znak sećanja na ubijenog civila. Tom prilikom, francuski ministar je rekao da je neophodna odlučnost u zajedničkoj borbi protiv terorizma.

"Zajedno smo u ovom periodu i izražavamo svoju solidarnost s danskim prijateljima. Opasnost još postoji u Evropskoj uniji ali smo odlučni da se zajedno borimo protiv terorizma", rekao je Kaznev, čija je zemlja prva reagovala posle napada u Kopenhagenu.

Predsednik Evropskog saveta Donald Task izjavio je da je napad koji se u subotu dogodio u Danskoj "još jedan brutalni teroristički napad usmeren na naše fundamentalne vrednosti i slobode, uključujući slobodu govora".

Danska se našla na meti islamista nakon objavljivanja satiričnih karikatura proroka Muhameda, pre deset godina, koje su bile povod za nasilne proteste u brojnim muslimanskim zemljama, na kojima je bilo žrtava.

Vilks je izazvao kontroverzu 2007. svojim karikaturama proroka Muhameda, zbog kojih je dobio brojne pretnje smrću, a od 2010. živeo je od zaštitom švedske policije.

Pre dve godine, jedna Amerikanka je osuđena na 10 godina zatvora u SAD zbog zavere da danskog karikaturistu ubije.

XS
SM
MD
LG