Dostupni linkovi

Danska za odgovornu, dinamičnu i sigurnu Evropu


Ilustracija
Ilustracija
S Novom 2012. godinom, Danska je preuzela šestomjesečno predsjedavanje Europskom unijom i tako se po sedmi put našla na njenom čelu. Prioriteti danskog predsjedavanja Unijom su odgovorna, dinamična, zelena i sigurna Evropa. Predsjedavanje Unijom Danska je preuzela od Poljske u jeku dužničke krize u zoni eura.

Danska premijerka Hele Torning-Šmit, poručila je da će raditi na okupljanju svih evropskih zemalja, kako bi se izbjegao nastanak podjela između članica eurozone i ostalih zemalja o pitanjima koja utiču na Evropsku uniju u cjelini

Unija je ušla u period koji će obilježiti još oštrije rezanje fondova, stezanje kaiša svuda gdje je to moguće, a i gdje nije, što najavljuje nove socijalne probleme i neizvjesnu egzistenciju za sve veći broj Evropljana.

Statistike već kažu da je gotovo 140 miliona žitelja Unije opasno blizu siromaštvu gdje bi se pridružili onima koji tamo već jesu. U samoj Belgiji je riječ o svakom šestom njenom stanovniku. Kriza udara svuda i sve njene posljedice su bolno povezane.

Eksperti upozoravaju da su čak, kao posljedica krize, u porastu mentalni problemi. Cijeli sistem zdravstvene zaštite je direktno ugrožen, posebno u zemljama evropskog istoka, gdje ljudi jednostavno nemaju novca da plaćaju doktore koji, opet - kao što je to uradilo 1400 medicinara u Slovačkoj - pakuju kofere i odlaze tražeći bolji život.

U takvoj atmosferi Danci nastoje ojačati evropsko vezivno tkivo, pokušavajući pokazati da je taj projekat vrijedan truda i znoja. Ministar u danskoj vladi za evropska pitanja, Nicolai Wammen:

„Fokusom na ono što donosi konkretne rezultate Evropi, dansko predsjedništvo će učiniti sve da pokaže kako je Evropska unija još uvijek u stanju da donosi neophodne odluke. Zato je i snažan signal danskog predsjedništva da ovo nije vrijeme za nadmudrivanje između evropskog Predsjedništva, Komisije i Parlamenta. Ovo je vrijeme kada moramo da radimo zajedno. Prioriteti danskog predsjedavanja su: odgovorna Evropa, dinamična Evropa, zelena i sigurna Evropa.”

Kriza eura poseban izazov

Danci na evropskom kormilu žele Evropu učiniti ekonomski odgovornom, što podrazumijeva da se svi, ili barem skoro svi, slože oko novih pravila ekonomskog upravljanja i - što je Kopenhagenu posebno važno - ta bi se pravila po prvi put trebala primjeniti u praksi upravo tokom danskog predsjedavanja.
Poster sa novčićem eura na zgradi sjedišta Evropske komisije u Briselu, decembar 2011. - ilustracija
Poster sa novčićem eura na zgradi sjedišta Evropske komisije u Briselu, decembar 2011. - ilustracija

Globalno, perspektive civilizacije u kojoj živimo su mršave, ponajviše zahvaljujući njoj samoj, tako da Danci nemaju razloga za radost zbog predsjedavanja- umjesto toga:

„Približavamo se odlučujućem trenutku u našoj istoriji - Danska preuzima predsjedavanje kada se pred nas postavljaju različite mogućnosti o zajedničkoj budućnosti. Suočavamo se sa najdubljom ekonomskom krizom od Drugog svjetskog rata, približavamo se šestom stepenu Celzija globalnog otopljavanja, u situaciji smo kada su cijene sirovina dostigle vrhunac. Uz to sve, moramo nešto učiniti kako bismo evropsku ekonomiju održali vitalnom”, kaže ministar u danskoj vladi za klimatske promjene i energiju, Martin Lidegaard.

Poseban izazov za Dance je kriza eura. Iako sami nisu prihvatili zajedničku evropsku valutu, podržavaju novi međudržavni ugovor koji bi uveo više kontrole nad finansijskim tržištem, svjesni da trenutna situacija nosi opasnost podjele Evrope na euro-zonu i ostale. Razumljivo, prepoznaju euro kao evropski projekat čija propast je, jednostavno, nezamisliva.

„Ukoliko bi euro propao, to ne bi bilo realno jer niko ne bi mogao da podnese posljedice, koje bi bile ogromne”, ocjenjuje ministar ekonomije Danske, Margrethe Vestager.

Danci na listi svojih prioriteta imaju i podršku svemu što nosi predznak evropskog, do odnosa prema susjedima, podrške Evropskom servisu za vanjske poslove i, konačno, procesu proširenja Evropske unije.

„Takođe će i proširenje biti važan zadatak za dansko predsjedavanje. Nadamo se nastavku pregovora sa Turskom i Islandom, nadamo se da ćemo u junu otvoriti pregovore sa Crnom Gorom, kao i februara ove godine odobriti status kandidata za Srbiju, u skladu sa zaključcima nedavnog evropskog summita”, kaže Ministar za evropske poslove Danske, Nicolai Wammen:

BiH u ovoj priči još nema. Danci i svi ostali s te strane čekaju implementaciju nedavno postignutog dogovora bh. lidera o državnoj vlasti i zakonima ključnim za nastavak puta prema evropskim integracijama. Od toga će ovisiti i odgovor Brisela, ukoliko za odgovor bude povoda.

Na vratima Evrope


Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati možete slušati u našem radijskom programu. Sadržaji iz ovog programa nalaze se i na našoj internet stranici.

(Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
  • Slika 16x9

    Elvir Bucalo

    Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

XS
SM
MD
LG