Dostupni linkovi

BiH: Grupa poslanika za spriječavanje referenduma u RS


Parlament BiH
Parlament BiH

Grupa zastupnika iz Stranke demokratske akcije (SDA), Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS), Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, HDZ 1990 i Demokratske fronte (DF) njih 13, zatražila je angažiranje najutjecajnijih zapadnih država kako bi se spriječila provedba referenduma kojim vlasti Republike Srpske namjeravaju dovesti u pitanje poštivanje odluka Ustavnog suda BiH.

Trinaest poslanika Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine u javnom pismu visokom predstavniku u BiH i ambasadorima zemalja svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma (SAD, EU, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke i Rusije) navode da se "zakazanim nelegalnim referendum u bh. entitetu Republika Srpska (RS) za 25. septembar ove godine direktno pokušava rušenje dejtonskog ustavnog poretka i stavlja van snage člana 1. Ustava Bosne i Hercegovine kojim je precizno definirano pitanje kontinuiteta u državi Bosni i Hercegovini".

Referendum na kojem bi se osobe s prebivalištem u RS-u trebale izjasniti o tome jesu li za to da se 9. januara i dalje obilježava kao dan tog entiteta, unatoč odluci Ustavnog suda BiH koji je to ocijenio neustavnim, trinaest zastupnika u parlamentu BiH vidi kao izravno i drastično razaranja bitnih dijelova Daytonskog sporazuma čime taj dokument kojim je 1995. godine okončan rat u BiH gubi svaki smisao.

XS
SM
MD
LG