Dostupni linkovi

Dan pobjede nad fašizmom: Velika vojna parada u Moskvi


Ruski predsjednik Vladimir Putin na tradicionalnoj vojnoj paradi u povodu 9.maja, Dana pobjede nad fašizmom, poručio je da će Rusija “učiniti sve što je u njenoj moći kako bi onemogućila da se bilo ko usudi pokrenuti novi rat”.

Tenkovi, avioni, rakete, 12 tisuća vojnika, ratni veterani na Crvenom trgu i rusko vodstvo koje s visoka promatra paradu - slika je koja se svakog 9. maja odašilje iz Moskve.

Državna televizija je uživo prensoila paradu a Putin je, obraćajući se sudionicima parade, i javnosti istaknuo:

“Uvijek ćemo se sjetiti da je to bila Rusija - ili Sovjetski Savez - koji je uništio neljudske, krvave, arogantne planove nacista i onemogućio naciste u osvajanju svijeta. Nastaviti ćemo jačati sigurnost ovoga planeta“, rekao je Putin, ponavljajući zahvalu za žrtvu koju su podnijeli vojnici u borbi protiv nacista.

No, da li se ruski režim koristi mitologijom Drugog svjetskog rata kako bi držao narod pod kontrolom servirajući mu staru ideologiju upakiranu u novi celofan.

Sve je isto kao i prošlih godina, kaže kolega iz ruskog servisa Andrej Šari, naglašavajući kako se još uvijek ne nude odgovori na sljedeća pitanja.

"Zašto slavimo tragediuju rata kao veliku pobjedu? Zašto oko 200.000 veterana još uvijek nisu zbrinuti, zašto imaju male penzije i žive u malim stavovima a zaslužili su nešto drugo?" pita se Šari.

Ljubav prema Rusiji je ono što nas i danas ujedinjuje rekao je Putin, to je ono što nas je vodilo u velikom domovinskom ratu, i to bi nas i danas trebalo ujedinjavati, poručio je ruski predsjednik ne zaboravljajući ponoviti da treba prebroditi sve prepreke kako bi djeci ostavili slobodnu i jaku Rusiju.
XS
SM
MD
LG