Dostupni linkovi

Dan žalosti u Rusiji zbog avionske nesreće


Cveće za poginule u avionskoj nesreći
Cveće za poginule u avionskoj nesreći
U Rusiji je u ponedeljak dan žalosti za 50 žrtava koje su stradale kada je na međunarodnom aerodromu u Kazanju u nedelju je pri sletanju pao avion "boing 737".

Avion, koji je poleteo sa moskovskog aerodroma Domo-dedovo, eksplodirao je pri drugom pokušaju sletanja, rekla je portparolka ministarstva za vanredne situacije Irina Rošius.

„U avionu je bilo šest članova posade i 44-oro putnika. Prema prvim informacijama, među putnicima nije bilo dece. Kako smo ranije saopštili, sudeći prema podacima koje imamo, na žalost nema preživelih.“

Zvaničnik ministarstva Viktor Jušenko, dodao je da čine sve što mogu da olakšaju veoma tešku situaciju.

“Organizovan je rad spasilaca, kao i psihologa koji rade sa rođacima stradalih. Otvorena je vruća telefonska linija. Vladina radna grupa nastavlja rad u pokušaju da olakša vandrednu situaciju u Kazanju i spreči izbijanje požara.“



Agencija Raša tudej prenosi ocenu stručnjaka iz hitne službe, koji je rekao da je najverovatnije pilot napravio grešku, ali i da ne iskuljučuje to da je u pitanju tehnički kvar letelice stare 23 godine.

Među poginulima u nesreći je i sin predsednika regiona Tatarstan, Irek Minjikanov i šef ruske sigurnosne službe u Tatarstanu Aleksandar Antonov kao i Britanka Dona Karolina Bul i jedan Ukrajinac.

Ostale žrtve te avionske nesreće su, kako se veruje, Rusi.

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je vladi da osnuje komisiju za hitnu istragu nesreće.

Spasilačke ekipe pronašle su tela svih poginulih, saopštili su zvaničnici iz centra za vanredne situacije Tartarstana, zapadne republike čiji je Kazanj glavni grad. Avion koji se srušio pripada regionalnoj aviokompaniji Tatarstana.

Prema svedočenju očevidaca, Boeing je brzo izgubio visinu i rezervoar s gorivom je eksplodirao pri udaru.
XS
SM
MD
LG