Dostupni linkovi

Izetbegović: Doći ću na Dan RS kada promijene 9. januar


Milorad Dodik i Bakir Izetbegović
Milorad Dodik i Bakir Izetbegović

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odlučio - 9. januar, Dan Republike Srpske je u suprotnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika diskriminacije.

Inače, podnosilac zahtjeva za ocjenu ustavnosti, prije tri godine bio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH. Trideset i šest mjeseci kasnije kaže kako je Bosna i Hercegovina i srpska i hrvatska i bošnjačka, pa je u skladu sa tim i Republika Srpska entitet svih naroda koji u njoj žive.

„Tvrdnje da se ovim šteti RS, da se ide ka ukidanju RS, da ja ne prihvatam RS i radim protiv interesa ovog entiteta, naprosto nisu tačne, jer ovim se ne šteti Republici Srpskoj. Dapače, svaki korak ka jednakosti ljudi u tom entitetu, provedba konvencija, Ustava, samo može stabilizirati ovaj entitet i učiniti ga boljim“, kazao je Izetbegović.

Izetbegović podsjeća da su se 9.januara 1992. ekskluzivno izdvojili poslanici iz reda srpskog naroda i donijeli odluke da se teritorijalno razgraniče sa ostalima. Prema njegovim riječima, to je dan kada se slavi i pravoslavna krsna slava u kojoj se ne mogu prepoznati drugi narodi.

„Stoga pozivam vlasti RS da provedu najnoviju odluku Ustavnog suda i da odrede datum praznovanja prihvatljiv svima. I pozivam sve nas, uticajne u Bosni i Hercegovini, da ispravimo sve diskriminatorske odredbe u cijeloj Bosni i Hercegovini, da to učinimo u parlamentima, a ne na sudovima. Da ukinemo sve što diskriminira, što vrijeđa, što omogućava dominaciju jedni nad drugima i što omogućava duple standarde“, naveo je Izetbegović.

I dok Izetbegović poziva na provođenje odluke, u Republici Srpskoj su, manje - više, jednoglasni da se to neće desiti. Na čelu je predsjednik tog bosanskohercegovačkog entiteta, Milorad Dodik, koji u svom prepoznatljivom stilu i vulgarnim riječima, poručuje:

„Ja tu odluku neću provoditi. 9. januar će se slaviti dok sam ja predsjednik Republike i svake godine ćemo slaviti deveti i kao krsnu slavu, a oni neka to zavežu za neku stvar“, rekao je Dodik.

Problem nije dan nego datum

Diplomatskijim, ali ništa drugačijim stavovima i ostali predstavnici vlasti u Republici Srpskoj, bez obzira pripadali poziciji ili opoziciji. Navode da je odluka Ustavnog suda usmjerena protiv Republike Srpske, da je politička, a ne pravno zasnovan akt, te da joj je cilj „nepriznavanje legaliteta i legitimiteta RS i dejtonskog ustavnopravnog poretka BiH“.

No, podsjećamo kako je i Vececijanska komisija Vijeća Evrope prije dvije godine dala zvanični stav Ustavnom sudu BiH, smatrajući da 9. januar nosi moguću diskriminaciju nesrpskog stanovništva u ovom dijelu BiH.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić kaže da su bošnjački zvaničnici dugo godina ukazivali na činjenicu da je 9. januar kao praznik tog entiteta neprihvatljiv s pozicije Bošnjaka.

„Mi se u isto vrijeme pozivamo da obilježimo dan entiteta i obilježavanje krsne slave Republike Srpske. Za nas je to bilo neprihvatljivo i sasvim je logično ako se uvažava Konvencija o ljudskim pravima i slobodama, ako se uvažava činjenica da niko ne može biti diskriminiran, logično je bilo da će Ustavni sud donijeti odluku da taj datum ne može biti dan ovoga entiteta“, ocjenjuje Salkić.

Kao što se mnogo puta do sada pokazalo, odluka Ustavnog suda BiH pogodovaće političkim elitama kojima odgovaraju međuetničke tenzije. Psiholog Srđan Puhalo ide i korak dalje i kaže kako će se ona zloupotrijebiti za dalje promicanje teze kako neko želi ukinutu Republiku Srpsku, o čemu nema govora, navodi Puhalo.

„Jer ovdje nije problem Dan Republike Srpske, već datum Republike Srpske. Republika Srpska je promijenila grb, Republika Srpska je promijenila himnu i nije se ukinula, i to na zahtjev drugih etničkih grupa. Postavlja se samo pitanje- Republika Srpske je prihvatila da su svi građani ravnopravni na njenoj teritoriji, to je ona odluka o konstitutivnosti, samim tim, mora se voditi računa o interesima svih građana“, poručuje Puhalo.

I dok je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik za nedjelju zakazao sastanak svih važnih političkih ličnosti, na kojem će se odrediti prema odluci Ustavnog suda, Bakir Izetbegović, član bh Predsjedništva kaže kako sumnja da će odluka biti provedena, s obzirom na činjenicu da 60 presuda ove sudske institucije to nije, te poručuje:

„Prihvatam Republiku Srpsku, nisam protiv njenog interesa, prihvatam da ima pravo da slavi datum kojeg će svi njeni građani prihvatati, tad ću se i ja rado odazvati i doći na Dan Republike Srpske“, zaključuje Izetbegović.

XS
SM
MD
LG